La Tour (1928): Ο πύργος του σινεμά

La Tour (1929)

Σιδεριές, τσιμεντόλιθοι, εκσκαφές, μηχανικά σχέδια, ένας τύπος με μουστάκα, οι εργάτες με την κάπα, πλατφόρμες ν’ ανεβοκατεβαίνουν, περισσότερη σέπια απ’ όση μπορεί ν’ αντέξει το instagram του κινητού σου και μια πιανόλα απ’ την κόλαση να βαράει σα να μην υπάρχει αύριο. Τι είναι όλα αυτά; Το ένα απ’ τα τρία φιλμάκια που θα σου μιξάρει απόψε ο DJ Cam, στο Cine-Mix της Γαλλικής Ταινιοθήκης, που σου φέρνει ατόφιο το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου απόψε στον Απόλλωνα, με τις Μάζες να μοιράζουν διπλές προσκλήσεις να προλάβεις να κερδίσεις.

Το Le Tour (1929) έχει την υπογραφή του René Clair, του ανθρώπου που έβαλε το σινεμά στις τέχνες με τη βούλα της γαλλικής Ακαδημίας, και προέκυψε από την ανάγκη να καταγράψει τη δημιουργία ενός θαύματος της μηχανικής: το 1887 ο άνθρωπος ξεκίνησε να φτιάξει το υψηλότερο κατασκεύασμά του μέχρι τότε, με τη μορφή ενός πύργου που θα έριχνε τη σκιά του στο παριζιάνικο Champ de Mars, για να λειτουργήσει ως είσοδος στην Exposition Universelle του 1889, την έκθεση που θα γιόρταζε τα 100 χρόνια απ’ την άλωση της Βαστίλης και το ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης. Η σιδεροκατασκευή των 18 χιλιάδων εξαρτημάτων, που είχε αρχικά σηκωθεί με προγραμματισμένη διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια, έγινε γνωστή με το επώνυμο του σχεδιαστή της, Gustav Eiffel, κι εξελίχθηκε στο πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της Πόλης του Φωτός και της γαλλικής κουλτούρας εν γένει. Πόλη και κουλτούρα που γιορτάζει και το Harmonies de Paris (1929), ένα ντοκιμαντέρ για τις γειτονιές, τις γωνιές και της μούρες της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως τις τριγύρισε η Lucie Derain, μια απ’ τις πρώτες θιασώτριες της Γαλλικής Ταινιοθήκης, και ιδρυτικό μέλος του Cine-Club de la Femme. Σε ένα άλλο κομμάτι της γαλλικής πρωτεύουσας θα σε τριγυρίσει κι ο γερμανοτραφής Βιεννέζος Richard Oswald, με το Cagliostro (1928), την βουβή εκδοχή του για την ιστορία του Ιταλού παγαπόντη που δραπέτευσε απ’ τη χώρα του για να δοκιμάσει τις μεφιστοφελικές του ικανότητες στην βασιλική αυλή της Γαλλίας, να βρεθεί μπλεγμένος στην υπόθεση του διαμαντένιο περιδέραιου της Μαρίας Αντουανέτας, και να εκδιωχθεί κι από εκεί.


Απόψε στις 20:30 στο ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class 3D


Previously on Movies for the Masses: Piranha 3D: For Your Consideration

One Response so far.

  1. verbal said

    Πέντε διπλές προσκλήσεις για το Cinemix του DJ Cam απόψε στις 20.30 στον Απόλλωνα, για τους πρώτους που θα τις ζητήσουν στο moviesforthemasses@gmail.com

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.