The Science of Sleep (2006): Ενα ονειροπαρμένο trailer



Και μόνο από τον τίτλο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ταινία είναι κάτι σαν μεταφορά των αναλύσεων του Freud στον κινηματογράφο. Η "Επιστήμη των Ονείρων", υπήρξε ένα από τα θέματα που απασχόλησε τον πατέρα της ψυχανάλυσης, κυρίως μέσω του συμβολισμού τους και της επιρροής του υποσυνείδητου σε αυτά. Βεβαίως αν κρίνουμε και από τις προηγούμενες ιδέες που γεννήθηκαν στο μυαλό του Michel Gondry, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι... απασχολεί και εκείνον αρκετά. Ο σκηνοθέτης των Human Nature (2001) και Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) με την τρίτη του -μεγάλου μήκους - ταινία καθιερώνεται για την ώρα ως ο μόνος σύγχρονος σκηνοθέτης που αφιερώνει όλο το (μέχρι τώρα) έργο του στο ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Ο Stéphane (Bernal) βγάζει τα προς το ζην φτιάχνοντας ημερολόγια στην εταιρία που δουλεύει. Στο μεταξύ γνωρίζει την γειτόνισσα του, Stépanie (Gainsbourg - η οποία όπως μας λέει ο ήρωας μας "κάνει πράγματα με τα χέρια της" - ότι κι αν σημαίνει αυτό), στοιχειώνεται από πρόσωπα που στην πραγματικότητα ζούνε στα όνειρά του, καβαλάει πάνινα αλογάκια και βλέπει ψεύτικα ηφαίστεια δίνοντας την ευκαιρία στον Gondry να παρασύρει το κοινό του στα άδυτα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκέφαλου. Το Eternal Sunshine πήρε το thumbs up από τους θεατές και τους κριτικούς, μετά από την ασύνδετη πρώτη προσπάθειά του στο Ηuman Nature. Αυτή τη φορά όμως δεν θα έχει μαζί του τη σιγουριά ενός ανθρώπου που ξέρει να κινείται μαγικά στα mind-fuck σενάρια, τον οscarούχο Charlie Kaufman, καθώς ο σκηνοθέτης αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του, χωρίς άλλη βοήθεια.

Το πρώτο trailer του La science des Rêves (2006) παρουσιάζει κυρίως τον Gael Garcia Bernal να προσπαθεί να μιλήσει γαλλικά (επιπέδου: "σετ αν ρεβ κε ρακοντ αν ρεβ") αλλά και το voice over να προσπαθεί να αποφασίσει αν πρόκειται για μία ταινία για όνειρα, για τον έρωτα ή απλώς για ημερολόγια. Τελικά καταλήγει λέγοντας πως πρόκειται απλώς για μία ακόμη ταινία από τον Michel Gondry. Και κατά πάσα πιθανότητα έχει κάθε δίκιο... Ίσως βέβαια πάλι να μην χρειαζόμασταν το voice over για να το καταλάβουμε. Αρκεί να δει κανείς τον Bernal να ξυπνάει έχοντας τα πόδια του στην κατάψυξη του ψυγείου του.

Update 07/07/06: Βγήκε στο μεταξύ και η International έκδοση του trailer, για τους μη γαλλομαθείς, με σκοπό να "τονίσει τη σχέση του με το Spotless Mind" όπως λέει ο cheaplog. Και μάλλον δίκιο έχει, αν και ο Bernal εξακολουθεί να ακούγεται περίεργα ακόμα και όταν ομιλεί την αγγλική, αφού ο Gondry αποφάσισε να στριμώξει τα κομμάτια που του ξέμειναν από την προηγούμενη κόπια και να αποδώσει λίγο εκτενέστερα τη γενική πλοκή της ταινίας του. Α, και για να δείξει και πόσο cool θεωρεί την stop motion animation.

Δες/Κρύψε το International Trailer


Previously on Movies for the Masses: Spider-Man 3 (2007): Teaser Trailer!

One Response so far.

  1. schottkey said

    Από το trailer, μοιάζει λίαν απογοητευτικό. Ας ελπίσουμε πως δεν είναι όπως δείχνει και θα έχει λίγο από την τρέλα (με την καλή έννοια) του 'Eternal Sunshine'.
    Διαφορετικά θα μας πάρει η επιστήμη του ύπνου στα καθίσματα..

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.