Zodiac (2007): Trailer



Η πρώτη από τη τριάδα των ταινιών που γυρνάει ο David Fincher για τη Paramount βασίστηκε λέει στα βιβλία του Robert Graysmith για τον Ζωδιακό Δολοφόνο, που έστελνε κρυπτογράμματα στις εφημερίδες, όταν δε.. σκότωνε την ώρα του διαφορετικά, στα τέλη του '60. Οι άλλες δυο που ακολουθούν είναι το Torso (2007) με παρόμοιο θέμα και η Curious Case of Benjamin Button (2008) βασισμένη στο σύντομο διήγημα του Frances Scott Fitzgerald για κάποιον που γερνάει ανάποδα. Για την ώρα, λίγο ανάποδα ξεκινάει το πρώτο trailer της όλης ιστορίας, με τον σκηνοθέτη να αναφέρεται σαν ο υπογράφοντας το Se7en (1995) και το.. Panic Room (2002).

Τι απ τα δυο βλέπει να προκύπτει το Zodiac (2007) μας λέει, σαν πιο ειδικός, ο φίλος μας ο pdfincher (απλή συνωνυμία):
Υποθέτω (με ..διακριτική βεβαιότητα) πως η αναφορά στο Se7en ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη. Είναι τόσο παγιωμένος ο συνειρμός του ονόματος του Fincher με την ταινία που ακόμα και κωμωδία να έφτιαχνε, στο τρέηλερ θα γράφανε πως την έκανε "ο δημιουργός του Se7en". Από την άλλη, με το Panic Room (αυτο)λανσαρίστηκε (και σχεδόν όχι άδικα) ως ο σκηνοθέτης που μπορεί να χτίσει με - μια σχεδόν βλάσφημα - χιτσκοκική άνεση ατμόσφαιρα.. εκκρεμότητας (κοινώς σασπένς) κινώντας μόνο την κάμερα μέσα σε ένα δωμάτιο δύο επί δύο – ακόμα κι όταν δεν του δίνει το σενάριο κίνητρα γι’αυτό. Οπότε δικαιούται θαρρώ να το αναφέρει στο.. βιογραφικό του.

Για το Fight Club δεν το συζητάω – είναι ένας μοναχικός καβαλάρης στη φιλμογραφία του Fincher. Τόσο μηδενιστική μάλιστα που μετά από αυτήν θα περίμενε κανείς ή να μην ξανακάνει ταινία (από συνεπή μηδενισμό) ή να πνιγεί στην "συμβατικότητα" (προσφέροντας απλόχερα το κίνητρο για την περιχαράκωση που τελικά είδαμε). Όταν λοιπόν μια ταινία οι ίδιοι οι διανομείς την προωθούν χρησιμοποιώντας τις υβριστικές ατάκες που έγραψαν οι κριτικοί γι’αυτήν κι όταν οι ίδιοι οι οπαδοί (και θέλω να πιστεύω και ο ίδιος ο Fincher – αν όχι η ίδια η ιστορία) την έχουν από νωρίς περιχαρακώσει, θα ήταν μάλλον αντιφατικό και ανίερο (αλλά κυρίως αποπροσανατολιστικό, συνεπώς και αντιεμπορικό) να παραπέμπεις σ’αυτήν μέσω του τρέηλερ μιας εντελώς άλλης, "συμβατικής" ταινίας. Η οποία ναι μεν φαίνεται να διαθέτει μια έντονη μυρωδιά από Se7en, δε φαίνεται να μιμείται ωστόσο τη βρωμιά του.

ΥΓ: Ή μπορεί απλά εγώ να σολάρω επειδή κατά βάθος τον ζηλεύω θανάσιμα.


Previously on Movies for the Masses: The Simpsons Movie (2007): 2-D trailer

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Αφού πήγε να του βγάλουν τον καταρράκτη που τον εμπόδιζε να βλέπει windows media, quicktime και flash, o pdfincher μου 'στειλε μόλις το σχόλιο και το πέρασα. Βέβαια κάνει μπαμ ότι του άρεσε και ο πανικός δωματίου οπότε τζάμπα όλη η εισαγωγή που 'κανα :p

  2. Anonymous said

    Ε εντάξει, ας πούμε ότι δε με ενόχλησε η έλλειψη σεναρίου..:p

  3. cheaptalk said

    Ο Fincher αποκαλύπτει όλα τα μυστικά των ψηφιακών γυρισμάτων και κοψιμάτων της ταινίας του, στο προφίλ του για το Final Cut Studio. Για να μαθαίνει ο pdfincher προφανώς :P

  4. Anonymous said

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΜΗΠΩΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ DVD ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ? ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...

  5. verbal said

    Για την ώρα είναι προγραμματισμένο για 6 Σεπτέμβρη. Αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις...

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.