Sukiyaki Western Django (2007): Διαπολιτισμικό trailer

Δες/Κρύψε το theme video clip

Η καινούρια ταινία του Takashi Miike που κάνει τον γύρο των φεστιβάλ, παίζοντας απόψε για τους δημοσιογράφους κι αύριο μετά τα μεσάνυχτα στη Sala Grande στη Βενετία και την άλλη βδομάδα στο Midnight Madness του Τορόντο, δεν είναι από τις συνηθισμένες ακραίες του που περνάνε τα σύνορα της Ιαπωνίας, όπως καταλαβαίνεις από τον τίτλο ακόμα. Τοποθετημένο χρονικά σε ένα εναλλακτικό.. παρελθόν, "εκατοντάδες χρόνια μετά τη μάχη του Dan-no-ura", όπου οι clans των Genji και των Heike συνεχίζουν να μάχονται μάλλον για τίποτα κοπάδια αντί για τον αυτοκρατορικό θρόνο, το Sukiyaki Western: Django (2007) είναι προφανώς sukiyaki western (i.e. το ιαπωνικό αντίστοιχο των ιταλικών spaghetti στην μίμηση τoυ αμερικάνικου είδους) και ριμέικ του θρυλικού και χιλιοκακομιμημένου άμα τη προβολή του Django (1966).

Αν βάλεις ότι η παραγωγή του Sergio Corbucci "επηρεάστηκε" από το Για Μια Χούφτα Δολάρια (1964) που "εμπνεύστηκε" από το Yojibo (1961) που παραμένει αμφισβητούμενο από ποια μυθιστορήματα του Dashiell Hammett "δανείστηκε" στοιχεία, καταλαβαίνεις γιατί ο Miike αποδέχεται τις συγκρίσεις με τον Tarantino παρόλο που κάνει συνήθως σε ένα χρόνο όσες ταινίες ο τελευταίος σε όλη του τη καριέρα (μετρώντας του και τις κομμένες στη μέση και τις μισές που τεντώθηκαν). Αφού και οι δυο ανακυκλώνουν και αναμιγνύουν υπέργηρα είδη και ποπ αναφορές, και μάλλον προσφυώς ο Tarantino αντιμετωπίζεται εξίσου σαν τρελάρας στην Ιαπωνία με τον Miike στη Δύση. Έτσι ο Γιαπωνέζος, νομίζοντας μάλλον ότι συμμετείχε σε ταινία του Αμερικάνου εμφανιζόμενος στο Hostel (2005), του φύλαξε και μια θέση στη δικιά του (στο ρόλο του Ringo φυσικά), όπως μπορείς να δεις στο trailer. Κι αν προσέξεις θα παρατηρήσεις ότι η προαναγγελία της ανταποδοτικής εμφάνισης είναι μάλλον από καμιά απωανατολίτικη διαφήμιση, από αυτές που ενίσχυσαν το προφίλ του (Tarantino) ως πυροβολημένου που πουλάει καθαριστικά τουαλέτας με καουμπόικο ντύσιμο, αφού οι σκηνές του δεν είχαν ακόμα γυριστεί.

Η Βενετία έχει φέτος αφιέρωμα στα spaghetti western επιμέλειας.. Quentin Tarantino, όπως ξαναματάπαμε. Η γλώσσα που ακούς στο trailer να μιλάνε σαν καθυστερημένοι επιτιθέμενοι σε γλωσσοδέτη είναι.. Αγγλική και μάλιστα αναμένεται να αυξήσει και την εμπορικότητα του φιλμ στην.. Ιαπωνία. Στην επίσημη σελίδα κυκλοφόρησαν δυο teaser και ίσως και το trailer και μετά κατέβηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα πιο σύντομο απ' όλα που βαφτίστηκε "trailer", με ένα κάποιο "teaser"(!) να είναι.. "coming soon". Το εικονικό φέρετρο (με την σουπερπυροβολάρα μέσα) της πρωτότυπης (λέμε τώρα) ταινίας, παίζει φυσικά και στο remake και έχει πρώτο πλάνο στα παλιά teaser. Μπορείς να το δεις και στο video clip του rework του πρώτου θέματος από τον Saburō Kitajima που έβαλα κάτω από το trailer όχι μόνο γιατί περιέχει και τις περισσότερες σκηνές από την ταινία αλλά για να ολοκληρώσει και τον ποπ κατακλυσμό της ανάρτησης. Αν παρ' ελπίδα δε πνίγηκες ακόμα, δες και τα ιταλικά credits, κομπλέ με φέρετρο και επικά βηταδιαλογίστικα διαπολιτισμικά μελοδραματικό θέμα, στο YouTube.


2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Σημείωσε επίσης ότι ο Miike που κατηγορείται (ανάμεσα σε άπειρα που συμπεριλαμβάνουν από μισογυνισμό μέχρι λαγνεία κόπρων υπερερεθισμένων αιμορροΐδων) για γιαπωνοποίηση αμερικανιών, μάλλον διάλεξε το Django (1966) για να πιάσει και τις ιταλιές με το ίδιο αποτέλεσμα. Και ότι western mashup στην Ασία του 21ου αιώνα το Sukiyaki Western Django ούτε το πρώτο είναι αφού προηγήθηκε το ταϊλανδέζικο τεκνικολόρ Tears of the Black Tiger (2000), ούτε κατά διάνοια το τελευταίο αφού έπεται η κορεάτικη υπερπαραγωγή The Good, the Bad and the Weird (2008) (yep καλά τον διάβασες τον τίτλο) ενώ το είδος αναβιώνει μέχρι.. και στη χώρα του φέτος, όπως ξέρεις ήδη.

  2. cheaptalk said

    Μιας και την ανέβασα σε σχετικό forum, ορίστε και η λίστα με όλα τα video που είχα μαζέψει και βρήκα και χτες, για όποιον ενδιαφέρεται:

    Teaser 1:
    mms://wmod.sonypictures.net/a909/o10/intl/japan/film/sukiyakiwesterndjango/sukiyaki_western_high.wmv

    Teaser 2:
    http://movies.apple.com/movies/jp/movies/sony/jango/jango-vista.mov

    Trailer 1:
    http://www.youtube.com/watch?v=S61ySyaJQSE

    New Teaser 1:
    http://django-movie.com/swf/video.flv


    Note that the names are arbitrary and links point to the best quality I could find (I'm Greek not Japanese :p). "Teaser 1", "Teaser 2" and quite possibly "Trailer 1" became available in the official page and then disappeared in favor of "New Teaser 1". This last one, although the shortest yet, is listed as the trailer(!). And there's a teaser(!) "coming soon" (which will probably last a few seconds).

    As a bonus here are two more related YouTube videos. One is the theme video clip and I'm not sure how to categorize the other.

    Video Clip:
    http://www.youtube.com/watch?v=PplzWwEnvrA

    Weird Clip:
    http://www.youtube.com/watch?v=_JsqCpkrnbc


    Υ.Γ. Το Teaser 1 δεν έχει λινκ γιατί δε το επιτρέπει ο blogger σε σχόλιο (d'oh) αλλά με copy paste θα ανοίξει σε όσους έχουν Media Player , υποθέτω.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.