Δεν θα Γίνεις Έλληνας Ποτέ (2008): Set visit


Μια παράλογη τραγικωμωδία με πολιτική χροιά, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της και το σημείωμά του, είναι η ταινία που αναστάτωνε απ' τις αρχές του Φλεβάρη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που τελειώσαν τα γυρίσματα της, μια ήσυχη πλατωσιά στα στενά του Κολωνού, που μετατράπηκαν σε μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, για τα γυρίσματα της ιστορίας κλασικού Ελληναρά που χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια του, όταν η μάνα του, μετά από εγκεφαλικό, αρχίζει να μιλάει σε μια γλώσσα που θα μπορούσε να είναι Αλβανικά και να προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Αλβανός μπογιατζής μετανάστης είναι ο αδερφός του που είχε αφήσει πίσω σε ορφανοτροφείο όταν έφυγαν απ' την αληθινή τους πατρίδα, ψάχνοντας καλύτερες μέρες στη θετή τους, την Ελλάδα.

Την αναστάτωσε τόσο με τα φώτα και τις φωνές της, όσο και με τον προβοκατόρικο τίτλο που χρειάστηκε να αποσιωπηθεί, όταν προκάλεσε την μήνη τριγύρω κατοίκων και να αντικατασταθεί απ' τον όνομα του Αλβανού ήρωα, που κι αυτό δεν είναι λιγότερο σαρκαστικό σαν σχόλιο, αλλά περισσότερο κεκαλυμένο. Εμπνευσμένο απ' τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Λένιν, τους τρεις πολιτικούς επιστήμονες που σφράγισαν τη μοίρα του, το όνομα του Αλβανού Μαρενγκλέν είναι χαρακτηριστικό της πρόθεσης του βραβευμένου σκηνοθέτη Φίλιππου Τσίτου, και του ελληνικού του ντεμπούτου μετά από τέσσερις δουλειές στη Γερμανία, "να παρακολουθήσει με κωμική διάθεση πώς οι άνθρωποι άγονται και φέρονται εξαιτίας της Ιστορίας. Πώς οι χαρακτήρες τους διαμορφώνονται χωρίς οι ίδιοι να το πάρουν είδηση. Πόσο σχετική είναι η έννοια «Πατρίδα». Και κυρίως: τι μένει από τους ανθρώπους όταν απαλλαγούν από τα παραπάνω κλισέ; Τι σόι άνθρωποι υπάρχουν πίσω από τις μάσκες του «καημένου Αλβανού μετανάστη» και του «κακού Έλληνα ρατσιστή»". Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ρόλο του Ελληναρά, ο σπουδαγμένος στην Ακαδημία Τεχνών της Αλβανίας προ τριακονταετίας και μετανάστης οικοδόμος στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, Αναστάσης Κόζντινε, στο ρόλο του μετανάστη μπογιατζή, κι η Τιτίκα Σαριγκούλη στο ρόλο της ζαβωμένης μάνας, είναι μαζί του στην παρακολούθηση, που μπορείς να την περιμένεις στις αίθουσες, "κάποια στιγμή μες στην ερχόμενη σαιζόν", σύμφωνα με ασφαλείς διπλοαδιασταύρωτες πληροφορίες που αποσπάσαμε απ' την artache, που χειρίζεται το publicity για λογαριασμό της Bad Movies.


Previously on Movies for the Masses: Deep End (2007): Set visit

2 Responses so far.

  1. verbal said

    (τα credits σκηνοθέτη/οπερατέρ/δ/ντη φωτογραφίας/ηχολήπτη, στον the_stamos ως συνήθως)

  2. verbal said

    Αφού ξανάλλαξε όνομα κι από Δεν θα Γίνεις Έλληνας Ποτέ βαφτίστηκε Ακαδημία Πλάτωνος, η ταινία του Φίλιππου Τσίτου έκανε το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, απ' όπου έφυγε με το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για την ερμηνεία του Αντώνη Καφετζόπουλου αλλά και τα δύο ειδικά, το Οικουμενικό Βραβείο και το Βραβείο Νεότητας.

    Η ταινία θα βγει στις αίθουσες "το φθινόπωρο, από τη νέα εταιρεία διανομής Nutopia", του Γιώργου Τζιώτζιου, παλιού δημιουργού της εταιρίας Playtime, με ειδίκευση στις διανομές ψιλοανεξάρτητων ψιλοκαλλιτεχνικών, αν θυμάσαι, και προσφάτως επανεκδιωχθέντα (ή επαναποχωρήσαντα, ανάλογα ποιος θα σου πει την ιστορία) απ' το πέρσι συσταθέν υποκατάστημα της Odeon, τη Word of Mouth, που είχε φτιαχτεί για να αντικαταστήσει την αντίστοιχου βεληνεκούς και ειδίκευσης Rosebud, επίσης αν θυμάσαι.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.