Νύχτες Πρεμιέρας 2008: Το Πρόγραμμα

Μέχρι το πρόγραμμα να διατεθεί επίσημα σε κοινό και Τύπο, διατίθεται από εδώ ανεπίσημα, γιατί πόσο να περιμένεις πια.

Με το καινούριο ρεκόρ των (φθηνών) διαρκείας να εξαντλούνται πριν καν... τυπωθούν (χάρη στους δαίμονες του τυπογραφείου), και τους φανατικούς να αγοράζουν μια θέση στη λίστα αναμονής για όταν οι κάρτες φτάσουν στα ταμεία, ξεκίνησε την προπώληση του την περασμένη Τρίτη, το 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, που με πάνω από 100 ταινίες, θα γεμίσει απ’ τις 17 ως τις 28 Σεπτέμβρη, τα καθίσματα, τα φουαγιέ και τους διαδρόμους των κινηματογράφων Αττικόν, Απόλλων και Δαναός 1 & 2.

Αν και οι διοργανωτές διατείνονται (πάλι) ότι φέτος το δυνατότερο πρόγραμμά τους είναι το διαγωνιστικό (και μπορεί κάλιστα να είναι, αλλά το ιστορικό δεν είναι και πολύ πειστικό), εκ πρώτης όψεως το Φεστιβάλ μοιάζει να έχει ρίξει το μεγάλο βάρος στο δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, με ένα μάτσο δυνατές avant Πρεμιέρες, ταινιών που θα βγουν στις αίθουσες λίγο, ή λιγότερο, μετά την προβολή τους στις Νύχτες. Απ’ τα βαβουριάρικα Tropic Thunder, Pineapple Express, Rocknrolla, Synecdoche, New York και Vicky, Cristina, Barcelona μέχρι τα βραβευμένα στις Κάνες Il Divo, Gomorra, και Hunger, τα βαβουριασμένα απο ‘μάς κι αερισμένα στο Sundance The Wackness, Hamlet 2 και Choke, τα όχι και τόσο ακουσμένα αλλά επίσης αναμενόμενα Roman Polanski: Wanted and Desired, Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thomson, και Die Welle και βέβαια τα τόσο επίκαιρα Filth and Wisdom και I Am Because We Are της Madonna, διάσπαρτα σ’ όλο του το πρόγραμμα, κι ένα απ’ τα πιο ισορροπημένα ωρολόγια της πρόσφατης μνήμης, το φεστιβάλ προδιαγράφεται παραδεισένιο για τους λιγότερο τολμηρούς, που θέλουν απλά να στριμωχτούν για να δουν πρώτοι τους μεγάλους τίτλους.

Για τους υπόλοιπους, τα αφιερώματα στο φεύγα του Αμερικάνου animator Bill Plympton, στην Αργεντινή Albertina Carri, που λόγω εγκυμοσύνης θα παρευρεθεί στις προβολές της μέσω βιντεοσκοπημένων εισαγωγών, και στο συνήθως εξοργιστικό, αλλά πάντα της μοδός στην κινηματογραφική ιντελιγκέντσια της ανατροπομανίας, DIY cinema, προσφέρουν πεδίο ανακαλύψεων λαμπρό, την ώρα που η φιλμογραφία του Γάλλου μάστορα του τρόμου, Jacques Tourneur, θέτει τον πυρήνα των μεταμεσονύκτιων προβολών του φεστιβάλ, που δεν μπορεί, όλο και κάποιο διαμαντάκι θα κρύβουν και θα θέσω προσωπική αποστολή να το εντοπίσω. Κι αν δεν σου φτάνουν όλα αυτά, το μουσικό τμήμα έχει τα δικά του να δώσει στους δικούς του, με τα ντοκιμαντέρ για τους Public Enemy και τους Gorillaz να ξεχωρίζουν και τις ματιές στην ελληνική ηλεκτρονική και hip hop σκηνή να προσθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπικότητας, ενώ οι στρογγυλές τράπεζες κι οι ανοιχτές συνεντεύξεις των προσκεκλημένων του φεστιβάλ, θα δοκιμάζουν τις αντοχές σου στα πρωινά ξυπνήματα, μετά τα ξενύχτια στα πάντα γεμάτα πάρτυ. Επιπλέον, για να μην παραπονιέσαι ότι δεν σε φτάνουν οι ώρες, οι διοργανωτές φέτος θα ανοίξουν στο κοινό και τις δημοσιογραφικές τους προβολές (που περιλαμβάνουν κυρίως ταινίες του διαγωνιστικού), με μειωμένο εισιτήριο των €4, έναντι των €6 των κανονικών προβολών.


Previously on Movies for the Masses: Βενετία 2008: Τα βραβεία

4 Responses so far.

  1. verbal said

    εννοείται ότι έρχονται και προσκλήσεις για κάθε μέρα προβολών, οπότε μην τσακιστείς να τα κλείσεις όλα...

  2. Anonymous said

    Ευχαριστούμε πολύ για το πρόγραμμα!! :-)

  3. Anonymous said

    νωρίς το πήραν πρέφα το DIY πάντως, το Πανόραμα του Νίνου για παράδειγμα, πιθανότατα θα του κάνει αφιέρωμα σε καμιά πενταετία...

  4. verbal said

    Επειδή μάλλον ψάχνεσαι κι αγωνιάς, μάθε ότι το βραβείο κοινού του 14ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας (Νύχτες Πρεμιέρας Κόνεξ), πού έληξε χθες βράδυ, πήγε στην Γαλλοβελγική Rumba για ζευγάρι δασκάλων με πάθος για το χορό του τίτλου, που παθαίνει αμνησία μετά από αυτοκινητιστικό και πρέπει να ξαναμάθει τα βήματα (της ζωής του) από την αρχή, στο μουσικό τμήμα η επιτροπή τίμησε το Largo που μέσα από την αδιάκοπη αλληλουχία ντοκουμέντων, διηγείται την ιστορία του ομότιτλου club-music hall του Los Angeles, ενώ τα βραβεία της πόλης πήγαν στο home-made animation Sita sings the Blues για το σενάριο, το οποίο βασίζεται στη ramayana της Valmiki (διάβαζε ανατολίτικο μύθο) την οποία ντύνει με υπέροχα blues, στο Absurdistan για τη σκηνοθεσία, το σενάριο του οποίου βασίζεται στις Όρνιθες του Αριστοφάνη και αναπτύχθηκε σε διεθνές workshop στη Νίσυρο, και στο ήδη βραβευμένο απ' την επιτροπή του Sundance, Pingpongkingen που πήρε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας. Δύο ταινίες βραβευμένες απ' το χρόνο, και μία απ' το Sundance δηλαδή, πόσο έξω να πέσεις; Ο γενικός απολογισμός του φεστιβάλ, θα σου'ρθει αργότερα, μαζί με το παραδοσιακό βίντεο.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.