Masses v4: Στην εποχή των σκοτεινών ηρώων


Μετά τον Σκοτεινό Ιππότη (2008) που άλλαξε το καλοκαίρι τη κινηματογραφική ιστορία, τα ξημερώματα ένας ακόμη υποσχέθηκε να αλλάξει την ιστορία του πλανήτη, έχοντάς την ήδη γράψει με την εκλογή του στη θέση του Αμερικάνου Προέδρου. Και αυτή η εποχή αλλαγών, βρίσκει τις Μάζες απόλυτα συντονισμένες, με άφρο μαλλί και φαρδύ κώλο, να τραγουδάνε "yes we did" finally upgrade to the new Blogger!

Αυτό ήταν και το ζητούμενο της μικρής εμφανισιακής αλλαγής που προσπάθησα να περάσω και πάλι στα μουλωχτά, όπως πριν πολύ καιρό, όταν οι Μάζες άσπρισαν ξαφνικά, ο verbal, παρόλο που τον προετοίμαζα μήνες και μήνες, έπαθε ένα σοκ μεγαλύτερο από τους ήρωες του Blindness (2008), και κανένας αναγνώστης δε μπορούσε να βρει το κουμπί με τις "εξυπνάδες" για να σχολιάσει. Τότε αυτός ήταν και ο σκοπός, τώρα το design ήταν για μένα δεύτερη σκέψη, μιας και το οικοδόμημα είχε αρχίσει να καταρρέει κάτω από τόνους από χακιές χρόνων, από την εποχή που το να κάνεις embed trailer σε θέμα ήταν παγκόσμια πατέντα. Όλες αυτές οι μαγκιές, προτού γίνουν σκριπτάκια για παιδιά που παίζουν με κουμπιά, κάπως έπρεπε να υλοποιηθούν, και στη συνέχεια, το πέρασμά τους σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, φαίνονταν και αποδείχτηκε εφιάλτης. Με άλλα λόγια, το μαύρισμα μου φάνηκε απλά καλή ιδέα, και λόγω ιστορικών συγκυριών, και λόγω trend αντίθετου στην (σοβαντιστική) τάση που παραεπικράτησε πια, και λόγω παραδοσιακής σύνδεσης του χώρου με το σκοτάδι. Και το σχετικό μινιμάλ, προέκυψε και από την ανάγκη του reboot, αλλά και από τη πάγια φιλοσοφία ανάδειξης του περιεχομένου, φιλοσοφία που έχω ήδη πάει ΣΤΑ ΟΡΙΑ σε design που είχαν τη πολυτέλεια να ξεκινήσουν από το μηδέν σχετικά αργότερα. Φιλοσοφία που πιπιλάνε εδώ και χρόνια όσοι "δημιουργούν" "περιεχόμενο" στη καλύτερη βάζοντας σε τυχαία σειρά τα Google Trends, αλλά στις Μάζες κάνουμε πράξη με συνέπεια, για να απολαμβάνουμε πια τα στατιστικά χιλιάδων καθημερινών επισκεπτών που φτάνουν ψάχνοντας βυζιά και κώλους (άντε και καμιά Pamela).

Η μικρή εμφανισιακή αλλαγή τελικά πέρασε τόσο στα μουλωχτά όσο και ο Obama από τις κάλπες, και γι' αυτό ανεβάζω και το επεξηγηματικό θέμα (με εικονογράφηση που ετοίμασα για οσκαρικό αφιέρωμα το οποίο δε βγήκε τη προηγούμενη βδομάδα, αν απορείς). Εμφανή μικροπροβληματάκια (και κάποιες μικροπροβληματάρες) υπάρχουν ακόμα στους browsers πλην Firefox 3 (που χρησιμοποιούν οι μισοί αναγνώστες των Μαζών) και Chromium.. Hourly (που χρησιμοποιώ εγώ). Ακόμα και σε IE 6 (που χρησιμοποιείς εσύ που πας να πατήσεις το [Χ] προτού σε δείξω) τα πράγματα είναι σχετικά ικανοποιητικά, πάντως. Έδωσα και μια έμφαση στο feed, που φυσικά είναι πια παρελθόν ότι είναι μέλλον, όμως για τον μέσο Μάσα παραμένει εξωτικό φρούτο. Αν τώρα σου άνοιξε την όρεξη κι εσένα, μη ξεχάσεις επιπλέον να βάλεις τα χρώματά σου σε σωστή χαμηλή φωτιά (στους 6500 Κ), την οθόνη σου σε καμιά ανάλυση της προκοπής (3840x1200 ας πούμε) και μονωτική ταινία πάνω σε αυτό το κουμπί που λέει "Maximize" αν αφήσεις τον κέρσορα πάνω του. Και ευχαριστούμε για τις ευχές, και τα ξαναλέμε ;-)

18 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Όμορφη και πολύ... Web 2.0 η νέα εμφάνιση

  2. Εvgenia Tr said

    εντυπωσιακή αλλαγή :)

  3. Seven Film Gallery said

    Με γειές! Μεγειές!
    Πότε με το καλό ανεβαίνετε στην Πόλη;

  4. Aphrodite said

    megia i nea emfanisi...poli oreo! ;)

  5. Anonymous said

    Συμπαθητικό. Καλορίζικο.

    όσο για το κουτάκι του cast κάτω κάτω σορρυ αλλά θέλει δουλειά.
    Επισης μια μικρή παρατήρηση, μόνο ένας άνθρωπος με τα επίπεδα "αυτοεκτίμησης" του Ηλία Φραγκούλη θα μπορούσε να γράφει (ή να λέει) διθυράμβους για κάτι στο οποιο συμμετέχει. χα χα!
    (υποθέτωντας ότι η φράση που δημοσιεύετε με την μορφή quote και την υπογραφή του είναι δική του...)

  6. cheaptalk said

    Μια μικρή άσκηση λογικής: όταν κάποιος συμμετέχει, σα φιλοξενούμενος, αφιλοκερδώς, σε μια προσπάθεια, τότε πως θα σχολίαζε κάποιος τρίτος, καλοδιάθετος, τη προσπάθεια και/ή τη στάση του φιλοξενούμενου?

  7. cheaptalk said

    Μετά από ακόμα ένα σερί ξενυχτιών για τις λεπτομέρειες και τη βελτιστοποίηση, οι νέες Μάσες είναι κατά 95% έτοιμες. Κάτι tweaks που έχω στα υπόψη, κάτι παλιοbugs σε παλιοbrowsers, κάτι κενά σε παλιά θέματα, μπορούν να περιμένουν να κοιμηθώ και καμιά μέρα, I guess :p

  8. strategic80 said

    αψογο το ρεκτιφιέ! Better than before 4 sure!

  9. tgeorg said

    Είναι πια προφανές: Πρέπει να μετακομίσετε σε Wordpress.

  10. cheaptalk said

    Σόρι αλλά μόνο αν χρειαζόσουν βοήθεια να δέσεις τα κορδόνια σου, πριν κάτι χρόνια, θα μπορούσες να συγκρίνεις Blogger με Wordpress(.com). Πια είναι σα να συγκρίνεις το "πρώτο μου πισί" (ή όπως αλλιώς τα λέγαν κάτι ροζ παιχνιδάκια) με.. πισί. Και ποτέ δεν ήταν και πολύ διαφορετικά.

    Να πληρώσω για να μπορώ να αλλάξω.. το (πολύ το) CSS? Ευχαριστώ δε θα πάρω :p

  11. Anonymous said

    Όταν έγινε η αλλαγή σκεφτόμουν να κάνω σχόλιο γιατί δε μου καθόταν καλά το νέο design... Το παλιό ήταν γαμάτο, το λάτρευα. Τώρα όμως, αφού πέρασε λίγος καιρός, όχι μόνο το συνήθισα και αυτό αλλά σχεδόν ξέχασα πως έμοιαζε το παλιό.

    Well done!

    Hey cheaplog, ποιο είναι το lightbox-like script που χρησ/είς για τις φωτός;

  12. Anonymous said

    fancybox είναι :) Και πάλι, γαμάτη δουλειά στο theme, αν το περιεχόμενο του mftm θα ταίριαζε ακόμα και σε ένα απλό sandbox :)

  13. cheaptalk said

    Ευτυχώς που βρέθηκε και κάποιος να πει ένα καλό λόγο για το παλιό template, γιατί η αλήθεια είναι ότι μου κατάσπασε τα νεύρα που όλοι το θάψαν με την αλλαγή, και το 'χω πει σε αρκετούς. Κράτησε και πάνω από δυο χρόνια (στον υπερεπιταχυνόμενο χρόνο του δικτύου) κι ακόμα κράταγε σχετικά εμφανισιακά, απλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο στη συντήρηση πια.

    Το καινούριο είναι (σχετικά) απλή τροποποίηση άλλου που την έκανα στα γρήγορα για να περάσουμε στο νέο σύστημα του Blogger, όπως γράφω και στο θέμα. Και τι σκοπό εξυπηρετούσε, φάνηκε στη συνέχεια με όλα τα fancy σκριπτάκια από δω κι από κει :p

    Όλα τα σκριπτάκια τα έχω μαζεμένα σε ένα αρχείο, για να γλυτώσω 5-10 requests, το mftm_js.js, στην Otenet. Στην αρχή το είχα ανεβάσει στα Google Pages χωρίς να ξέρω ότι έχουν traffic limit, οπότε έγινε ένας ψιλοπανικός σε κάποια φάση. Εκτός από τα δικά μου, όλα τα υπόλοιπα βασίζονται στη jQuery, και αυτό για τις φωτογραφίες είναι το FancyBox όπως είδες. Γενικά όλα τα notices και copyrights τα έχω αφήσει φυσικά, αλλά όσα σκριπτάκια (στο mftm_js.js) δεν είναι συμπιεσμένα, δεν είναι γενικά και safe για copy-paste γιατί τα έχω τροποποιήσει (όπως π.χ. το FancyBox για να βγάζει και ένδειξη σε όσες φωτό είναι zoomable). Τα πρωτότυπα τα βρίσκεις με ένα απλό γκούγκλισμα, αν και δε νομίζω ότι χρειάζεται να το πω σε κανέναν που σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει :p

  14. cheaptalk said

    Τώρα που κοιτούσα τι γίνεται αυτή τη στιγμή, το FancyBox το έχω να φορτώνει ξεχωριστά γιατί σε κάποια φάση του άλλαζα τα φώτα προφανώς, ενώ κανένα από τα υπόλοιπα σκριπτάκια δεν είναι συμπιεσμένο, πλην jQuery, και κάποια, όπως το LazyLoad δε χρησιμοποιούνται καν (στη release εκδοχή, υπάρχει και η debug :p).

    BTW, αν ξέρει κανένας κάποιο τρόπο να κάνει κάποιο item σε feed να φαίνεται νέο, παρόλο που έχει ίδιο τίτλο, θα με γλύτωνε από κόπο. Έχω στήσει ένα σύστημα (από τα γνωστά μπουρδουκλωμένα που βγάζουν κι άλλα δεδομένα στις Μάζες), που στέλνει e-mail από το Google Analytics στο λογαριασμό μου, το κάνω αυτόματα forward σε ένα Google group, διαβάζω από κει το attachment με Yahoo! Pipes και φτιάχνω ένα feed με τα θέματα που είχαν τις περισσότερες επισκέψεις στις Μάζες. Το θέμα είναι ότι ο Blogger τα παλιότερα items δε τα βγάζει ξανά (και καλά κάνει βέβαια), αλλά έτσι δεν έχω το κανονικό top 5 ημέρας (μόνο τα καινούρια που μπήκαν στο top 5). Και δε θέλω να κάνω parse το feed με javascript, για να υπάρχουν τα links για τις μηχανές αναζήτησης :p

  15. cheaptalk said

    Πέντε (5) μήνες μετά την εποχή των σκοτεινών ηρώων, η πρόσοψη των Μαζών έφαγε μια συντήρηση, πέρα από τα ενδιάμεσα μερεμέτια, και με την ευκαιρία της Πρωταπριλιάς. Είναι ήδη ημιαγνώριστη, ψιλονηπιακή by design, όπως άλλωστε και ο Obama (που ήταν η αφορμή για να ρίξουμε άλλα θεμέλια το Νοέμβρη).

  16. cheaptalk said

    Για όποιον θέλει να κάνει μπιτζάμα το μπαγκράουντ όπως ο verbal, και για τουλάχιστον έναν που ξέρω που το ψάχνει ήδη μανιωδώς στα δίχτυα να το αντιγράψει αυτό συγκεκριμένα για τη σελίδα του, η πηγή είναι © Jhoanna Monte Aranez 2008 στο Flickr και.. ερμμ.. χρησιμοποιημένη ποιητική αδεία.

  17. cheaptalk said

    Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα προβλήματα εμφάνισης των σελίδων σε Firefox 3.5 (που μόλις κυκλοφόρησε) οφείλονται στο ότι πρέπει να βάλω τη συγκεκριμένη έκδοση σε κατηγορία "IE" βγάζοντάς την από αυτή των "σοβαρών browsers". Θα το κάνω σύντομα ελπίζω, όπως και να 'χει.

  18. cheaptalk said

    H έκδοση 3.6 του Firefox καταπίνει τις βαθμολογίες επισκεπτών στις κριτικές. Βαθμολογίες που παίζανε και παίζουν μια χαρά τόσα χρόνια σε όλες τις (άλλες) εκδόσεις όλων των browser. Το "πρόβλημα" και να ήθελα δε μπορώ να το "διορθώσω" αυτή τη φορά, εφόσον είναι του Spotback. Αλλά το θέμα δεν ήταν ποτέ να σχεδιάζουμε σελίδες για τις ιδιοτροπίες κάθε έκδοσης του Firefox αντί για του Internet Explorer, ούτε να αναγκαζόμαστε να το κάνουμε λόγω μεριδίου αγοράς.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.