Sita Sings the Blues (Live)




Update:      Ολόκληρη η ταινία είναι πια διαθέσιμη, δωρεάν, και για download, στο  Internet Archive.
Σε stream του Reel 13 παίζει από χτες, εντελώς δωρεάν για όλο τον πλανήτη, η πολύ πιθανά μεγαλύτερη ταινιάρα που κυκλοφόρησε με άδεια Creative Commons και τραγικά πληρωμένη και με επιπλέον $50 χιλιάδες από τη τσέπη της δημιουργού, Nina Paley, για δικαιώματα που ουσιαστικά έληξαν πριν 50 χρόνια. Τη Sita Sings the Blues (2008) από τη "πιο αγαπημένη άγνωστη καρτουνίστρια της Αμερικής", τη "μεγαλύτερη ιστορία χωρισμού που ειπώθηκε ποτέ" και θριαμβεύτρια το καλοκαίρι στο Annecy, παρουσιάζει ο Dark Tyler που την έφερε το φθινόπωρο και στο διαγωνιστικό των Νυχτών Πρεμιέρας:

Η κεντρική ιστορία σχολιάζει αυτοβιογραφικά και με πικρό χιούμορ τον χωρισμό που η ίδια η δημιουργός Nina Paley έζησε, εμπνέοντάς τη για δημιουργία του φιλμ. Το ινδικό έπος του Ραμαγιάνα παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη ανάγνωσή του όχι πλέον από την οπτική του πρίγκηπα Ράμα αλλά από εκείνη της Σίτα, της πληγωμένης γυναίκας-τρόπαιο που κερδίζει μετά από μια από τις μάχες του, ενώ τρεις φιγούρες που παραπέμπουν σε shadow puppets σχολιάζουν καυστικά. Και μέσω αυθεντικών '20s ηχογραφήσεων η blues τραγουδίστρια Annette Hanshaw δανείζει τη φωνή της στη Σίτα που έχει τις μαύρες της, για να τραγουδήσει για τους καημούς της μέσω τραγουδιών τόσο ταιριαστών (στην ιστορία της Σίτα, στην ιστορία της Nina, στις ιστορίες της Annette) που είναι λες και γράφτηκαν για την πιο διαχρονική ιστορία του κόσμου.

Συνδυάζοντας μεταξύ τους τέσσερις παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις, η κάθε μία με το ξεχωριστό σχεδιαστικό της στυλ και όλες τους εναλλακτικές ματιές πάνω σε διαφορετικούς χωρισμούς (ή τελικά στον ίδιο), η 40χρονη animator από το Illinois μιξάρει παλιές και νέες δουλειές της, βιογραφία και ιστορικό έπος, δράμα και χιούμορ, χρώματα και μουσικές, για να αφηγηθεί πολύ απλά την απόλυτη ιστορία χωρισμού. Στην ταινία που χάρη στον περίπλοκο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, και παρότι τα τραγούδια της Hanshaw είναι τόσο παλιά που είναι πλέον public domain, δε θα μπορέσει ποτέ να βρει διανομέα, μετατρέποντάς τη σε μια από τις πλέον περήφανες επιλογές των περασμένων Νυχτών Πρεμιέρας όπου και εξίσου περήφανα είδαμε να τιμάται με το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Από τις μεγαλύτερες φεστιβαλικές λατρείες του 2008, και βραβευμένο στο Ανεσί και στο Βερολίνο, το υπέροχο και μοναδικό φιλμ της Paley διατίθεται πλέον δωρεάν μέσω streaming (περνώντας έτσι ως πρόμο και άρα χωρίς να υπόκειται στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων) λίγες μέρες προτού προσφερθεί και ως νόμιμο download όπως μας πληροφορεί στο blog της η δημιουργός του. Δίνοντας έτσι σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο ξεχωριστές ταινίες των τελευταίων ετών που δεν είδαν ποτέ.



Previously on Movies for the Masses: 10 chick flick clichés*

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Εγώ πάντως το εισιτήριό μου το πλήρωσα, πατώντας το κουμπάκι που λέει "Donate" στο blog της Nina. Έβγαλα.. ομαδικό για αρκετούς ακόμα, αλλά ας τσοντάρει και όποιος άλλος θέλει.

    BTW, ο Νταρκ Δημητρόπουλος όλο.. έγραφε για τη Sita όταν έπαιζε στις Νύχτες, αλλά τελικά καλύτερα έτσι, αφού μπορεί πλέον να εκτιμήσει οποιοσδήποτε τη ταινία.

  2. dark tyler said

    To έδωσα κι εγώ το εισιτηριάκι μου. (Υπολόγισα και ποπ κορν και μεταφορικά κιόλας, αμέ.) Ε, και αυτό το κάλλιο αργά παρά ποτέ έχουν λόγο που το λένε. :P

  3. Anonymous said

    m pire 2-3 refresh mexri n doulepsi, alla itan yperoxo

    euxaristoyme mftm!! :):):)

  4. cheaptalk said

    Στις αρχές του μήνα, πολύ νωρίτερα από ότι είχε προαναγγελθεί, το φιλμ βγήκε σε καλύτερες και κατεβάσιμες ποιότητες στο Internet Archive.

  5. cheaptalk said

    Μετά από διάφορες περιπέτειες με διάφορους που δε ξέραν τι είναι ASS/SSA και άλλους που δε ξέραν τι είναι wiki, οι αγγλικοί υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι.. από μένα (που.. έσωσα τη κατάσταση :p), και έχω ενημερώσει σχετικά και το σχετικό wiki. Αν κάποιος τους μεταφράσει στα Ελληνικά, ας ενημερώσει κι εκεί .

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.