Ισοβίτες (2008)

Boobheads
Ισοβίτες, Poster

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός
Σενάριο: Θόδωρος Μαραγκός
Παίζουν: Βασίλης Μουρίκης, Τάκης Σπυριδάκης κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Δυο μπαίνουν φυλακή, ένας θέλει να μείνει και δε μπορεί, ένας να φύγει και επίσης δε μπορεί.Ισοβίτες, PhotographΙσοβίτες προφανώς κι οι δύο των περιστάσεων της ρουφιάνας της ζωής, που άμα δε σε ταλαιπωρήσει, δε μαθαίνεις να την εκτιμάς, ούτε αυτήν, ούτε το είδος της ελευθερίας που προτιμάς, το οποίο, λέει, ψάχνει κι ο σκηνοθέτης, διυλίζοντάς το πάντα με χιούμορ, που είναι η ουσία και το νόημα του έργου του κι όχι μόνο ένα στοιχείο διασκέδασης. Στοιχείο διασκέδασης δεν είμαι σίγουρος ότι είναι, τουλάχιστον το δικό του χιούμορ και τουλάχιστον στην προκείμενη έκφρασή του. Η ουσία και το νόημα του έργου του, ενδεχομένως να είναι, αλλά μόνο αν θεωρήσεις την πλάκα εις βάρος σου, σ’ αυτήν την επίπονη κομεντί με τις απαίδευτες ηθικοπλαστικές κοινοτοπίες, που σκοτώνει με τις απαράδεκτες ερμηνείες όλων πλην των ισοβιτών, ζορίζει τα όρια ανυπαρξίας σεναριακής δομής και χωρικής συνέχειας, με τον δημιουργό να αποτυγχάνει παταγωδώς να συσχετίσει τις παράλληλες αφηγήσεις του πριν διασταυρωθούν και καθ’ όλη τη διάρκεια να σε πετάει, κάθε που αλλάζει πλάνο, απ’ την πόλη στα χωριά κι από ‘κει στη μέση του πουθενά, λες και η τοπογραφία του κοινού νου δεν έχει καμία σημασία στην κινηματογραφική του πραγματικότητα: ο ένας ισοβίτης χαιρετάει τον άλλο μέσα από ένα μπουζουκτσίδικο κι ο άλλος ανταποδίδει απ’ την πόρτα της νταλίκας του στην Κακιά Σκάλα, ας πούμε --τυπικό για την τόσο εκτός τόπου ντόπια κινηματογραφική παραγωγή φέτος.

Δεν τον ξέρω τον Μαραγκό κι ούτε έχω εντρυφήσει στην ιστορία του, αλλά προφανώς είναι του κυκλώματος, πράγμα που φαίνεται όχι μόνο απ’ το ότι (κι αυτός) κατάφερε να πουλήσει την παπάρα του στο (άξιο κατηγορίας για κατά συρροήν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας φέτος) ΕΚΚ, αλλά κι απ’ τα διάφορα guest γνωστών αγνώστων (προς το τέλος). Η έκτακτη εμφάνιση του Γιάννη Οικονομίδη, πάντως, ως σαδιστή ξενόφοβου αστυνομικού στις φυλακές, είναι το μόνο απολαυστικό πράγμα τις ταινίας, μετά από κάνα-δυο σφιχτά κωλαράκια που γδύνονται κάθε τόσο.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΕΛΛΗ FILMCENTER
Ακαδημίας 64 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 210-3632789.
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8215469, 2108222702.
Πεμ. - Τετ.: (εκτός Δευτ.) 20.45/ 23.00

ΠΕΙΡΑΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΑ
ΔΗΜ. ΚΙΝ. ΟΝΕΙΡΟ ΡΕΝΤΗ FILMCENTER
Πειραιώς 125 & Χρ. Σμύρνης, Άγ. Ιωάννης Ρέντη, 210-4833453.
Πεμ. - Τετ.: 18.20/ 20.20/ 22.20

ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PRINCE FILMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ), 210-9215305.
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

7 Responses so far.

  1. Anonymous said

    einai krima na thavetai etsi mia elliniki komodia. katarxin den einai oso kaki lete, kata deyteron exei polles asteies skines kai malistapoli perissoteres apo to bank bang pou sas arese perissotero! (imarton)
    kai to allo, einai profanes oti i tainia den exei lefta, opos profanes einai oti einai sovari prospatheia.

  2. cheaptalk said

    Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές μπορεί να ισοπεδώνονται, στη βαθμολογία, ταινίες με περισσότερο καλές προθέσεις και ταινίες απλά ματαιόδοξα πυροβολημένες. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται και στο κείμενο, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, και στα ταμεία.

    Η δικιά μας άποψη, έμπρακτα, από πριν κάτι χρόνια που υπήρχε μια τάση να πλακώνουν όλοι στις τεχνητές αναπνοές μια ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία που έδινε σημάδια.. υγείας, είναι ότι το κοινό δε μπορείς να το κοροϊδεύεις επ' άπειρο. Άμα το παρακινείς με ψευτοενθουσιασμούς να δει πράγματα απογοητευτικά, θα σε ακούσει μια το πολύ δυο και μετά θα σε γράψει και σένα και όλους και δε θα πάει ούτε και σε καμιά, έστω και ελάχιστα, σοβαρή προσπάθεια. Το παραμύθι με το βοσκό και το λύκο, ξέρεις.

    Ή αλλιώς, να ξαναγυρίσουμε σε εποχές καταπλήρους κατααπαξίωσης του ελληνικού κινηματογράφου για χάρη κάποιας, έστω και καλής, παρέας, στις δικές μας προθέσεις δεν είναι.

  3. Anonymous said

    Δεν τον ξέρω τον Μαραγκό κι ούτε έχω εντρυφήσει στην ιστορία του, αλλά προφανώς είναι του κυκλώματος, πράγμα που φαίνεται όχι μόνο απ’ το ότι (κι αυτός) κατάφερε να πουλήσει την παπάρα του στο (άξιο κατηγορίας για κατά συρροήν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας φέτος) ΕΚΚ, αλλά κι απ’ τα διάφορα guest γνωστών αγνώστων (προς το τέλος).


    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΑ

  4. verbal said

    Παπάρα είναι να πω ότι το σχόλιο σου είναι παπάρα, χωρίς να αναφέρω τι ακριβώς παπαριάζει και να φοράω και την κουκουλίτσα του ανώνυμου.

  5. Anonymous said

    tainiara re epitelous!!!!!!!!!!!!

  6. ૐBoy77ૐ said

    εμενα πάντως μου άρεσε πολύ.
    η ταινίες έχει πολύ γέλιο
    συνχαρητήρια

  7. Anonymous said

    Παρά το άφθονο γέλιο, μετά το τέλος της ταινίας έμεινα μισή ώρα σιωπηλός σκεφτόμενος όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην ταινία.
    Εξαιρετική αντικονφορμιστική ταινία με άφθονο γέλιο και αβίαστους διαλόγους. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη ελληνική ταινία που μου άρεσε περισσότερο, μόνο κάποιες που μου άρεσαν εξίσου.

    Καταλαβαίνω αυτούς που τη χαρακτηρίζουν παπαριά. Κι εγώ έτσι θα χαρακτήριζα μια ταινία εποχής, αν και κάποιοι άλλοι θα συγκινούνταν παρακολουθώντας τη. Είναι και λίγο θέμα γούστου και βιωμάτων. Δε συνίσταται για θεατές "του σαλονιού".

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.