Blessed (2009)

Ευλογημένες Ψυχές
Blessed, Poster

Σκηνοθεσία: Ana Kokkinos
Σενάριο: Andrew Bovell, κ.ά.
Παίζουν: Frances O'Connor, Miranda Otto, Victoria Haralabidou, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Παραμελημένα παιδιά και παρεξηγημένες μανάδες, σε ιστορία διπλής οπτικής.Blessed, PhotographΠαίζοντας με τις διαφορετικές εκδοχές της αλήθειας, η Ana Kokkinos θέτει στόχο να εξερευνήσει την αποσύνθεση της σύγχρονης οικογένειας στην Αυστραλία των μη εχόντων, όπως την εκπροσωπούν οι παράλληλες ιστορίες μιας χούφτας μεταξύ τους άσχετων και μη οικογενειών. Μια σειρά από ημιδιαπλεκόμενες αφηγήσεις, που σπάνε στη μέση της ταινίας, για να περάσουν απ’ την οπτική των παιδιών, σ’ αυτή των μανάδων, και να ανταλλάξουν τη συμπόνοια που ένιωθες για το δρόμο προς τον υπόκοσμο στον οποίο είχαν σπρώξει τα πιτσιρίκια οι αναίσθητοι γονείς τους, με τις τύψεις που σε καλεί η σκηνοθέτις να νιώσεις, για την ευκολία σου να σηκώσεις το δάχτυλο και να καταγγείλεις την αμέλεια των μανάδων χωρίς να έχεις την πλήρη εικόνα. Το σενάριο με το οποίο ξεκινάει να στήσει το δράμα της η Ana Kokkinos (που είχε λάχει ενθουσιώδους υποδοχής στο πρώτο της ταξίδι στην Αθήνα με το Head On (1998) πριν καμιά δεκαετία), αδυνατεί να εμφυσήσει στους ήρωές της, χαρακτήρα που να ξεπερνά σε βάθος, το πάχος της σελίδας που φέρει τις ατάκες. Όμως το πανηγύρι των μελοδραματικών κλισέ και ενεργούς στερεοτυποποίησης, που καλείται να ζωντανέψει στην οθόνη, βρίσκει το δάσκαλό του στην επίδειξη πλήρους ανικανότητας της σκηνοθέτιδας να υπηρετήσει τη θεματολογία της, αντί να την μετατρέψει σε βιντεοκλιπίστικης αισθητικής γυαλιστερό editorial hobo μόδας, φτιάχνοντας μέσα σε δύο παρά κάτι ατελείωτες ώρες, ένα απόλυτο μείγμα καλών προθέσεων και ολοκληρωτικής αστοχίας.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8215469, 2108222702.
Πέμ.-Τετ.: 18.20/ 20.30/ 22.40

NANA CINEMAX - ΔΑΦΝΗ 3D
ΝΑΝΑ CINEMAX 3D - ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Λ.Βουλιαγμένης 179 (ΜΕΤΡΟ Αγ.Ιωάννης), 2109703158, 2109706865.
Πέμ.-Τετ.: 17.50/ 20.00/ 22.15

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΕΤΟΥΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΕΤΟΥΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 1
Κρέμου 141, Καλλιθέα, 2109560306.
Πέμ.-Τετ.: 18.10/ 20.20/ 22.30


Previously on Movies for the Masses: Blessed (2010): Ana Kokkinos interview

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Το σενάριο είναι βασισμένο σε θεατρικό με τίτλο Who's Afraid of the Working Class?, των Andrew Bovell, Patricia Cornelius, Melissa Reeves and Christos Tsiolkas. Απ' ότι κατάλαβα η Kokkinos το δούλευε καμιά δεκαετία κυρίως με τον Bovell, και μόνο για το ότι το αποτέλεσμα δε δείχνει σχεδόν σε κανένα σημείο τις ρίζες του, μάλλον αξίζει και τίποτα παραπάνω σε αστεράκια.

    Γενικότερα η ταινία είναι πολύ προσεγμένη σκηνοθετικά και έχει και καλές μέχρι πολύ καλές ερμηνείες, αλλά τελικά την αντιπροσωπεύει καλύτερα η σαραντάρα Frances O'Connor, με την υπεργυαλισμένη επιδερμίδα και με το χαμόγελο του Joker από τα τραβήγματα των πλαστικών, να παριστάνει την το πολύ φρεσκοτριαντάρα ανύπαντρη κουνελομάνα δυτικών προαστίων. Από πάνω, υπάρχουν και όρια στο τι μπορείς να κάνεις με σχηματικούς φανταστικούς χαρακτήρες, και στο πόσο μπορείς να σχηματοποιήσεις μέχρι ανυπαρξίας τους αντρικούς, το Blessed κάνει το Mother and Child (2009) να φαίνεται ακριβής μεταφορά της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας.

  2. Amalia said

    Παιδιά, εγώ την είδα σήμερα την ταινία. Αν παραβλέψεις πως πράγματι υπάρχει μια σχηματικότητα σε σημείο να μπορεί, όταν βγεις από την αίθουσα, να γράψεις εγχειρίδιο ψυχολογίας για μανιοκαταθλιπτικούς, για εθισμένους στο τζόγο ή στο σεξ γονείς, η κινηματογράφηση της Κοκκίνος είναι εξαιρετική. Αποφεύγει επιτηδες να εστιασει σε τοπία της Μελβούρνης για να δώσει την ευρύτερη διάσταση του θέματος της. Διαφωνώ μόνο στο ότι περιορίστηκε στην προβληματική της σχέσης μητερας - παιδιού, παραβλέποντας -με εξαίρεση μια ιστορία- το ρόλο των σχεδον παντού απόντων πατεράδων.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.