Des Hommes et des Dieux (2010)

Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων / Of Gods and Men
Des Hommes et des Dieux, Poster

Σκηνοθεσία: Xavier Beauvois
Σενάριο: Xavier Beauvois, Etienne Comar
Παίζουν: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαρτίου του 1996, εφτά Σιστερσιανοί κληρικοί του μοναστηριού Tibhirine απήχθησαν και αγνοούνταν για βδομάδες. Τα κεφάλια τους βρέθηκαν στις 30 Μαΐου. Des Hommes et des Dieux, PhotographΣτη διάρκεια του εμφυλίου που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 1991 στην Αλγερία, τουλάχιστο 70 χιλιάδες άμαχοι χάσανε τη ζωή τους σε σφαγές, και το ότι ο Γάλλος Xavier Beauvois επέλεξε να ασχοληθεί με την ιστορία λίγων συμπατριωτών του και μοναχών, χαρακτηρίζει αναπόφευκτα το Des Hommes et des Dieux (2010). Ο εμφύλιος σε μια χώρα Μουσουλμάνων ξέσπασε ανάμεσα σε φονταμενταλιστές και μη, η Αλγερία είχε πολεμήσει για να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία μόλις 40 χρόνια πριν το υπό εξέταση περιστατικό, η παρουσία και η αποστολή Χριστιανών κληρικών στη περιοχή έμμεσα ή άμεσα σκοπό είχε τον προσηλυτισμό των ντόπιων, όλα παραμένουν κρυμμένοι ελέφαντες στα λιτά σκηνικά που καταγράφει ο σκηνοθέτης καθοδηγώντας τη κάμερά του. Ίσως και διαισθανόμενος ακριβώς αυτό, ο Beauvois παρουσιάζει από την άλλη πλευρά άκριτα και τη.. χιλιοτραγουδισμένη ανάγνωση του Κορανιού ως βιβλίο μόνο αγάπης, μέσα από τα χείλη ιμάμηδων που συνομιλούν με τους μοναχούς, σε μια συζήτηση που ξεχειλίζει από εκατέρωθεν υποκρισία σχεδόν.. ντοκιμενταρίστικα. Και κάπως έτσι ο δημιουργός καταφέρνει να αποφύγει τις περισσότερες κατηγορίες, η γαλήνια ασκητική ματιά του ταυτίζεται ουσιαστικά με αυτή των ηρώων του, αυτοί αγνοούν την όποια πολιτική τους αποστολή, περιορίζονται σε τυπικότητες στη σχέση τους με τη ντόπια επικρατούσα θρησκεία, ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους της περιοχής και την ευτυχία της ψυχής τους.

Το φιλμ καταγράφει την έντονη σύγκρουση του ιδανικού και του πραγματικού κόσμου της παρέας του μοναστηριού, παρακολουθεί τις καθημερινές τους συνήθειες, τις μυστικιστικές θρησκευτικές τελετές τους, τον σχεδόν εξίσου τελετουργικό τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν μέλι ή θεραπεύουν σωματικά τους ντόπιους, σχηματίζει μέσα από τις συζητήσεις μεταξύ τους μια εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας του καθενός, των αγαπημένων τους ατόμων ή της μοναξιάς τους, χρησιμοποιεί συχνά εκφώνηση για λόγια που φαίνονται να ανήκουν στα ιστορικά πρόσωπα παρόλο που δεν εμμένει στην ιστορική χρονολογία. Ακόμα και κάποιες εικόνες που φαίνονται να εκβιάζουν τη δικιά σου οπτική, ας πούμε οι Μουτζαχεντίν να κόβουν το λαιμό Κροατών πριν εμφανιστούν στην αυλή του Tibhirine, βοηθάνε να καταλάβεις τι έχουν στο μυαλό τους τα συμπαθητικά παπούδια πριν πάρουν την τελική τους απόφαση αγνοώντας συνειδητά τις συνέπειές της. Σε αυτή την ευλαβική εξέταση ευλάβειας, σε αυτή τη διύλιση μέχρι εξαγνισμού της διύλισης σε σημείο αγνότητας από τους μοναχούς των λόγων της στάσης τους, ο Beauvois τα καταφέρνει άριστα αν και αναπόφευκτα αλαφρά βαρετά λοιπόν, οι πρωταγωνιστές του, που πέρασαν και τη σχετική.. βαριά εκπαίδευση, είναι όλοι συγκλονιστικοί.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΙΝΤΕΑΛ
Πέμ.-Τετ.: 17.50/ 20.10/ 22.30

ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΑΒΑΝΑ
Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.20/ 22.45

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΑΧΑΡΝΩΝ
ΤΡΙΑΝΟΝ
Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.20/ 22.45


3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Τώρα ότι θέλει να πιστεύει ο καθένας θα εξακολουθεί να το πιστεύει βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η κριτική καθυστέρησε υπερβολικά να βγει απλά γιατί δε μπορούσα να συγκεντρωθώ να τη γράψω, φαίνεται άλλωστε ότι θέμα εγώ έχω να γράψω ουσιαστικά από τη προηγούμενη βδομάδα. Από πάνω, και λόγω τη γνωστής καλής μαζοσυνεννόησης, είχα αρχίσει να γράφω για τον Χάρι Πότερ τον 7ο αντί γι' αυτά τα συμπαθητικά θρησκευόμενα παπούδια :p

  2. ni pli said

    k gt de mas ths grafeis san comment na xu me k th dikh su gnwmh?

  3. cheaptalk said

    Editorially, στις Μάζες γράφει μόνο ο.. Μούβης Μάσας, όποιος γράφει ένα θέμα εκπροσωπεί και τους υπόλοιπους είτε έμμεσα είτε άμεσα, και το χω γράψει και πολλές φορές, και φαίνεται (άμα υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφωνία, τότε όλο και κάνα σχόλιο υπάρχει από κάτω, τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου και για μας και για όσους κάθονται να τα διαβάζουν).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.