Hereafter (2010)

Η Ζωή Μετά
Tangled, Theatrical Poster

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Σενάριο: Peter Morgan
Παίζουν: Cecile De France, Matt Damon, George McLaren


Δες/Κρύψε το trailer

Τρεις άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή με το επέκεινα, κι επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους στην από 'δώ μεριά της ύπαρξης.Hereafter, PhotographΠερισσότερο ιστορία για το τι συμβαίνει μετά θάνατον όταν γυρίσεις στη ζωή, παρά μετά θάνατον σκέτο, η καινούρια ταινία του γερο-Clint μπορεί να μην είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τις εξωπραγματικές δουλειές που παραδίδει με ανησυχητική συνέπεια σ’ αυτή τη δεύτερη καλλιτεχνική του άνοιξη, όμως είναι κι αρκετά μακριά απ’ το να την χαρακτηρίσεις παραπάτημα. Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να πεις, με τον 80χρονο σκηνοθέτη που γεμίζει εμπειρία ένα project απλά και μόνο κοιτώντας το, να προσπαθεί να βρει δραματική υπόσταση και σοβαρότητα, σ’ ένα σενάριο που δεν θα παρεξηγιόσουν αν το έβαζες στη στοίβα με τα αδιάφορα προσχέδια. Τρεις μισοψημένοι χαρακτήρες αποκτούν σκιά χάρη στην διακριτική ακρίβεια των ερμηνειών που αποσπά ο σκηνοθέτης, και περιφέρονται σ’ ένα σύμπλεγμα συναισθηματικών ευκολιών, αστείων πλοκών και εξωφρενικών συμπτώσεων, περνώντας την ώρα τους κυρίως με διαλόγους που υπογραμμίζουν τα αυτονόητα πριν τα κάνουν κεφαλαία bold με highlight.

Μια διαρκής αίσθηση αδικαιολόγητης σοβαροφάνειας προσπαθεί συνέχεια να σου κλέψει το οξυγόνο, κι ο Eastwood σου δίνει κλεφτές τζούρες αέρα δίνοντας χώρο και χρόνο στους χαρακτήρες και το δράμα τους να απλώσουν τα αρώματά τους και να καλύψει τη μούχλα τους με τη δική του φινέτσα, τρυφερότητα κι ευαισθησία. Κρατώντας τον τόνο του μακριά απ’ τις εντυπωσιακές φανφάρες και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς που θα περίμενες, και υποσκάπτοντας τα μεταφυσικά δολώματα που του έχει αφήσει να κρέμονται προκλητικά ο Morgan, ο Eastwood αφήνει παρακαταθήκη με την ταινία του, την εναρκτήρια σεκάνς του τσουνάμι που δίνει μαθήματα εγκεφαλικής εκρηκτικότητας εκεί που θα περίμενες 52 cut το δευτερόλεπτο και βεγγαλικά για 10 πρωτοχρονιές από έναν Emmerich, έναν οργασμό διανοητικής σεξουαλικότητας πάνω από ένα τραπέζι ζαρζαβατικά που θα σου έτριβε στη μούρη ένας Woody Allen, κι ένα τροχαίο βγαλμένο από καθαρόαιμο συναισθηματικό θρίλερ, που θα σε έκανε να ψάχνεις τις δραμαμίνες σου, αν το είχε γυρίσει ένας Danny Boyle. Και κάνει μια ταινία που μοιάζει με άσκηση για το αν μπορείς να βγάλεις σοβαρό αποτέλεσμα, από ασόβαρο υλικό. Δεν χρειάζεται να σου πω ότι το καταφέρνει. Κι αυτό.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

TO BE ADDED SOON


Also on Movies for the Masses: Hereafter (2010): Toronto SP trailer

7 Responses so far.

  1. cinemad said

    Hell NO!!! Το ραντεβουδάκι (και όλο το κομμάτι του Λονδίνου) στο τέλος ήταν η ultimate ταφόπλακα. Μελλοντικό camp classic.

  2. cheaptalk said

    Αμάν ρε Ηλία. Τα ίδια έλεγες και για το Invictus, τα ίδια λέγανε πολλοί στην Αμερική και για το Gran Torino, αλλά ο Eastwood δε πήρε τυχαία τον Φοίνικα των Φοινίκων, έχει συνεπεστατότατη κινηματογραφική υπογραφή, παιδεία, ήθος, αφήνει ταινίες να διδάσκουν κινηματογράφο, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της.. nouvelle vague πια, έχει ποτισμένα και στο συκώτι του όσα κατεβατά γράφανε οι Γάλλοι για τους μεγάλους του Hollywood. Μελλοντικό (τι μελλοντικό δηλαδή) camp classic είναι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων :p

  3. cinemad said

    "Matt Damon."

    http://www.youtube.com/watch?v=ZWTzyU5MFgM

  4. Anonymous said

    Αντι, για βιντεακια απο το γιουτουμπ,θα θεθαλεμ μια σοβαρη κιν/φκη αναλυση και οχι αστειακια περι "camp classici". Εκτος,αν ταινιουλες για εφηβους σαν τον Scott Pilgrim σου αρκουν (ειπαμε ,καλη,χρυση,αλλα οχι και αυτος ο ορυμγδος αστεριων,υποτιμας την νοημοσυνη μας)

  5. cheaptalk said

    Καταλαβαίνω ότι αυτό με τα.. μονολεκτικά σχόλια είναι ενοχλητικό, υπάρχει άλλωστε και σχετική πολιτική στις Μάζες να μη δημοσιεύονται (τα σχόλια γενικά όσων νομίζουν ότι η άποψή τους είναι σημαντική μόνο και μόνο επειδή,, την έχουν). Ο cinemad είναι εξαίρεση, όπως και όποιος γράφει γενικά τεκμηριωμένα για δεκαετίες, βέβαια.

    Ενοχλητική είναι πάντως και αυτή η προσφυγή σε απόψεις για άλλες ταινίες σαν επιχείρημα. Ένοχος κι εγώ παραπάνω, αλλά μη το παραξηλώνουμε, στη τέχνη ολοκληρωμένη άποψη μπορεί να έχει κάποιος για ένα έργο, χωρίς απαραίτητα να εκτιμάει κάποιο άλλο άσχετο, πιστεύω. Όχι τιποτάλλο, αλλά μ' έχουν πρήξει και μένα άπειροι για μήνες ότι έθαψα το Social Network επειδή.. έβαλα 5 αστεράκια στο Inception :p

  6. Akis said

    Το Hereafter είναι ταινία που περνάει φοβερά μηνύματα και σε βάζει στο τριπάκι να σκέφτεσαι τι μπορεί να υπάρχει μετά το θάνατο, τι συμβαίνει με την ανθρώπινη ψυχή αλλά και τη ζωή γενικά. Σοβαρή ταινία με νόημα.

  7. Χριστίνα said

    Πολύ ανθρώπινο και συγκινητικό το Hereafter, με τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των ταινιών του Clint Eastwood. Το τέλος είναι λίγο απότομο, αλλά η ταινία καταφέρνει να "μείνει" μαζί σου και μετά την έξοδο από τον κινηματογράφο.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.