European Film Awards 2006: Οι νικητές

Σε μια συγκλονιστική εξέλιξη ανάλογη της δύσης του ήλιου ψιλοδυτικά, οι Ζωές των Άλλων (2006), ίσως η πιο υπερτιμημένη και σίγουρα η πιο buzzed about γερμανική ταινία απ’την εποχή του Αντίο, Λένιν (2002), στολίστηκε με τον τίτλο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς, στην απονομή των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων χθες βράδυ στην Βαρσοβία.Η ταινία εποχής που παραθέτει τη μεθοδολογία της Stasi στην παρακολούθηση και εξουδετέρωση αντιφρονούντων, έβαλε δίπλα στα εφτά LOLA του, τα ευρωπαϊκά βραβεία για καλύτερη ταινία (αφήνοντας απ’ έξω διεκδικητές όπως τα Breakfast on Pluto (2005), The Road to Guantanamo (2006), και The Wind that Shakes the Barley (2006)), καλύτερη ανδρική ερμηνεία (για τον συγκλονιστικό κλώνο του Kevin Spacey, Ulrich Mühe), και καλύτερο σενάριο (το οποίο ο δημιουργός ολοκλήρωσε σε μοναστήρι για να μην αποσπάται η προσοχή του). Τους λόγους του μεγάλου σουξέ, μας τους είχε πει η πρωταγωνίστρια, Martina Gedeck, πριν κάνα μήνα στη συνέντευξη, αν θυμάσαι.

Η Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Ακαδημία των 1.700 μελών, έδωσε ωστόσο πλουσιότερη συλλογή στο Volver (2006) του Pedro Almodovar, με βραβεία σκηνοθεσίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Penelope Cruz, φωτογραφίας (εξ ημισείας με το Wind That Shakes the Barley) και μουσικής, ενώ ο Ισπανός πήρε σπίτι και το βραβείο κοινού. Και τώρα, λέει, η Sony, ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σπρώξει τις Ζωές και σε άλλες κατηγορίες πέρα απ’ την κλειδωμένη συμμετοχή (και νίκη) σ’ αυτή της μη αγγλόφωνης στα επερχόμενα Όσκαρ. Αλλά, ξέρεις, ίσως πάλι και όχι. Με τον Pedro να τρέχει εδώ και καιρό για σενάριο, σκηνοθεσία και ρόλους, το ν’ αρχίσεις καμπάνια για δεύτερη ταινία σε ίδιες κατηγορίες μπορεί να αποβεί μοιραίο και για τις δύο.

Δες/Κρύψε τη λίστα των νικητών

EUROPEAN FILM 2006
DAS LEBEN DER ANDEREN (The Lives Of Others); Germany
directed by Florian Henckel von Donnersmarck
produced by Wiedemann & Berg Filmproduktion/Bayerischer Rundfunk/ARTE/Creado Film

EUROPEAN DIRECTOR 2006
Pedro Almodóvar for VOLVER

EUROPEAN ACTRESS 2006
Penelope Cruz in VOLVER

EUROPEAN ACTOR 2006
Ulrich Mühe in DAS LEBEN DER ANDEREN (The Lives Of Others)

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2006
Barry Ackroyd for THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY
José Luis Alcaine for VOLVER

EUROPEAN SCREENWRITER 2006
Florian Henckel von Donnersmarck for DAS LEBEN DER ANDEREN (The Lives Of Others)

EUROPEAN COMPOSER 2006
Alberto Iglesias for VOLVER

EUROPEAN DISCOVERY 2006
13 TZAMETI by Gela Babluani, France


EUROPEAN FILM ACADEMY AWARD FOR AN ARTISTIC CONTRIBUTION 2006
Pierre Pell & Stéphane Rozenbaum for the production design in THE SCIENCE OF SLEEP


EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2006 - Prix UIP
BEFORE DAWN by Bálint Kenyeres, Hungary

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Roman Polanski

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2006 - Prix Screen International
Jeremy Thomas

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2006 - Prix Fipresci
LES AMANTS REGULIERS by Philippe Garrel, France

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2006 - Prix Arte
DIE GROSSE STILLE (Into Great Silence) by Philip Gröning, Germany/Switzerland

THE PEOPLE'S CHOICE AWARD 2006
for Best European Film
VOLVER by Pedro Amodóvar, Spain


3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Στη στήλη της στον Hollywood Reporter (που δίνει και το όνομά της στο blog) η Anne Thompson είχε βγάλει τη Παρασκευή, με την ευκαιρία της προβολής για μια βδομάδα των Ζωών για να μπορούν να παίξουν στα Όσκαρ, ένα πιο περιεκτικό αφιέρωμα στη ταινία μέσα από τη συνέντευξη με τον Henckel von Donnersmarck. Απ' όπου και προκύπτει ότι η ταινία είναι πολύ πιο.. χολυγουντιανή από τις προσπάθειες του Almodóvar, ο σκηνοθέτης της ήδη ετοιμάζει βαλίτσες, και η SPC σίγουρα θα είχε μεγαλύτερο όφελος να τη προωθήσει. Άλλωστε η καλοκαιρινή αμερικάνικη ρετροσπεκτίβα στον Ισπανό ότι ήταν να μαζέψει μάζεψε από δολλάρια.

  2. Rasko said

    diladi emas pou mas arese to Goodbye Lenin! na pame na to doume kai ayto?

  3. cheaptalk said

    Όπως φαίνεται και από τον τόνο του τρέιλερ και έχουμε γράψει καμιά κατοστή φορές μέχρι τώρα από τον Μάιο που σάρωσε στα γερμανικά LOLA, η ταινία είναι δραματική. Και αν καμιά φορά βγάζει γέλιο δεν είναι και πολύ σκόπιμο απλά φταίει το.. σύστημα (που περιγράφει). Οι συγκρίσεις με τον Λένιν είναι σε.. άλλο επίπεδο. Και δε ξέρω αν έχει μείνει και τίποτα άλλο να γράψουμε, αλλά συνολική κριτική θα βγάλουμε την άλλη Πέμπτη (14/12) που βγαίνει στις αίθουσες στην Ελλάδα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.