Οι Χρυσές Σφαίρες είναι Κούφιες

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύεις (κι ό,τι σου γράφουν αλλού να πιστεύεις), στη μεγάλη λίστα των τελετών απονομών και των βραβείων που ξεκινάνε απ' τις αρχές του χρόνου και κορυφώνονται κάθε τέτοια εποχή, η μόνη πρωτιά που κατέχουν οι Χρυσές Σφαίρες, είναι ότι οι stars γουστάρουν τη συγκεκριμένη σύναξη περισσότερο κι απ' τα Όσκαρ. Πρώτ' απ' όλα γιατί, βασικά, δεν είναι τα Όσκαρ, κι ύστερα βεβαίως-βεβαίως, γιατί σερβίρουν αληθινό αλκοόλ στη διάρκειά της. Πέραν τούτου όμως, οι Σφαίρες είναι βραβεία που απονέμονται από ένα γκρουπ ανθρώπων που δεν γεμίζει ούτε αίθουσα, και οι αποφάσεις τους έχουν τόση επιρροή στη μεγάλη εικόνα, όση τα βραβεία της ΠΕΚΚ στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Τόση.Το ότι το Dreamgirls κέρδισε τη Σφαίρα καλύτερης ταινίας της κατηγορίας της και δύο β' ρόλους, δε σημαίνει ότι εκείνο το κίτρινο λεωφορείο εγκαταλείπει τα σχέδιά του για κωλοπαντιά στο Kodak Theatre σε ενάμιση μήνα από τώρα. Η δε Σφαίρα δράματος του Babel με τόση κενότητα υποψηφιοτήτων στους ρόλους, απλά τονίζει το πόσο αδύναμο hype έχει κερδίσει η φετινή ταινία ηθοποιών. Το οποίο ή θα αποκτήσει υπόσταση, ή θα ξεφουσκώσει τελείως, σε μερικές μέρες μόνο, με τα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών. Και αν με ρωτάς, ποντάρω στο δεύτερο. Ο Scorsese έχει ξεκινήσει από καιρό την πορεία του για το πρώτο (και τελευταίο, μην τον κακομαθαίνουμε) Όσκαρ του, κάτι που περισσότερο φαίνεται απ' τα guilds που μαζεύει, παρά απ' την χωρίς αντίπαλο επικράτησή του χθες βράδυ. To δε ενδεχόμενο να τον οδηγήσει πάλι ο Clint σε απόγνωση, προφανώς μεταφράζεται στο ενδεχόμενο να έχει δει κανείς απ' την Ακαδημία το Letters from Iwo Jima, με όλη την περιορισμένη διαθεσιμότητα που του εξασφαλίζουν οι ελάχιστες προβολές του στις αίθουσες και το πόσο θελκτικό είναι το ζοφερό του θέματος ανάμεσα στη ντάνα με τα screeners που φτάνουν με delivery στο σπίτι.

Πάντως, τώρα που αφήσαμε πίσω μας τα βραβεία των 93ων μελών της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Hollywood (λιγότερα κι απ’ τα μέλη της ένωσης online κριτικών), με το αμφιλεγόμενο προφίλ, τα πικάντικα υπονοούμενα για τις σχέσεις τους με παραγωγούς, τα τρία εξ Ελλάδος μέλη, και την τελετή που μοιάζει να γίνεται στο υπόγειο του Caravel Αθήνας περισσότερο, παρά το ball room του Beverly Hilton και απλά τυχαίνει να αναμεταδίδεται σε πολλές χώρες, έφτασε η ώρα να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με το Οσκαρικό κυνήγι. Ειδικά με τις υποψηφιότητες να ανακοινώνονται σε 9 μέρες. Βέβαια, το καλύτερο μέρος να ξεκινήσεις, είναι το poll μας, όπου εδώ και κάτι μήνες έχεις δείξει και μόνος σου, πως η μόνη σοβαρή απειλή για το The Departed, είναι το Little Miss Sunshine. Και δεν έχεις κι άδικο.

Αν επιμένεις πάντως, δες/κρύψε τους νικητές


BEST MOTION PICTURE - DRAMA
BABEL

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A MOTION PICTURE - DRAMA
Helen Mirren — THE QUEEN

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MOTION PICTURE - DRAMA
Forest Whitaker — THE LAST KING OF SCOTLAND

BEST MOTION PICTURE - COMEDY OR MUSICAL
DREAMGIRLS

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A MOTION PICTURE - COMEDY OR MUSICAL
Meryl Streep — THE DEVIL WEARS PRADA

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MOTION PICTURE - COMEDY OR MUSICAL
Sacha Baron Cohen — BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN

BEST ANIMATED FEATURE FILM
CARS

BEST FOREIGN LANGUAGE FILM
LETTERS FROM IWO JIMA (USA/JAPAN)

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE IN A MOTION PICTURE
Jennifer Hudson — DREAMGIRLS

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A SUPPORTING ROLE IN A MOTION PICTURE
Eddie Murphy — DREAMGIRLS

BEST DIRECTOR - MOTION PICTURE
Martin Scorsese — THE DEPARTED

BEST SCREENPLAY - MOTION PICTURE
Peter Morgan — THE QUEEN

BEST ORIGINAL SCORE - MOTION PICTURE
Alexandre Desplat — THE PAINTED VEIL

BEST ORIGINAL SONG - MOTION PICTURE
"THE SONG OF THE HEART" - HAPPY FEET

BEST TELEVISION SERIES - DRAMA
GREY`S ANATOMY (ABC)

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A TELEVISION SERIES - DRAMA
Kyra Sedgwick — THE CLOSER

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A TELEVISION SERIES - DRAMA
Hugh Laurie — HOUSE

BEST TELEVISION SERIES - COMEDY OR MUSICAL
UGLY BETTY (ABC)

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A TELEVISION SERIES -COMEDY OR MUSICAL
America Ferrera — UGLY BETTY

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A TELEVISION SERIES - COMEDY OR MUSICAL
Alec Baldwin — 30 ROCK

BEST MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
ELIZABETH I (HBO)

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Helen Mirren — ELIZABETH I

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Bill Nighy — GIDEON`S DAUGHTER

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Emily Blunt — GIDEON`S DAUGHTER

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION
Jeremy Irons — ELIZABETH I


12 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Globe στα αγγλικά είναι κατά βάση σφαίρα. Σφαίρα στα ελληνικά είναι κατά βάση το γεωμετρικό σχήμα όπως μάθαν στα σχολικά τους χρόνια αμέτρητες γενιές (σφαίρα εστίν σχήμα στερεόν... και όποιος το πει ολόκληρο παίρνει δέκα). Επειδή οι Έλληνες το καθόρισαν πρώτοι, για τους άγγλους ο ορισμός είναι object with a.. spherical shape.

    Η λέξη globe στα αγγλικά υπονοεί και "terrestrial globe" δηλαδή "γήινη σφαίρα" (που εδώ λέγεται και, ακριβέστερα αφού περιέχει και νερό, "υδρόγειος σφαίρα"), όρος που περιγράφει τη Γη. Στα ελληνικά συμβαίνει ακριβώς το ίδιο:

    "Εκπέμπει ο κεντρικός σταθμός
    Κύματα ηδονής του ασυρμάτου
    Που παν το μήνυμα σ' όλη τη σφαίρα
    Και σ' όλους, σε όλους

    Το μέγα μήνυμα της παγκοσμίου επαναστάσεως
    Της νίκης και του λυτρωμού του προλεταριάτου"
    -Ανδρέας Εμπειρίκος

    Ειδικά η έκφραση "σε όλη τη σφαίρα" που σημαίνει κυριολεκτικά σε όλη την έκταση της Γης, χρησιμοποιείται μεταφορικά σε.. όλη τη σφαίρα του λόγου. Κατά συνέπεια η μετάφραση των Golden Globes ως Χρυσές Σφαίρες είναι ακριβέστατη. Και όταν δε θα υπάρχουν πια πυροβόλα όπλα, αλλά ούτε καν αυτή η γαλαζοπράσινη μπάλα που πανω της πατάμε όλοι, σφαίρα θα εξακολουθεί μάλλον να είναι αυτό που όρισε επακριβώς η Λασθένεια 2500 χρόνια πριν.

    Αυτά με βάση ότι έμαθα στο γυμνάσιο, και τον Εμπειρίκο και τη Λασθένεια που τους βρήκε ο γούγλης, δηλαδή. Προσωπικά ακριβέστερη μετάφραση θεωρώ το Χρυσές Γλόμπες.

  2. dark tyler said

    Μπορεί το United 93 να απουσίαζε από τις Σφαίρες (πιθανώς γιατί θεματολογικά δεν άγγιξε τόσο τους ξένους ανταποκριτές?) αλλά εγώ δε θα το είχα καθόλου ξεγραμμένο για τα Όσκαρ. Το Little Miss Sunshine λατρεμένο, αλλά οι indiές στα Όσκαρ συνήθως περιορίζονται σε βραβεία σεναρίου ή πιθανώς κάποιου β' ρόλου. Καλύτερη ταινία σε μια χρονιά με Scorsese και Eastwood (αλλά και το Dreamgirls) μου κάνει υπερβολικά δύσκολο...

  3. verbal said

    Εγώ τώρα καλούμαι να γράψω τη θεωρία της κούφιας Γης από κάτω;

  4. cheaptalk said

    Επειδή όχι μόνο το πολ μας είναι πιο αξιόπιστο από όλες τις τσιγγάνες των όσκαρ αλλά το παρακολουθώ και από την αρχή, μεγάλη δυναμική έχει τελευταία και Ο Λαβύρινθος του Ντελ Τόρο που πέρασε στη τρίτη θέση. Στη τέταρτη δηλαδή πίσω από το εξαιρετικό Θέλω Να Δω Τα Αποτελέσματα, που διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση εσχάτως αλλά δεν έχει καμία τύχη στα βραβεία ως περίεργη επιλογή.

  5. cheaptalk said

    Dark Tyler μπήκες σφήνα την ώρα που κάναμε συμπληρωματικά σχόλια, οπότε απαντάω εκτός σειράς ότι για μένα η οσκαρολογία είναι προσπάθεια να μπεις στη λογική αμερικάνου γέρου με αλτζχάιμερ. Είσαι σίγουρος τι θα ψηφίσει όσο και ο παπούς σου που του χεις βάλει ψηφοδέλτιο στο στόμα στα αυτιά κι εκεί που δε μπαίνει ο ήλιος, αλλά νομίζει ότι η εφορευτικιά τον πάει για κατούρημα.

    Θέλω να πω ότι εντάξει από δω κι απο κει μαζεύεις ενδείξεις αλλά τα περισσότερα τα λέμε για να τα λέμε, και ενημερωνόμαστε κι από δεύτερο χέρι. Γι αυτό αγνοήσαμε και όλα το σήριαλ με τα βραβεία που για τον περισσότερο κόσμο έχει τόσο ενδιαφέρον όσο αν έκανε πρωινή προπόνηση η Κόλτσεστερ.

    Και μετά τη μικρή εισαγωγή, αυτό που έχω να πω είναι ότι μπορεί να έχεις δίκιο μπορεί και όχι 8)

  6. Anonymous said

    έτσι όπως πάει πάντως περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα βραβεία για της σειρές της Tv και λιγότερο αυτά των ταινιών...

    (ή είναι μόνο δικό μου το ενδιαφέρον... :S)

  7. cheaptalk said

    Ε από την άποψη ότι είναι πιο δύσκολο να βρεθεί καμία υποψήφια για Όσκαρ έχοντας εμφανιστεί δέκα δευτερόλεπτα στη ταινία, όπως έγινε με την Berstyn στα Emmys. Και αυτό το ρόλο έχουν και τα υπόλοιπα βραβεία, πλάκα πλάκα. Να χώνουν στον παπού ψηφοδέλτια σε διάφορες σωματικές κοιλότητες, γιατί άμα μπει αβοήθητος θα ψάχνει να βρει να ψηφίσει κανέναν πεθαμένο.

  8. Anonymous said

    Καλή φάση! Κέρδισε ο Hugh!

  9. dark tyler said

    Ναι ρε, αλλά η βραβειολογία γενικότερα είναι σταθερά και μακράν το πιο αγαπημένο τζογοπαίχνιδο! Άλλοι παίζουν Στοίχημα, δηλαδή... :P

    Είδα και τον Whitaker σήμερα και μάζευα το σαγόνι μου, και η μία στο τόσο που τα όποια Όσκαρ βραβεύουν κάτι τόσο καλό, χαίρομαι διπλά.

    Πάντως δε νομίζω οτι η Οσκαρολογία είναι τόσο απρόβλεπτη. Υπάρχουν φαβορί που απλά δε σπάνε. Άντε να στραβώσει ένα φαβορί από τις μεγάλες κατηγορίες κάθε χρονιά. Το μεγάλο γέλιο είναι στα Έμμυ, και η περίπτωση της Burnstyn που αναφέρθηκε πάει νομίζω αρκετό δρόμο στο να εξηγήσει το γιατί.

    Άντε, να βγουν οι υποψηφιότητες. Έχω άγχος για το United 93!

  10. verbal said

    Μη σε νοιάζει Tyler, εμείς θα (ξανα)παίξουμε Στοίχημα, κι άσε τον cheaplog να λέει.

  11. cheaptalk said

    Μιας κι εδώ παίζουν τα στοιχήματα προς το παρόν, αντιγράφω το σχόλιο από το Little Miss Sunshine (2006):

    "Η μικρή ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο της ένωσης παραγωγών (Producers Guild of America) που αν μη τι άλλο δείχνει τι εκτίμησαν περισσότερο φέτος όσοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία.

    Ενώ, όπως επισήμανε και ο alps με ειδικό βάρος υπογραφής μεγαλύτερο από το δικό μας, δεν αποκλείεται να βγει υποψηφιότητα και για το Till the End of Time του DeVotchKa στη κατηγορία πρωτότυπου τραγουδιού. Και γενικά να πάει με πολύ περισσότερες υποψηφιότητες (γιατί ότι θα πάει είναι πια παραπάνω από σίγουρο) απ' όσες υπολογίζονταν αρχικά, η ταινία στο διαγωνισμό του μικρού κυρίου Όσκαρ."

  12. dark tyler said

    Τώρα θα γράψω κάτι που έτσι κι αλλιώς θα είναι παντελώς άχρηστο σε 10 ώρες, αλλά δε βαριέσαι! Η 5άδα για την Καλύτερη Ταινία μοιάζει να έχει κλείσει, αλλά αν δεν κάνω λάθος οι ψήφοι των μελών μετράνε αναλογικά με τη θέση προτίμησης για την κάθε συμμετοχή, σωστά? Δηλαδή, όπως το κόβω εγώ, το Babel ή το Queen μπορεί να είναι πρακτικά σε κάθε πεντάδα που θα γίνει submitted, αλλά οι πιο πολλοί θα τις έχουν στις 2 τελευταίες θέσεις.

    Οπότε θεωρητικά, το Iwo Jima (επειδή η Ακαδημία είναι ένα μάτσο φανμπόυς του Κλιντ) ή το United 93 (που διαβάζω οτι είχε πολύ περιορισμένη παρουσία σε FYC campaigns, αλλά επίσης καταλαβαίνω οτι έχει έναν πυρήνα πολλών φανατικών μέσα στην Ακαδημία) είναι αρκετά πιθανό να μαζέψουν τόσες πρώτες προτιμήσεις, ώστε να ξεπεράσουν ταινίες που πλασάρονται μάλλον τυπικά σε 4ες και 5ες θέσεις all over the place.

    Και by the way θέλω να αναφέρω για τους τύπους οτι είναι τουλάχιστον σχιζοφρενικό το γεγονός οτι το Children of Men δεν θα είναι υποψήφιο σε κάθε κατηγορία που έχει επινοήσει ποτέ ο θεός των Όσκαρ. Αυτό. :P

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.