Βενετία 2007: Τα βραβεία

Ο Δελτίος Τύπου που είχε (ξανα)φορτώσει προκαταβολικά με χρυσά λιοντάρια το Se Jie του Ang Lee εδώ και μήνες, αποδείχτηκε και η πιο αξιόπιστη πηγή προγνωστικών απόψε στη Βενετία. Σε μια ακόμα απρόσμενη απονομή, όχι τόσο βέβαια όσο η περσινή, τα φαβορί La Graine et le Mulet και I'm Not There περιορίστηκαν σε "ειδικό" βραβείο από την επιτροπή των σκηνοθετών, αφού αυτοί προφανώς δε μπορούσαν να συμφωνήσουν ανάμεσα στο γαλλικό δράμα του Τυνήσιου Abdellatif Kechiche που ήταν και η αποκάλυψη της διοργάνωσης και την ανατρεπτική βιογραφία του Bob Dylan από τον Todd Haynes, κλείνοντας ιδανικά ένα πετυχημένο φεστιβάλ γεμάτο αμφιλεγόμενες ταινίες.Το πιο βαθιά διχαστικό απ' όλα, όχι τόσο για τη θεματολογία βιασμού και δολοφονίας μιας 14χρονης Ιρακινής από τα αμερικάνικα στρατεύματα κατοχής όσο για τη συρραφή footage από ένα σωρό διαφορετικές πηγές, το Redacted του Brian De Palma, έφερε στο σκηνοθέτη το πιο σημαντικό βραβείο της σαραντάχρονης καριέρας του, το Ασημένιο Λιοντάρι σκηνοθεσίας. Εξίσου σημαντικό για τη καριέρα του αλλά και εντελώς απρόσμενο, αφού οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ακόμα και στην ίδια τη ταινία δεν έχει την καλύτερη ερμηνεία, είναι το βραβείο αντρικού ρόλου στον Brad Pitt για το The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007). Βραβείο γυναικείας ερμηνείας σε αντρικό ρόλο πήρε η Cate Blanchett του I'm Not There που μοναδική της φιλοδοξία θα πρέπει να είναι πια να βραβευτεί για ταινία που την ευχαριστούν στα credits τέλους. Ενώ φυσικά η φωτογραφία πήγε στον Rodrigo Prieto όπως φαίνονταν από το τρέιλερ του Se Jie ακόμα, και το σενάριο στον μακρόχρονο συνεργάτη του Ken Loach, Paul Laverty, για το It's a Free World...

Το φεστιβάλ που πάντα ένιωθε τη καυτή ανάσα του Τορόντο και από πέρσι βρίσκεται σε βαρύ ανταγωνισμό και με το Roma FilmFest, γιόρτασε φέτος τα 75 του χρόνια στην 64η διοργάνωσή του σε βροχερό καιρό, συνεχίζοντας τη πολιτική των αποκλειστικών πρεμιερών για το διαγωνιστικό τμήμα, μαζεύοντας ακόμα περισσότερους αμερικάνους σταρ στο Lido και εγκαινιάζοντας μάλλον και τη πρακτική να τους βραβεύει αν φέρνουν και τις γυναίκες τους. Η θητεία του πολυφωτισμένου καλλιτεχνικού διευθυντή του Marco Müller λήγει φέτος χωρίς κανείς να ξέρει αν θα θελήσει να την ανανεώσει ή αν θα ανανεωθεί φυσικά.

Δες/Κρύψε τα σημαντικότερα βραβεία

The Venezia 64 Jury at the 64th Venice Film Festival, chaired by Zhang Yimou and comprised of Catherine Breillat, Jane Campion, Emanuele Crialese, Alejandro González Iñárritu, Ferzan Ozpetek and Paul Verhoeven, having viewed all twenty-three films in competition, has decided as follows:

GOLDEN LION for Best Film:
SE, JIE (LUST, CAUTION) by Ang LEE (USA/China/China, Taiwan)

SILVER LION for Best Director to:
Brian DE PALMA for the film: REDACTED (USA)

SPECIAL JURY PRIZE to (ex aequo):
LA GRAINE ET LE MULET by Abdellatif KECHICHE (France)
I’M NOT THERE by Todd HAYNES (USA)


COPPA VOLPI for Best Actor:
Brad PITT in the film THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD by Andrew DOMINIK (USA)

COPPA VOLPI for Best Actress:
Cate BLANCHETT in the film I'M NOT THERE by Todd HAYNES (USA)

MARCELLO MASTROIANNI AWARD for Best Young Actor or Actress:
Hafsia HERZI in the film LA GRAINE ET LE MULET by Abdellatif KECHICHE (France)


OSELLA for Best Cinematography to:
Rodrigo PRIETO director of photography for the film SE, JIE (LUST, CAUTION) di Ang LEE (USA/China/China, Taiwan)

OSELLA for Best Screenplay to:
Paul LAVERTY for the film IT'S A FREE WORLD... by Ken LOACH (UK/Italy/Germany/Spain)


SPECIAL LION for Overall Work to:
NIKITA MIKHALKOV
The Jury is delighted to acknowledge the consistent brilliance of Nikita Mikhalkov’s body of work. His new film is once again a confirmation of his mastery in exploring and revealing to us, with great humanity and emotion, the complexity of existence.


Previously on Movies for the Masses: Λοκάρνο 2007: Τα βραβεία

No Responses so far.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.