Tekon Kinkurîto (2006)

Μαχητές της Σιδερένιας Πόλης / Tekkonkinkreet
Tekkonkinkreet, Poster

Σκηνοθεσία: Michael Arias
Σενάριο: Anthony Weintraub, Taiyo Matsumoto (comic)
Ακούγονται: Kazunari Ninomiya, Yû Aoi, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Δυο παιδιά του δρόμου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προστατέψουν την παραπαίουσα Treasure Town όταν η Yakuza αποφασίζει να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.Tekkonkinkreet, PhotographΩμή και συγκινητική, αυτή η ιστορία βεβιασμένης ενηλικίωσης θα κάνει το πρώτο μεγάλο μήκους φιλμ του Michael Arias να χαραχτεί βαθιά μέσα σου. Η παρηκμασμένη μητρόπολη, πολύχρωμη και συναρπαστική όπως μοιάζει μέσα από τα παιδικά μάτια, δίνει τη θέση της σε ένα σκοτεινό και βροχερό εφιάλτη με τον ίδιο τρόπο που ο κυνισμός των ενηλίκων μπορεί να ξεριζώσει βίαια την παιδική αθωότητα. Η αγάπη που τρέφουν τα δύο πιτσιρίκια το ένα για το άλλο, και τα δυο τους για την αγαπημένη τους πόλη παρουσιάζεται με τη ζεστασιά ενός σχεδόν ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας σχεδίου και μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων, η οποία φτωχαίνει επιμελώς καθώς ο δεσμός των δυο τους δοκιμάζεται από μαφιόζους, δαίμονες και... εξωγήινους εκτελεστές. Σε αυτό το σκληρό ταξίδι θα συναντήσεις πολλές αναπάντεχα σοκαριστικές στιγμές, των οποίων η επίδραση γίνεται εντονότερη χάρη στην δουλειά του Arias με την "κάμερα" (το κάδρο δε μένει πάντα σταθερό και βίαια, out of focus ζουμαρίσματα κάνουν συνεχώς αισθητή την παρουσία τους) και κυρίως με τις τεχνικές animation που επιστρατεύονται για το καθηλωτικό τελευταίο μισάωρο του φιλμ.


Απόψε στις 18:00 στο Δαναό 1, και σε DVD από σήμερα "τώρα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου"

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Dark Tyler του US TV

4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Στον Dark Tyler είπα να γράψει και καναδυό προτάσεις γενικά για την κατάσταση του διαγωνιστικού των Νυχτών (όπου συμμετέχει και το Tekkonkinkreet) μέχρι τώρα:

    "Αν οι δύο αδελφικοί φίλοι του Tekon Kinkurito στηρίζονται ο ένας πάνω στον άλλο για να διατηρήσουν την αθωότητά τους, οι τρεις κοπελίτσες του βέλγικου Naissance des Pieuvres, θύματα του κοινωνικού τους περίγυρου, παρασύρουν άθελά τους η μία την άλλη στην απώλειά της. Όποιος βαριέται να σκεφτεί τι είδε θα τραβήξει παραλλήλους με το ευχάριστο σουηδικό φιλμ Fucking Amal, αλλά ο αποπνικτικός κυνισμός της (επίσης πρωτάρας) Celine Sciamma δεν έχει καμία σχέση με την αισιοδοξία που παραδόξως ενέπνεε εκείνο το πόνημα του Lukas Moodysson, αφήνοντας τίποτα παρά την επιφανειακή ομοιότητα της περίληψης των δύο ιστοριών σε 25 λέξεις. Δηλαδή, η φιλία (ή κάτι παραπάνω) δύο ανήλικων κοριτσιών αβέβαιων ακόμα για τη σεξουαλικότητά τους. Το Naissance όμως τολμά πει πιο σκληρές αλήθειες, έστω κι αν δεν αποφεύγει πάντοτε τα κλισέ του είδους.

    Το οποίο μου θυμίζει τα Pas Douce και No Mercy for the Rude, δύο ταινίες των οποίων η μόνη σχέση είναι το πόσο ελάχιστα πρωτότυπες είναι. Το γαλλοελβετικό δράμα της Jeanne Waltz ακολουθεί μια νοσοκόμα που έχει βαρεθεί τη ζωή της αλλά βρίσκει νέο νόημα καθώς αναπτύσσει μια ιδιόμορφη σχέση με ένα ανυπόφορο αγόρι που φροντίζει στη δουλειά. Οι δυο τους θα βρουν αυτό που τους έλειπε αλλά εσύ θα έχεις χάσει δυο ώρες που δε θα σου ξαναβρεί ποτέ κανένας. Τουλάχιστον όμως η ταινία διαθέτει μια αποστομωτική ερμηνεία από την Isild Le Besco, της οποίας το βλέμμα κουβουλά μελαγχολία και ενοχές που θα σε καταστρέψουν. Το σχιζοφρενικό κωμικοδραματικό θρίλερ του Cheol-hie Park όμως δεν έχει τίποτα που να το κάνει να ξεχωρίζει μέσα στη θάλασσα πανομοιότυπων φιλμ με εκκεντρικούς και μοναχικούς δολοφόνους που εξάγει με το κιλό η Κορέα. Το No Mercy καθυστερεί δραματικά να επιχειρήσει τον εξανθρωπισμό του πρωταγωνιστή του, κι ακόμα όταν το κάνει είναι με τρόπο κακοϋπολογισμένο και ασυγχώρητα προβλέψιμο."

  2. TripleZombie said

    tromero aniem, klassiko deigma orimotitas kai texnikis.... mou ekanan entyposi ta efe, i texniki diladi pou ekane to 2D 3D... einai fobero poso mprosta einai oi iapones sto na dimiourgoun enilikes tainies me animatition, kai i sygekrimeni apofeygei tis kakotopies ton ypoloipon, opos i elleipsi synoxis kai i yperboliki xrisi drasis kai omorfon eikonon... empros ston dromo pou anoixe to patlabor kai to akira synadelfoi!!!! einai polla ta myimata, i skiagrafisi enos paidiou tou dromou pou logo tis katastasis tou prospathei na isoropisei tin agapi gia ton filo tou kai tin ypothalptousa bia pou krybei mesa tou... an kati tetoio ginotan live action amerikaniko film tha milagame gia oscar , apla exoume dromo akouma gia tin pragmatiki anagnorisi aytou tou parexigimenou eidous... an den apatomai to grave of butterflies tha ginei live action opote isos na briskomaste se sosto dromo an kai tha protimousa tin anagnorisi sto yparxoun format...

  3. cheaptalk said

    Διόρθωσα την ημερομηνία ελληνικής εξόδου του DVD στο ακριβέστερο "τώρα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου", σύμφωνα με την Audiovisual. Στην Αμερική πάντως, όπως μπορείς να δεις και στη σχετική σελίδα της Sony, κυκλοφορεί από χτες (25/9).

  4. cheaptalk said

    To Tekkonkinkreet (2006) αναγνωρίστηκε και σαν animation της χρονιάς από την περίπου Ιαπωνική Ακαδημία στα βραβεία της που απονεμήθηκαν τη Παρασκευή. Η κατηγορία ισχύει από πέρσι, αλλά στo βασίλειο του σκίτσου (κατά προτίμηση υπάκουων χαρούμενων κοριτσιών) είχαν γίνει ταινίες της χρονιάς τα τεράστια Mononoke-Hime (1997) και Sen To Chihiro No Kamikakushi (2001) του Hayao Miyazaki. Γενικά τα πιο mainstream από τα πολλά στη χώρα των υπερμεγεθών futanari, τα βραβεία της Nippon Akademī-shō τίμησαν με πέντε (5) συνολικά, και τα πιο σημαντικά, το Tôkyô Tawâ: Okan to Boku to, Tokidoki, Oton / Tokyo Tower: Mom and Me, and Sometimes Dad (2007), δράμα σχέσεων μάνας - γιού, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του (και) εικονογράφου Lily Franky.

    Οι Μαχητές της Σιδερένιας Πόλης κέρδισαν και το Μέγα Βραβείο της Anima 2008 στις Βρυξέλες πριν λίγες μέρες, ενώ ο Michael Arias ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει ζωντανούς ηθοποιούς στη συνέχεια, σύμφωνα με τους φίλους μας του Twitch.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.