Coraline (2009): Κουμπωμένο trailer


Το δεύτερο τρισδιάστατο κινούμενο της Disney, το Bolt (2008), έχασε τον κεραυνό του, το φως του και τ' αυγά και τα πασχάλια του από το πρώτο ανάστατο βαμπιρούμενο της Summit, το Twilight (2008), το σαββατοκύριακο στην Αμερική. Αλλά το πρώτο στερεοσκοπικό χειροκίνητο μιας ακόμα φιλόδοξης στο χώρο, το Coraline (2009) της Laika, πόνταρε με το trailer του τόσο σε ζωηρούλες ιστορίες για όλη την οικογένεια όσο και σε μελαγχροινούλες αρλεκινιές για τη μαμά και τη κόρη, και βγήκε προφανώς διπλά κερδισμένο στη προώθησή του.

Ο προφανής μετριασμός της σκοτεινότητας της παραμυθένιας νουβέλας του Neil Gaiman (η οποία έγινε πρόσφατα και graphic novel) για κοινό που θα κυνήγαγε με σταυρούς και πασάλους τους αδερφούς Grimm αν γράφαν σήμερα, μπορεί να ενόχλησε τους φαν αλλά ήταν το πιο δεδομένο από τα χρόνια τα παλιά, από τις αρχές του αιώνα, όταν ο συγγραφέας του Sandman προέτρεπε τον σκηνοθέτη του Nightmare Before Christmas (1993) να αλλάξει τα φώτα στην ιστορία του, απορρίπτοντας τα σενάρια το ένα μετά το άλλο. Ο προφανής μετριασμός της προσοχής στη λεπτομέρεια και το φωτισμό των σκηνών, σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του Henry Selick, δεν είναι και τόσο (προφανής) όσο νομίζεις από τη προβολή σε δύο διαστάσεις, αφού η παραγωγή προωθείται ακατάπαυστα, από το ξεκίνημά της, ως "the first stop-motion animation to be shot stereoscopically with a dual digital camera rig for digital 3-D exhibition". Η προφανής έλλειψη αναφοράς στον Gaiman στο trailer είναι απλά, όπως εξηγεί ο ίδιος, προσπάθεια να ξορκιστεί το φάντασμα του Tim Burton (που έχει κάτσει φαρδύ πλατύ πάνω από τον Nightmare) με τη προβολή του ονόματος του Selick. Γενικά, τις λίγες αμφιβολίες που μπορεί να έχεις για τη ποιότητα της παραγωγής, κυρίως από τη μέχρι τώρα όχι απoλυτότατα πετυχημένη σχέση του νουβελίστα με το πανί (Beowulf(2007), Stardust (2007)), έρχονται να διαλύσουν οι εκστασιασμένες αναφορές, με διαβεβαιώσεις και για περισσότερο αρρωστημένο μακάβριο, από τις προβολές 20-30 λεπτών του φιλμ για τον φανμποϊκό και λοιπό τύπο.

Το trailer έκανε διχτυακή πρεμιέρα τη Παρασκευή στο Yahoo! Movies. Μια μέρα νωρίτερα είχε ανοίξει και η κλειδαρότρυπα στις επίσημες σελίδες με διάφορους κωδικούς που θα σου πουν τα internets αν τα ρωτήσεις.


4 Responses so far.

  1. Εvgenia Tr said

    μου θύμισε λαβύρινθο του πάνα!

  2. W. said

    Αναμενόταν να βάλουν νερό στο κρασί της νουβέλας του Γκέιμαν, αλλά τόσο πολύ πια... παράγινε παιδικό. Κρίμα, μάπα θα είναι, τζάμπα χαλιέται ο Σέλικ.

    Σωστή η από πάνω που λέει για τις επιρροές του PAN'S LABYRINTH.

  3. Stratos Bacalis said

    Το Coraline για παιδικό γράφτηκε, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, και επειδή μια ταινία τέτοια παραγωγής πρέπει να βγάλει τα λεφτά της, αναμενόμενο να γίνει πιο εμπορική από το βιβλίο στο οποίο βασίζεται ( η λέξη που όλοι ξεχνάνε όταν βλέπουν ταινίες βασισμένες σε βιβλία). Εφόσον άρεσε στον ίδιο το συγγραφέα (πάντα γράφει στο μπλογκ του εκστασιασμένος γι αυτήν), μια χαρά θα είναι. Ο Σέλικ δε σπαταλιέται ποτέ.

  4. cheaptalk said

    Η Coraline άνοιξε με πολύ καλές κριτικές και $16,8 εκατομμύρια εισπράξεις στο box office, και ξεπέρασε τα $40M τη δεύτερη βδομάδα της. Αλλά το μέλλον της Laika, που μπήκε σε αναπνευστική υποστήριξη λόγω του οικονομικού κλίματος, δυστυχώς παραμένει αβέβαιο, όσο φήμες ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής ακόμα και στα $60Μ (με πιο επίσημα να είναι περίπου στα μισά).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.