An Education (2009): Μελετημένο trailer


Πραγματική πρωτιά στην αρχή της οσκαρικής κούρσας για το αγαλματάκι γυναικείου ρόλου του 2010, έχει μια πιτσιρίκα που ξεχώρισε σε οτιδήποτε εμφανίστηκε μέχρι τώρα, από επεισόδια του Dr. Who μέχρι ανεβάσματα του Γλάρου στο Broadway. Hot tip και προτού ξεκινήσει η βρετανική απόβαση στο Sundance το Γενάρη, η Carey Mulligan όχι μόνο φαίνεται και καλύτερη όσο οι, πολλές φέτος, άλλες φιλόδοξες αμφισβητούνται ή εγκαταλείπουν, αλλά έχει και τα προσόντα που τιμούν δεόντως οι πορνόγεροι της αμερικάνικης Ακαδημίας, όπως βλέπεις. Και γύρω από την αθώα νέα ωραία και καυτή Carey φαίνεται να χτίζεται και η καμπάνια του An Education (2009), της πιο νέας ωραίας και καυτής ταινίας στο πρώτο μισό του 2009. Να χτίζεται αθώα όσο θα περίμενες από μια διανομή, αυτή της Sony Classics, που γενικά σέβεται τις ταινίες της τόσο ώστε.. να μη τις ρίχνει στο επίπεδο που απαιτεί η συλλογή εισιτηρίων και βραβείων. Το πως η SPC έβγαλε το με διαφορά λιγότερο μεγαλεπήβολο trailer από τις φετινές μεγαλεπήβολες παραγωγές με προφανή στόχο να συντηρήσει το πολύ ξεχωριστό buzz του χειμώνα και να αποφύγει το αναπόφευκτο backlash στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, αλλά και το πως κάτι Weinstein-ιές σα το πλασάρισμα του Nick Hornby ως καταξιωμένου σεναριογράφου (πλασάρισμα που ψάρωσε όλα τα διαδίχτυα) δείχνουν ότι η εξαρτημενο-ανεξάρτητη εταιρεία είναι αυτή τη φορά αποφασισμένη, όλα αυτά και περισσότερα τα εξηγεί ο Dark Tyler σα μέρος της διατριβής του στις νέες και ωραίες γενικά.
Όταν μέσα από ολόκληρη την σύγχρονη αναβίωση της δημοφιλέστερης sci-fi σειράς της παγκόσμιας τηλεόρασης, οι φανς αυτό που αγάπησαν και θυμούνται (και ζητούν μανιασμένα να επιστρέψει) περισσότερο είναι η μια κι έξω εμφάνιση της γλυκιάς, ξύπνιας και ολίγον γιούχου Sally "Life is short and you are hot" Sparrow, τότε καταλαβαίνεις οτι η ηθοποιός πίσω από το ρόλο δε θα μπορούσε να παραμείνει κρυμμένο μυστικό για πολύ καιρό. Η Carey Mulligan, η αξέχαστη και λατρεμένη Sally του ιδιοφυούς επεισοδίου Blink από τον Doctor Who, οδηγεί φέτος την πιο feelgood των ανεξάρτητων εκπλήξεων, το An Education που ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις από το χαμηλών τόνων τρέιλερ του, είναι από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

H Mulligan διασχίζει χωρίς ερμηνευτικές κορώνες τη διαδρομή από 16χρονο schoolgirl προς Audrey Hepburn, και αναρωτιέται κανείς αν οι ψηφοφόροι στην Ακαδημία θα παραμείνουν ερωτευμένοι μαζί της μέχρι το τέλος της διαδρομής ώστε να της δώσουν το αγαλματίδιο για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία οτι θα προταθεί. Αν η καμπάνια της ταινίας παίξει σωστά τα χαρτιά της, θα τη δούμε να μαζεύει αρκετές ακόμα υποψηφιότητες: Ταινίας, φυσικά, β' αντρικού ρόλου για τον Alfred Molina, αλλά κυρίως διασκευασμένου σεναρίου για τη μετατροπή από τον Nick Hornby ενός αυτοβιογραφικού άρθρου σε σενάριο σπάνιας μεστότητας, που κόντρα στη μέχρι τώρα βιβλιοφιλμογραφία του (όπου ξεχωρίζουν τα High Fidelity και About a Boy) αφήνει στην άκρη την άβολη ωρίμανση αγοριών που δεν ξέρουν πώς να μεγαλώσουν, και κοιτάει τη μετάβαση της μεταπολεμικής Αγγλίας στην Αγγλία των Beatles μέσα από μάτια θηλυκά. Και με σενάριο που, χάρη και στο απαλό άγγιγμα της Lone Scherfig, θα ζεστάνει το κοινό (που στο Sundance έτσι κι αλλιώς του έδωσε το βραβείο του) και θα φέρει μόνιμα χαμόγελα στο πρόσωπο καθώς αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης κατά κάποιο τρόπο των ίδιων των '60s, μέσα από το coming-of-age ενός κοριτσιού που ξεπερνά το δίλημμα "ζωή ή εκπαίδευση" για να αναρωτηθεί τελικά "ποιά εκπαίδευση;".

Αλλά κι αν όλα αυτά ποσώς σε ενδιαφέρουν, ξαναθυμίζω πως life is short and Carey is hot. Και χάρη στο An Education, δε θα χρειαστεί καθόλου να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να την ξαναδούμε: Το Hollywood είναι έτοιμο να της υποκλιθεί.



Previously on Movies for the Masses: District 9 (2009): Trailer εξωγήινων

4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Πραγματικά πιο νέα ωραία και καυτή απ' όλες τις παραγωγές που σκάσαν μύτη στο Sundance και γενικά στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είναι μάλλον οι (500) Days of Summer (2009) που ξεκίνησαν το σαββατοκύριακο να μετράνε σε περιορισμένες προς το παρόν αμερικάνικες αίθουσες. Αλλά χωρίς φιλοδοξίες για αγαλματάκια, που είναι και το θέμα στο θέμα.

  2. cheaptalk said

    Το τρέιλερ βγήκε πριν κάτι μέρες στο Yahoo! Movies και παίζει πια και στην επίσημη σελίδα.

  3. cheaptalk said

    Συμπλήρωσα το θέμα με το κείμενο του Tyler και συμπληρώνω ότι την έκταση της αγάπης για τη Carey και το Blink ακόμα κι εγώ που τη διάβασα από δω κι από κει στα φόρα δεν την είχα αντιληφθεί ακριβώς, μέχρι που έφτασε ως τον τοίχο μου στο facebook και έτριβα τα μάτια μου.

  4. cheaptalk said

    Ακόμα, η Lone Scherfig είναι αρκετά γνωστή στην Ελλάδα, τόσο που off the top of my head θυμάμαι τον Wilbur της να θέλει να αυτοκτονήσει και στις Νύχτες Πρεμιέρας και στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές της δεκαετίας, και την επόμενη ταινία της να βγαίνει στην Ελλάδα ακριβώς τη βδομάδα που έβγαινε ο Σκοτεινός Ιππότης (και δεν είχαμε γράψει για τιποτάλλο φυσικά).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.