Tron Legacy (2010): Flynn Lives teaser


Στο μεγαλύτερο κομικοσυνέδριο του πλανήτη η κινηματογραφική βιομηχανία εμφανίζεται εδώ και άπειρα χρόνια για να προωθήσει ότι πιο προχωρημένο σε ποπ κουλτούρα ετοιμάζει, σε βαθμό που από πέρσι να κάνουν κατάληψη εκεί ακόμα και οι τσιριάρες του Twilight με τα μορμόνικα χορτοφάγα βαμπίρ τους. Από πέρσι όμως κάνει κύματα στο San Diego και η συνέχεια ενός από τα, πολιτισμικά τουλάχιστο, σημαντικότερα φιλμ των εποχών, και με διαφορά πιο προχωρημένου ever για τη Disney. Και φέτος, ανάμεσα στα τσιρίγματα για τον Robert Pattinson και την υστερία για τον Johnny Depp, το sequel του TRON (1982) απέκτησε και τίτλο που τιμάει το πρωτότυπο, ως Tron Legacy (2010), όσο πρόβαλλε το δοκιμαστικό footage του 2008, τώρα πιο καλογυαλισμένο για mainstream ακροατήρια και φυσιολογικά λιγότερο "καθαρό". Με την ευκαιρία, ο Μιχάλης Τέγος έγραψε μια ωδή στην εποχή που για να βάλεις οτιδήποτε τρισδιάστατο σε ταινία έπρεπε να κάνεις render κάθε καρέ ξεχωριστά χτυπώντας λίγο πολύ τις συντεταγμένες κάθε σημείου με το χέρι, και για να βάλεις ηθοποιούς μέσα σε αυτόν τον κόσμο τους.. ζωγράφιζες το "3D" πάνω στο φιλμ.

Ω, Tron! Τι θαύμα ήσουν όταν σε είδα πρώτη φορά πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '80! Τότε που τα πιο αναπτυγμένα video games που είχα δει ήταν αυτά του Atari 2600, με τετράγωνα και τελείες να αντιπροσωπεύουν τους απίστευτους ψηφιακούς κόσμους που κρύβονταν πίσω από την οθόνη, το δημιούργημα του Steven Lisberger ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, Αποκάλυψη. Δεν ήταν μόνο η ανεπανάληπτη απεικόνιση του ψηφιακού σύμπαντος που μας έκανε τότε να δούμε τα πρωτόγονα PC μας με άλλο μάτι -- ήταν και το πρώτο δείγμα του τι μπορούσε να κάνει το CGI στο σινεμά. Καθώς ο Jeff Bridges και ο Bruce Boxleitner χοροπηδούσαν μέσα σε digital σκηνικά, απαγγέλλοντας faux- πληροφορικίστικους όρους, μπορούσε κανείς να δει όχι μόνο την ύστατη έκφραση της επιστήμης ως μαγείας που διαπερνούσε τα 80s, αλλά και ένα μέλλον που δε θα έμοιαζε με τίποτα απ' όσα είχαμε φανταστεί ως τότε.

Το, απαραίτητο ή όχι, sequel, το περιμέναμε ως Tron 2.0, όνομα που μοιράστηκε με το video game της Monolith από το 2003. Τώρα το teaser, που έφτιαξε δοκιμαστικά ο σκηνοθέτης Joseph Kosinski και που προβλήθηκε στο περσινό Comic Con του San Diego, κάνει την επιστροφή του σε HD για τη φετινή εκδήλωση ως Tron: Legacy, βάζοντάς μας ξανά στον ψηφιακό κόσμο που αφήσαμε πίσω τόσα χρόνια πριν. O Kevin Flynn / Clu / Jeff Bridges είναι κατά 25 χρόνια γηραιότερος, χρόνια τα οποία φαίνεται να πέρασε μέσα στον κόσμο αυτό, παρακολουθώντας μια digitized έκδοση του νεότερου εαυτού του (ολόκληρη ιστορία η διαδικασία ψηφιακής νιότης του Bridges για τις ανάγκες της ταινίας) να μάχεται στις νέον αρένες.

Αυτό που αναρωτιέμαι τώρα εγώ είναι, τι θέση έχει το σύμπαν του Tron στον καιρό μας, όταν οι υπολογιστές-φρικιά του Michael Bay παράγουν CGI που μόνο που δεν αναπνέει μπροστά μας, και όπου το cyberspace είναι όχι απλά καθημερινότητα, αλλά ξεπερασμένος όρος; Υπάρχει χώρος για την ψηφιακή μαγεία που έφεραν στις οθόνες μας οι μονομαχίες με τις φωτεινές μοτοσικλέτες και τα rotoscoped χρώματα, τώρα που τα τελευταία video games όχι μόνο αποτυπώνουν την πραγματικότητα λίγο καλύτερα από τη Μητέρα Φύση, αλλά μας βάζουν μέσα τους με τρόπους που θα φαίνονταν επιστημονική φαντασία πρόπερσι; Το νέο Tron θα πρέπει να φέρει μια οπτική επανάσταση ανάλογη του προκατόχου του (αμφίβολο, αν και το ότι είναι σε 3D είναι μια καλή αρχή) για να ξεχωρίσει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει τόση εντύπωση σε κάποιον, ώστε 27 χρόνια μετά να ξεκινά ένα κείμενο με "Ω, Tron: Legacy!".


Previously on Movies for the Masses: Alice in Wonderland (2010): Mad teaser

4 Responses so far.

  1. td said

    Αισθητική... αβεβαιότητα.

    Αυθεντική... ανατριχίλα όταν σκάει η μούρη του The Dude στην οθόνη.

    Mainstream οι 3d αίθουσες κιόλας από το 2010?

  2. cheaptalk said

    Η βιομηχανία σίγουρα αντιμετωπίζει το 3D σαν αυτό να κόβει στη μέση την Ερυθρά Θάλασσα, και κάτι κινήσεις όπως ότι 15 λεπτά του Avatar θα παίξουν σε ψηφιακές αίθουσες από τον Αύγουστο δείχνουν ότι η πίεση στους αιθουσάρχες ολοένα και μεγαλώνει. Από κει και πέρα, το "mainstream" το έγραψα με την έννοια ότι η περσινή εκδοχή του τρέιλερ - test footage, είχε σαφώς πιο.. κομπιουτερίστικη αίσθηση (περισσότερες γωνίες, κάτι σε realtime rendering την ώρα που είσαι μέσα στον κόσμο, τέτοια πράγματα), αλλά μπορεί βέβαια να ήταν και απλά η χάλια ποιότητα με την οποία είχαν ανέβει τα σχετικά βίντεο στα τούμπια.

  3. cheaptalk said

    Και btw, η ταινία έχει στόχο το 2010 για έξοδο εδώ και αρκετό καιρό, άσχετα αν στο IMDb φαίνεται ακόμα 2011 και το αντιγράφουν όλοι με μεγάλη βεβαιότητα. Αρχικά πήγαινε για καλοκαίρι, καθυστέρησε σε τεχνικές δυσκολίες (για παράδειγμα χρειάζονταν ώρες οι ηθοποιοί να μπαινοβγαίνουν στα κουστούμια που δεν είναι και τόσο ζωγραφιστά πια), και τώρα το πιο πιθανό είναι Δεκέμβριος του 2010.

    Και επειδή δε κατεβάζω τίποτα από το κεφάλι μου αλλά μου τρώει χρόνο και το να βάζω, χειρότερα από Wikipedia, δέκα αναφορές για οποιαδήποτε λεπτομέρεια, απλά αντιγράφω από το tron-sector.com ότι το December 2010 είναι "first confirmed by a Twitter post from an art director who's working with Disney, later confirmed by Olivia Wilde".

  4. cheaptalk said

    Και ερμμ.. τώρα μου κατέβηκε και το πιο προφανές: αν η παραγωγή πήγαινε για 2011 δε θα έβγαζε εύκολα τρέιλερ.. δυο χρόνια νωρίτερα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.