Fog Films: Το πρόγραμμα


Με την υποστήριξη των Μαζών, οι 140 σκηνοθέτες, παραγωγοί και λοιποί επαγγελματίες του εγχώριου χώρου που αποτελούν το κίνημα των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη, επέστρεψαν στο προσκήνιο για να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους για μια εβδομάδα αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο. Μια σειρά προβολών που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να δει αυτή τη φρέσκια κινηματογραφική φουρνιά που, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και πολιτικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, ετοιμάζεται να δώσει στην ντόπια παραγωγή την ώθηση που χρειάζεται, ώστε απ’ το γκρουπάρισμα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, το κίνημα που εγκαινιάστηκε στις εποχές του Βούλγαρη, του Αγγελόπουλου και του Νίκου Νικολαΐδη για να σαπίσει στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με τη βύθιση των Ελλήνων auteur σ’ ένα αυτιστικό καλλιτεχνικό σινεμά και την επικράτηση των σπασμωδικών εμπορικών ταινιών ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ο ντόπιος κινηματογράφος να περάσει σε κάτι πιο σύγχρονο, στην εποχή του Σύγχρονου Ελληνικού Σινεμά.

Ενός σινεμά που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να μη δειλιάζει μπροστά στα επιθετικά και ριψοκίνδυνα ζωντανά κοινωνικά θέματα, και να τ’ αρπάζει απ’ τα γλυκάδια για να τα μετατρέψει σε άγριες καταθέσεις ψυχής και προβληματισμού που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού, όπως έκαναν οι ταινίες του Γιάνναρη, του Οικονομίδη, ή και του Αναστόπουλου, ταινίες που έστρωσαν το δρόμο για να έρθουν φέτος στο προσκήνιο τίτλοι όπως η Στρέλλα του Πάνου Χ. Κούτρα, η Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου κι ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, τίτλοι που φιγουράρουν στις μεγάλες κινηματογραφικές μαζώξεις του εξωτερικού, κάνοντας τους αλλοδαπούς να οσμίζονται την άνοιξη μιας κινηματογραφικής σχολής που περιμένει ν’ αποκαλυφθεί.

Δείγματα αυτής της κινηματογραφικής σχολής, απ’ όλες τις κλίμακες της παραγωγής, θα έχεις την ευκαιρία να δεις ανάμεσα στις 23 ταινίες και ντοκιμαντέρ τελευταίας κοπής, που θα προβληθούν από τις 5 ως τις 11 Νοέμβρη στον κινηματογράφο Έλλη (Ακαδημίας 64), κι ύστερα να τα κουβεντιάσεις σε συζητήσεις, πάρτι και εκδηλώσεις συναφείς, που θα ολοκληρώσουν αυτήν την κινηματογραφική γιορτή, με στόχο να συναντήσουν οι ταινίες το κοινό τους και όχι να χτυπηθεί το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που, για να πιεστεί η πολιτεία, θα κληθεί να γιορτάσει την 50η επέτειό του με περιορισμένο εγχώριο δυναμικό. Τσέκαρε το πρόγραμμα των προβολών και ως συνήθως, μείνε συντονισμένος στο Movies for the Masses για συνεντεύξεις, trailers και αποκλειστικότητες, και αν είσαι γρήγορος, μπορεί να προλάβεις και τίποτε προσκλήσεις.


11 Responses so far.

  1. madouvalos said

    Πολύ καλή κίνηση από τους Έλληνες Κινηματογραφηστές !

    Γνωριζεί κανείς κάποιο e-mail ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνιας για τη FOG Films ?

  2. verbal said

    μπορείς να δοκιμάσεις το press AT fogfilms DOT org υποθέτω

  3. One Man Show said

    εισητήρια για τις ταινίες θα μπορούμε να αγορασουμε νωρίτερα ή μόνο μερικές ώρες πριν την προβολή???? θέλω να δω κολασμένα "Μαύρο λιβάδι"...

  4. verbal said

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη συνέντευξη τύπου, δεν θα υπάρξει προπώληση εισιτηρίων (θα πωλούνται εισιτήρια μόνο για την ίδια μέρα), ενώ υπάρχει διάθεση το πρόγραμμα της Εβδομάδας, είτε αυτούσιο, είτε πιο περιορισμένο, να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος (και όχι μόνο της Ελλάδος), συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, αλλά σίγουρα μετά το Φεστιβάλ, με το οποίο οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη τόνισε και σήμερα αρκετές φορές, ότι δεν έχουν καμία αντιπαλότητα.

  5. verbal said

    Έχοντας μετρήσει γύρω στους 7 χιλιάδες θεατές, η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου - Fog Films, έκλεισε πριν λίγες ώρες τον κύκλο προβολών των 20+ ταινιών μεγάλου και 30 παρά κάτι ταινιών μικρού μήκους φετινής και σχεδόν φετινής παραγωγής, με μια παιχνιδιάρικη τελετή λήξης, που έφερε στη σκηνή του κινηματογράφου Έλλη όλους τους συντελεστές των ταινιών, για να ευχαριστήσουν το κοινό για τη θεαματική προσέλευση και να απαντήσουν στην ανοιχτή πρόσκληση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ζητώντας επίσημα απ' τον οργανισμό να τους παραχωρήσει, μετά τη λήξη των εργασιών του, την αίθουσα του Ολύμπιον, για να προβάλουν τις ταινίες τους και στο --αναστατωμένο απ' τις εξελίξεις-- Σαλονικιώτικο κοινό. Έτσι, το μπαλάκι πέφτει πάλι στην πλευρά του Φεστιβάλ, που πάγια ζητάει, φυσικά, οι Κινηματογραφιστές να προβάλλουν τις δουλειές τους, μέσα στα πλαίσιά του.

  6. verbal said

    Το "μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει χωρίς τη συμβολή της Πολιτείας", πήγε κι έκανε σήμερα η ομάδα των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη, ανακηρύσσοντας την ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με κύριους στόχους την προαγωγή της ποιότητας των κινηματογραφικών ταινιών ως έκφραση του σύγχρονου πολιτισμού, την ανάδειξη, ανάπτυξη και προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και του σχετικού δυναμικού της Ελλάδας, εντός και εκτός συνόρων, την ανάληψη της ευθύνης, της πρωτοβουλίας και της επιμέλειας κινηματογραφικών βραβείων, την παρέμβαση σε αρχές και όργανα εντός και εκτός συνόρων για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής κινηματογραφίας, καθώς και την εκπαίδευση επαγγελματιών στην κινηματογραφική τέχνη.

    Ετούτο το τελευταίο είναι που σηκώνει μάλλον και τη μεγαλύτερη κουβέντα, αλλά η Ακαδημία δεν είναι και πολύ έτοιμη να τη σηκώσει, αφού κύριο μέλημά της για την ώρα, θα είναι προφανώς να υλοποιήσει το κομμάτι των βραβείων της.

    Με σχεδιάγραμμα να βγάλει υποψηφιότητες στα μέσα του Γενάρη του '10 και να τα απονείμει στα μέσα του Μάρτη του '10, σε ταινίες με πιστοποιημένη ελληνικότητα και κομμένα εισιτήρια απ' την 1η Γενάρη του '09 μέχρι την 31η Δεκέμβρη του '09, η Ακαδημία, ξεκινώντας με 108 ιδρυτικά μέλη απ' όλες τις ειδικότητες του κινηματογράφου (μεταξύ των οποίων ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιώργος Νούσιας, ο Κλαούντιο Μπολίβαρ, ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο Δημήτρης Δανίκας, η Θέμις Μπαζάκα και ο... Theo Angelopoulos) αλλά και 4 επίτιμα μέλη (Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Ντίνος Κατσουρίδης, Νίκος Κούνδουρος) θέτει ως προτεραιότητα να εμπλουτίσει το δυναμικό της μέχρι την 21η Δεκέμβρη, ημερομηνία στην οποία τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν το πρώτο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιό της.

  7. verbal said

    Το ΔΣ θα διοικεί ένα σώμα ανθρώπων που θα αποτελείται από "άτομα με αναγνωρισμένο έργο και μάλιστα ενεργά", όπως θα εγγυάται η τακτική εκκαθάριση της λίστας των μελών, με βάση τις προϋποθέσεις του καταστατικού, που απαιτεί --σ' αυτή τη φάση-- να έχεις... ενεργήσει την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, σε όποιο σώμα κι αν ανήκεις (επταετία αν είσαι σκηνοθέτης, επί τόπου αν είσαι θεσμικός, ή υπεύθυνος κινηματογραφικού εργαστηρίου).

    Ευχάριστη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Ακαδημία περιέρχονται οι κριτικοί κινηματογράφου, δυσάρεστη το ότι το σώμα τους περιορίζεται μόνο σε κριτικούς εντύπων, αφήνοντας απ' έξω τα ηλεκτρονικά Μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση, internet) με την ανεδαφική δικαιολογία της ανυπαρξίας ικανοποιητικών κριτηρίων που να εγγυώνται την τακτικότητα της δουλειάς τους (μια επιστολή απ' το αφεντικό τους, ας πούμε είναι το πρώτο αυτονόητο αποδεικτικό), την ώρα που ακόμα κι η ΕΣΗΕΑ είναι ανοιχτή στα ηλεκτρονικά μέσα (πλην internet) και που η ΠΕΚΚ, με τα μνημειωδώς νεκρωμένα αντανακλαστικά, δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί περιχαρώς τους γραφιάδες του διαδικτύου.

    "Γινόμαστε ο ουσιαστικός συνομιλητής της Πολιτείας για όλα τα θέματα του κινηματογράφου", ακούστηκε σήμερα στη σχετική συνέντευξη Τύπου, και "παίρνουμε εμείς στα χέρια μας το θέμα των βραβείων", ανακουφίζοντας ενδεχομένως τον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος μένει να επιβεβαιώσει την άτυπη αβάντα που προφανώς τους έχει δώσει, να αναγνωρίσει την Ακαδημία και να της αναθέσει την ευθύνη της επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπεί τη χώρα στα Όσκαρ, αλλά και να καταργήσει τα Κρατικά Βραβεία καθώς και τα χρηματικά τους έπαθλα. Και μιας και τα βραβεία της Ακαδημίας, δεν θα συνοδεύονται από μπουναμά, όλοι ελπίζουν ότι τα 700+ χιλιάρικα που κοστίζει κάθε χρόνο το πανηγύρι των Κρατικών, να διοχετευθούν κι αυτά στην παραγωγή, όπως άλλωστε η Ομίχλη έχει προτείνει να γίνει με το αντίστοιχο φετινό κονδύλι, που δεν ξοδεύθηκε.

  8. Άγγελος Σπάρταλης said

    Διαβάζω στο «τσίτα-γραφειοκρατικό» και «ελαφρά-ψωνισμένο» καταστατικό:

    […] Δικαίωμα ψήφου για την βράβευση υποψηφιοτήτων στις ως άνω κατηγορίες
    έχουν όλα τα τακτικά και τα επίτιμα μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ανεξαρτήτως συμμετοχής τους σε υποψήφια
    κινηματογραφική ταινία.

    […] η φιλοτέχνηση του αγαλματιδίου θα προκύψει από σχετικό διαγωνισμό που θα
    διεξάγει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

    Και ρωτάω: θα φωνάξει κανείς άλλος ή πάλι μόνος μου θα κάνω τον κακό? Μ’ ακούει κανείς?

  9. verbal said

    Ξεκίνα να σολάρεις και κάποιος θα βρεθεί να σιγοντάρει, αλίμονο, στη χώρα που ζούμε... :P

  10. verbal said

    Μαζί με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ετοιμάζει να κάνει την πρεμιέρα του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί αρχικά στο internet για ανοιχτή διαβούλευση, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός, στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης του περασμένου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Στα μέσα του Γενάρη θα είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί, το πρώτο νομοσχέδιο απ' την εποχή της Μελίνας, στόχος του οποίου θα είναι να βοηθήσει τον κινηματογράφο να ανεξαρτητοποιηθεί και να απεξαρτηθεί απ' τα κρατικά δεκανίκια. Το περιεχόμενό του, θα έχει προκύψει ως το απαύγασμα των καλύτερων απ' τις προτάσεις που έκαναν οι διάφορες κατά καιρούς επιτροπές, όπως τις επεξεργάστηκαν "μεταξύ [τους]" οι του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε κατ' ιδίαν ο κος Γερουλάνος στον Νέστορα Πουλάκο, που μάς χάρισε την είδηση.

    Εν τω μεταξύ, συνέντευξη Τύπου με αποκαλύψεις που θα συζητηθούν, προγραμματίζει να κάνει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, την ίδια, ή την επόμενη μέρα απ' την, προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, πρώτη συνέλευση της ολομέλειας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για εκλογές του πρώτου της Διοικητικού Συμβουλίου.

  11. verbal said

    Στο πρόσωπο του Τάσου Μπουλμέτη, θα βρει τον πρώτο της πρόεδρο της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην ψηφοφορία για το πρώτο της τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο, που διεξάγεται αυτές τις ώρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο άνθρωπος που ξανάφερε τον κόσμο στις αίθουσες για να δει ελληνική ταινία που δεν ήταν κωμωδία, με το megahit της πολυβραβευμένης Πολίτικης Κουζίνας (2003), αφέθηκε να είναι μόνος υποψήφιος για τη θέση του πρώτου προέδρου της Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, κάτι που μπορείς να εκλάβεις και ως ένδειξη σύμπνοιας των μελών της Ακαδημίας και εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπο του ανθρώπου, που είχε εκλεγεί άλλωστε και ως προσωρινό πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικό Συμβούλιο, μέχρι την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

    Οι αρχαιρεσίες θα αναδείξουν επίσης τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τρία αναπληρωματικά, αλλά και τα μέλη της τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής. Νεότερα γι' αυτό, όταν προκύψουν.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.