A Serious Man (2009)

Ένας Σοβαρός Άνθρωπος
A Serious Man, Poster

Σκηνοθεσία: Joel & Ethan Coen
Σενάριο: Joel & Ethan Coen
Παίζουν: Michael Stuhlbarg, Ασόβαροι Άνθρωποι


Δες/Κρύψε το trailer

Το 1967, στα προάστεια των δίδυμων πόλεων της Minnesota, οικογενειάρχης καθηγητής φυσικής αρχίζει να νιώθει τον ουρανό να του πέφτει στο κεφάλι.A Serious Man, PhotographΣτη μετά Cormac McCarthy εποχή τους, οι αδερφοί Coen έχουν περάσει από τον παιχνιδιάρικο μηδενισμό στον θανατερό, και στον Serious Man (2009) τους μπορείς να πεις ότι επεκτείνουν με τον ίδιο τρόπο αρκετά από τα βιαστικά θέματα του Barton Fink (1991), με προφανέστερο το ιουδαϊκό του κεντρικού χαρακτήρα που τώρα πνίγεται στο "πηγάδι της παράδοσης" της θρησκείας του, και πιο υπόγειο αλλά διαπεραστικό το τι είναι τρόμος για ευφυείς ανθρώπους, θέμα που περνάει στην επιφάνεια μόνο στον τόνο της εισαγωγικής και άσχετης με τη συνέχεια ιστορίας.

Όπως υπονοεί ο τίτλος του που μπορείς να τον δεις εκ των υστέρων και σα μετάφραση της εβραϊκής περιγραφής του Ιώβ στη Παλαιά Διαθήκη, η βασική αφήγηση του φιλμ κοπανάει με δοκιμασίες έναν έντιμο και σεμνό μεσοαστό, μέχρι αυτός να αρχίσει να ψάχνει επαγγελματική βοήθεια και σε ραβίνους πέρα από γιατρούς και δικηγόρους, ωθούμενος όχι από θρησκοληψία αλλά από την αρχή της δράσης-αντίδρασης, των πράξεων και των συνεπειών τους. Ο Σοβαρός Άνθρωπος είναι και η πρώτη ταινία των Coen μετά το σάρωμα των βραβείων από το No Country for Old Men (2007) αφού το Burn After Reading (2008) είχε μπει ήδη σε παραγωγή, και αναμενόμενα μη αναμενόμενα αποτελεί και το μετα-σχόλιό τους στο είδος της προσωπικής ταινίας που αναμένονταν να κάνουν, βάζοντας τα αυτοβιογραφικά στοιχεία κυριολεκτικά σε δεύτερο ρόλο (αυτόν του γιου της οικογένειας που περνάει τη τελετή υπευθυνότητας της συναγωγής) και τους δημιουργούς σε ρόλο θεού που σπάει πλάκα κατεβάζοντας σαρδόνια βασανιστήρια για τον πρωταγωνιστή, όπως τονίζουν οι σημειώσεις της παραγωγής. Το βιωματικό στοιχείο σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση ντόπιων ηθοποιών βοηθάει παρολαυτά τους Coen να γεμίσουν τη κοινότητά τους με χαρακτήρες που κάνουν ακόμα και αρκετούς από τους δικούς τους προηγούμενους να μοιάζουν αλαφρές καρικατούρες, και η επίδραση είναι αδιόρατη αλλά από απωθητική μέχρι μαστιγωτική για όσους υποσυνείδητα αναγνωρίζουν τις στροφές και τις ροπές της ηθικής και της νοημοσύνης τους σε ρόλο μαρτυρίου για σοβαρούς ανθρώπους, κρίνοντας από τις αντιδράσεις μερίδας των κριτικών. Ανεξάρτητα από το αν επιχειρεί εκδίκηση για λογαριασμό της νοημοσύνης, το φιλμ σαφέστατα, με τη γάτα του Schrödinger στον πίνακα στο ξεκίνημα, προσπαθεί να γίνει διαβολικός μηχανισμός γελοιοποίησης της παραδοξότητας του σύμπαντος, και λειτουργεί έτσι τελικά πικρά καθαρτικά, με τη λύτρωση να είναι φυσικά αδύνατη.

Στα τεχνικά, η Mary Zophres επιμελείται τα κουστούμια για ένατη φορά και ο Roger Deakins διευθύνει τη φωτογραφία για δέκατη, σαν απλή ένδειξη ότι κάθε ταινία των Coen είναι πια το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους ανθρώπους του κινηματογράφου, αλλά πιο ξεχωριστά, με τη συνεργασία για δωδέκατη του Carter Burwell, τα αδέρφια κάνουν επίδειξη μαεστρίας στη χρήση ήχων, μουσικής και κομματιών, ακόμα και στον Paul Thomas Anderson. Κάπου ανάμεσα σε Joaquin Phoenix και Woody Allen, και με μεγάλη θητεία στο Broadway, ο Michael Stuhlbarg ήταν αρκετά τυχερός όχι μόνο να αναλάβει έναν από τους πιο αγέλαστους καλογραμμένους ρόλους της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και να συμμετάσχει σε όνειρο με τη συμπαντική συνωμοσία που ακούει στο όνομα Amy Landecker.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Ακαδημίας 57, Αθήνα, 2103622683. Τηλ. Κρατ. 2106786000..
Πεμ. - Τετ.: 17.50/ 20.10/ 22.30. Τετ. μόνο 17.50

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΔΑΝΑΟΣ 1
Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου), 2106922655.
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 20.40/ 22.50

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Πατησίων 77-79 & Λ. Αλεξάνδρας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8219298 Τηλ. κρατ.-πωλήσ. 2106786000.
Πεμ. - Τετ.: 18.15/ 20.25/ 22.40

ΓΛΥΦΑΔΑ -ΒΑΡΚΙΖΑ - ΣΑΡΩΝΙΔΑ
ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 2
Ζέππου 14, Πλ. Ξενοφώντος, 2109650318 Τηλ. κρατ. 2106786000, 8011160000.
Πεμ. - Τετ.: 17.30/ 20.00/ 22.30

ODEON KOSMOPOLIS - ΜΑΡΟΥΣΙ
ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΙΘΟΥΣΑ 8 VODAFONE
Λεωφ.Κηφισίας 73, Αγ.Θωμάς, Μαρούσι (Κόμβος Αττικής Οδού), 8011160000Τηλ. Κρατ. 2106786000..
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 23.15. Πέμ.-Κυρ. & Τρ., Τετ. & 21.00. Πέμ.-Κυρ. & 16.20. Σάβ., Κυρ. & 11.40/ 14.00

ODEON STARCITY - Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ
ODEON STARCITY ΑΙΘΟΥΣΑ 3
Λεωφ.Συγγρου 111 & Λεοντίου, Ν.Κόσμος, 8011160000.
Πεμ. - Τετ.: 18.40/ 21.00/ 23.20


Also on Movies for the Masses: A Serious Man (2009): Toronto SP trailer

11 Responses so far.

  1. Sokrates said

    Εντάξη ό,τι και να πω για την ταινία θα είναι λίγο,απλά αριστούργημα

    απλά ήθελα να σου πω τι παρατηρησα.αργησα να μπω στην αιθουσα και δν ειχα προσεξει την ηλικία του κοινού...στο τελος που ανοιξαν τα φώτα και είδα ότι ο μεσος ορος ηλικίας ήταν λίγο κάτω απο τα 60 φρίκαρα... ημουν ο μοναδικος φοιτητης,χωρις πλάκα...

  2. Unknown said

    Αν ήταν η πρώτη ταινία των Coen που έβλεπα, μάλλον δεν επρόκειτο να δω άλλη. Με απογοήτευσε γιατί ενώ ήταν αρκετικά καυστική, δεν με άγγιξε. Θεωρούσε δεδομένο πως πρέπει να ξέρουμε αρκετά πράγματα για τους Εβραίους και τις συνήθειές τους. Ο κεντρικός χαρακτήρας θύμιζε αρκετά Γούντι Άλεν, αλλά δεν έβγαζε αρκετό γέλιο.

  3. cinemad said

    Δεν θα ήθελα ΠΟΤΕ ν' ακούσω ανέκδοτο από τους Κοέν. Η κοινή λογική λέει πως δεν θα υπήρχε punchline...

    Καραγκιόζηδες.

  4. BURTONITE said

    Πέστα ρε Ηλία! Η κατάσταση μ'αυτούς έχει φτάσει στο απροχώρητο και ειδικά μετά απο το τελευταίο τους αυτό βασανιστήριο νομίζω οτι δε θα αντέξω άλλο καρέ τους...

    Κι όσο γι'αυτούς που θεωρούν "ιδιοφυές" αυτό το σενάριο, δεν έχω να πω περισσότερα. Ισως αυτοί να χρειάζονται ενα ραββίνο τελικά...

  5. Alien_Dwarf said

    Η ταινία είναι Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Η. Άνετα στο προσωπικό μου φετινό top3. Δεν ξέρω τι περίμεναν οι επικριτές, αλλά αυτό που είδα εγώ είναι ο ορισμός της μαύρης κωμωδίας από τους υπερμέγιστους αδερφούς. Και κύριε Ηλία, "καραγκιόζηδες" αυτοί που μας έδωσαν το Miller's Crossing, το Fargo, το O Brother Where Art Thou?, το Blood Simple; Δεν θα το έλεγα...

  6. Alien_Dwarf said

    Α και κάτι άσχετο για σας που έχετε τα μέσα. Μήπως υπάρχει καμιά πληροφορία για το πότε θα φέρουν τα καμάρια οι Έλληνες το "Fantastic Mr Fox" του Wes Anderson; Γιατί πρέπει να βλέπουμε στην μπανανία όλες τις ταινιάρες 2 μήνες μετά;

  7. cheaptalk said

    Αντιγράφω ένα σχόλιό μου απ' το IMDb, σίγουρα υπεραπλουστευμένο και σύντομο, αλλά έχω γράψει αρκετά και στη κριτική:

    Heisenberg's uncertainty principle isn't a simple "you can't know what's in the box until you open it". That's a job for Captain Obvious not theoretical physicists. Moreover, Schrödinger's cat was not meant to demonstrate it, it was meant to ridicule it somewhat. Here's the opening sentence of the description of the thought experiment: "One can even set up quite ridiculous cases."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Heisenberg_uncertainty_principle
    http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger's_cat

    A Serious Man is probably an experiment along the same lines, meant to ridicule the ways we struggle to understand a paradoxical universe, among many other things. And it does that quite perfectly, I believe. So some kind of closure is beyond the point, like asking Schrödinger "hey, tell us, did that cat of yours live happily ever after or what?" :p

  8. cheaptalk said

    Όσο για τους εβραίους, τίποτα δε χρειάζεται να ξέρεις, running joke σε όλη τη ταινία είναι ότι ούτε αυτοί δε ξέρουν τι είναι get. Και το 'γραψα και στη κριτική ότι ο Larry πάει στους ραβίνους γιατί πιστεύει στη δράση-αντίδραση της κλασικής φυσικής (όχι από θρησκοληψία), και το εξηγεί και πολύ καθαρά (στον ασιάτη) ότι το πιστεύει, και εξηγεί και πολύ καθαρά ότι ζητάει απάντηση στο "well of tradition" (και όχι σε θρησκευτικά βιβλία), και εξηγεί και πολύ καθαρά ότι δε καταλαβαίνει τη γάτα του Schrödinger που παρολαυτά εξηγεί πάρα πολύ καθαρά (ο Larry) ότι εξηγεί πάρα πολύ καθαρά (η γάτα) ότι ακόμα και οι πιο παραδοξολογικές ερμηνείες μας για το σύμπαν είναι ελαφρά γελοίες και μπορεί να είναι και άκυρες.

    Εντάξει σίγουρα δεν είναι ταινία για τις πιτσιρίκες που μου αφήνουν σχόλια να μου εξηγήσουν το.. New Moon και μου λένε ότι δε κατάλαβα το βάθος του.. Avatar.

  9. BURTONITE said

    Πείτε μου κι ενα λόγο που σβήσατε το προηγούμενο σχόλιό μου.........

  10. triplezombie said

    decline.... ton exoun xasei ta aderfia edo kai no country kairo.... den leo oti den perasa kala... apla den mou eipe kati to kainourio kati to xexoristo... tha xathei stin lithi tou xronou ayti i tainia.... opos kai to burn.... kala ta leei mia fili mou... barethika na me apogoiteyoun oi agapimenoi mou skinotetes ton teleytaio kairo (nai woody gia sena milame...)

  11. Anonymous said

    Ένα τόσο χαλαρό σενάριο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί ενός Ρόμπερτ Άλτμαν.

    Οι Κοέν είναι περισσότερο τροχονόμοι γεγονότων παρά καλοί αφηγητές ιστοριών. Ειδικά για το "A Serious Man": τα κρύα- κάτι- σαν- αστεία , οι ατυχείς καρικατούρες, τα σαχλά στερεότυπα, οι προβλέψιμες ερμηνείες (ανάσα),ο πολυφορεμένος και βαρετός αυτοσαρκασμός, δεν με έκαναν να νιώσω τύψεις για τον θόρυβο που έκαναν τα πατατάκια στο στόμα μου κατά τη διάρκεια της προβολής.

    They don't make them like they used to anymore.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.