The Last Airbender (2010): Clip φιλόδοξης αποτυχίας

The Last Airbender - MTV Movie Awards Clip
Δες/κρύψε το TV spot #4

Το αποκορύφωμα μιας σειράς κακόγουστων ενσταντανέ κλιμακούμενης παιδαριώδους αφέλειας καμουφλαρισμένης με ψαρωτικές δηθενιές επιβλητικότητας, αποκάλυψε στα προχθεσινά βραβεία του MTV η Paramount, στη μορφή ενός clip της ταινίας που φαίνεται πώς θ’ αποδειχθεί η πιο φιλόδοξη κι η πιο βαβουριάρικη αποτυχία της πτωτικής πορείας του M. Night Shyamalan. Που αφού βαρέθηκε να τρώει τη μούρη του σε κριτικές και ταμειακές αποτυχίες, προσπαθώντας να αφηγηθεί ενήλικες ιστορίες με εσάνς μπαρόκ παραμυθιού, είπε να γυρίσει στις μικρότερες ηλικίες, γυρίζοντας κάτι που η προώθηση προωθεί ως οικογενειακή περιπέτεια, δίχως όμως να έχει κάτι να δείξει για τα μέλη της οικογένειας που έχουν τελειώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Δημογραφικό που αποτελούσε άλλωστε και το κύριο κοινό που στόχευε η σειρά κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon, στην οποία και βασίστηκε η ταινία, πρώτη από μια προγραμματισμένη τριλογία που συμπαράγει το κινηματογραφικό παρακλάδι του καλωδιακού καναλιού, που ανήκει στις δυνάμεις του δικτύου του MTV, που ανήκει στη Viacom, που έχει και την Paramount κι όλοι μαζί κάνουν την ωραία παρέα που φέρνει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία του Aang, του υπεραιωνόβιου δωδεκάχρονου, που εκτός από χαβαλετζής πιτσιρικάς με έφεση στη λούφα, είναι και η τελευταία μετενσάρκωση του Avatar. Τουτέστιν, η ανθρώπινη μορφή του πνεύματος του πλανήτη, που εκτός απ’ το χάρισμα να χειραγωγεί τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης, έχει και την αποστολή να φροντίζει ώστε να ζουν ειρηνικά οι υπόλοιποι άνθρωποι, που είναι χωρισμένοι σε τέσσερις φυλές, με την κάθε μία να μπορεί να χειραγωγεί από ένα στοιχείο.

Αλί, όμως, το έθνος της φωτιάς έχει ανάψει, κι η επέλαση του στρατού του, κοντεύει να πνίξει στη στάχτη όλον αυτόν τον μυθολογικό κόσμο, που αντλεί στοιχεία καθολικά και αποκλειστικά απ’ τις ανατολίτικες φιλοσοφίες, επιστήμες και κοσμοθεωρίες, σ’ ένα μείγμα που ανακάτευε στιλ κι επιρροές από anime και αμερικάνικο cartoon, για να φτιάξει την αισθητική που το είχε κάνει μια απ’ τις πιο δημοφιλείς και πολυβραβευμένες σειρές κινουμένων σχεδίων στην τηλεοπτική εποχή της. Αισθητική που δεν φαίνεται να είχε και μεγάλη σημασία ούτε για τον Shyamalan, ούτε βέβαια για την Paramount, που βρήκε ευκαιρία να μπάσει στις αίθουσες ένα ήδη εδραιωμένο franchise με αφοσιωμένο fan base, το οποίο όμως φρόντισε να εξοργίσει, ξεπλένοντας την κιτρινίλα απ’ το δέρμα των πρωταγωνιστών, για να ηρεμήσει τα ξενοφοβικά ματάκια με αμερικανόφατσες, ως πιο οικείες και λιγότερο απωθητικές. Και fan base το οποίο θα φροντίσει να ταλαιπωρήσει κιόλας, αφού η εταιρεία θα προσπαθήσει να βγάλει κι εκείνο το ξύγκι απ’ τη μύγα που κυνήγησε και το Clash of the Titans (2010) με την τρισδιαστατοποίηση της ταινίας κατόπιν εορτής, βάζοντας άλλη μια χαρακιά στην εξευτέλιση ενός format, που πέρσι περίμεναν τα στούντιο ως Μεσσία και φέτος μεταχειρίζονται σα νταβατζήδες.


Previously on Movies for the Masses: Toy Story 3 (2010): Οι νέες φατσούλες

7 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Διαολε...χειροτερο και απο voiceover επεισοδιο του Naruto.

  2. Anonymous said

    Για πάτα λιγάκι φρένο ρε φίλε...
    Σαν πολύ σαρκαστικός και απαισιόδοξος δεν είσαι;
    Κάνε πρώτα τον κόπο να δεις την ταινία και μετά μπορείς
    να ρίξεις όσο φαρμάκι θες σχολιάζοντάς την απ' άκρη σ' άκρη!
    Υπάρχουν καθι κάποιοι από εμάς που σκοπεύουμε να την δούμε
    και να την απολαύσουμε... Άσε μας να το κάνουμε!

  3. cheaptalk said

    Το παραπάνω σχόλιο είναι από αυτά που θα σβήναμε προτού βάλουμε τελικά έγκριση πριν τη δημοσίευση, και δε το βλέπω να μένει για πολύ. Τα σχόλια όπως γράφει η προειδοποίηση πρέπει να έχουν νόημα και για κανένα, το τι νομίζει ο κάθε πρώτη φορά περαστικός και από δω και από.. τον κινηματογράφο γενικά, δεν αφορά κανέναν άλλον. Από τη παραγωγή και τους συντελεστές και τα τρέιλερ και τη προώθηση και όλη τη πληροφόρηση μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα για μια ταινία εδώ και.. κάναν αιώνα περίπου, αυτό κάνει όχι μόνο όλη η βιομηχανία αλλά και όλο το δίχτυο πια, πολύ συγκεκριμένα πράγματα γράφονται στο κείμενο, όποιος έχει αντίθετη πληροφόρηση ή επιχειρήματα μπορεί να τα διατυπώσει, το "δες πρώτα τη ταινία" είναι ότι πιο κινηματογραφικά αγράμματο μπορεί να πει κάποιος.

  4. Anonymous said

    Ενώ το να έχεις βαλθεί από την αρχή να καταδικάσεις μια ταινία δεν είναι;!
    Ίσως η ταινία να είναι (στην Ελλάδα τουλάχιστον) μια αποτυχία και να μην κάνει τις ποθητές εισπράξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει το κοινό της και ότι δεν μπορεί κάποιος να την απολαύσει όπως και να χει... Το να καταδικάσεις μια ταινία χωρίς να ξέρεις το υπόβαθρό της και να απειλείς κιόλας όποιον εκφέρει απλά την γνώμη του για την κριτική σου είναι απλά μοχθηρό και δείχνει μεγάλη ασέβεια σε κάθε κινηματογραφόφιλο!
    Και ΟΧΙ... ένα ή περισσότερα trailer ΔΕΝ μπορούν να δείξουν όλο το μεγαλείο (η' την έλλειψή του) κάθε ταινίας!

  5. cheaptalk said

    Έχεις ένα μικρό προβληματάκι με τις λέξεις. "Γνώμη" δε λέγεται το να γυρνάς τα δίχτυα και να απαιτείς να σιωπήσει όποιος βγάζει συμπεράσματα για μια ταινία, με μόνο επιχείρημα ότι εσύ τη περιμένεις να την.. απολαύσεις. "Επιχείρημα" δεν είναι να αρνείσαι ότι η Γη γυρίζει, τονίζοντας με ΚΕΦΑΛΑΙΑ την άρνηση. Την "άγνοια" κάποιου δε την αποδεικνύεις με το να την ισχυρίζεσαι, ειδικά όταν σε έχει ήδη προσκαλέσει να παραθέσεις επιχειρήματα. "Δημοκρατία" δεν είναι να βαφτίζεις απαγόρευση τα συμπεράσματα των άλλων, για να τα.. απαγορεύεις. "Κινηματογραφοφιλίες" και "μεγαλεία" δεν είναι ακριβώς αυτά που φέρνουν στο μυαλό οποιουδήποτε οι παιδικές μπαζοπαραγωγές τύπου Last Airbender.

    Γενικότερα, ξέρω και από λογική και από επιχειρηματολογία και από συζήτηση. Και ξέρω πότε κάποιος επαναλαμβάνει τη παντελώς αστήρικτη γνωμάρα του, σα μόνο τρόπο να σιωπήσει όσες τον ενοχλούν. Οπότε εντάξει, μας είπες και μας ξανάπες και μας ξανάπες και μας ξανάπες ότι περιμένεις να απολαύσεις το μεγαλείο του Airbender. Δε βλέπω όμως αυτή η σελίδα να σου ανήκει. Πολύ περισσότερο, δε βλέπω να είναι το εισιτήριό σου για το φιλμ, και να γράφουμε πάνω και να στο ακυρώνουμε. Οπότε, άντε στην ευχή του Shyamalan και μη σπαταλάς άλλο το χρόνο όλων.

  6. cheaptalk said

    Για όποιον δε περιμένει να δει το μεγαλείο με τα μάτια του, η ταινία ανοίγει αυτή τη βδομάδα, οι κριτικές άρχισαν να σκάνε μύτη και επίσημα, και άρα υπάρχει και το μεγαλείο του 0% (συνοδευμένο φυσικά από ακόμα μεγαλειωδέστερο φτυάρισμα) στις ντομάτες.

  7. Unknown said

    Ρε παιδια δεν καταλαβαινω τι συμβαινει...

    Απο το Αvatar ειχα δει μονο 5-6 επεισοδια... οποτε ας πουμε οτι δεν το εχω δει. Η ταινια εχει βγει καιρο και ειχα δει τις κριτικες. Κυριος το imdb εμπιστευομαι γιατι μαθαινεις απλα αν αρεσε στο ευρυ κοινο. Τελος παντων μολις ειδα την ταινια και δεν μπορω να καταλαβω γιατι περνει ενα ταπεινωτικο 4.4.

    Η υποθεση ηταν αρκετα ενδιαφερουσα. Φαινοταν βεβαια οτι οι σκηνες ετρεχαν απο την μια στην αλλη για να "χωρεσει" σε μιαμιση ωρα αλλα ειναι κατι που παρατηρησα μονο στην αρχη επειδη ειχα δει αυτα τα 4-5 επεισοδια.
    Οι ηθοποιοι επισης ηταν αρκετα καλοι με μερικες εξαιρεσεις οπως του ηθοποιου που υποδυεται τον Αανγκ... Πρωταγωνιστης οποτε το καταλαβαινω οτι ηταν κατι που "χτυπουσε"...
    Οι χαρακτηρες δεν ειχαν ιδιαιτερη αναπτυξη. Χρειαζοταν αλλη μια ωρα εργου για να γινει αυτο.
    Ομως τα εφφε ηταν απλα απιστευτα και η μαχες σκηνοθετικα εφταναν ακομη και το Matrix.
    Η σκηνοθεσια γενικοτερα ηταν αρκετα καλη με πολλα ωραια πλανα.
    Η μουσικη ηταν υπεροχη και σε εβαζε στο κλιμα πολυ καλα.
    Τα κουστουμια αυθεντικα.

    Ενταξει δεν ειναι Lord of the Rings αλλα δεν μπορω να δεχτω οτι αυτη η ταινια δεν αξιζει ουτε ενα 6/10. Απλα τοσος κοσμος απογοητευτηκε επειδη δεν ηταν ακριβως οπως το "παιδικο". Λες και ειναι δυνατον να συμβει κατι τετοιο. Το εργο "βασιζεται" στην σειρα δεν ειναι η σειρα.

    Πρεπει να το καταλαβει αυτο ο κοσμος και να μην λεει κατα την διαρκεια της ταινιας "Ναι καλα εχει περασει μεσα σε 5 λεπτα 15 επεισοδια!" ή "Εδω δεν εγινε ετσι!"... Πολλα ειπα αλλα η ταινια μου αρεσε και ειμαι σιγουρος οτι θα αρεσει σε πολυ κοσμο που δεν θα εχει δει την σειρα. Θα αρεσει οχι θα λατρεψει. Ακομη να πω οτι η ταινια εβγαλε 150 εκατομμυρια κερδος οποτε δεν το λες αποτυχια και ειλικρινα θελω να δω το No. 2!

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.