Scream 4 (2011): New nightmare trailer

Scream 4 - International trailer

Πάει μισή δεκαετία από τότε που ο Wes Craven προκάλεσε οργασμούς στην κοινότητα των horror geeks όχι μόνο κάνοντας τρομερό comeback με ένα δυναμικό slasher που θύμιζε γιατί γούσταρες τόσο πολύ να βλέπεις ξαναμμένη πιτσιρικαρία να ουρλιάζει τρέχοντας να ξεφύγει από ένα γυαλιστερό μαχαίρι, αλλά και με το σενάριο του Kevin Williamson να αποδομεί το είδος, με απολαυστική αιρετική αυτοαναφορικότητα, το Scream (1996) έπαιζε σαν μελαγχολικό εμβατήριο για τον θάνατο των μανιακών φονιάδων, ενώ συγχρόνως τους ανανέωνε με την no-bullshit σοβαρότητα που μόνο ένας απ’ τους γεννήτορές τους θα μπορούσε να προσδώσει. Ακολούθησε ένα σχετικά επάξιο sequel από τον ίδιο γραφιά και το franchise ξεχαρβαλώθηκε όταν το έβαλε στη γραφομηχανή του ο Ehren Kruger για να το φτάσει στο όριο της τριλογίας. Όμως ο καλός ο μακελάρης δε μένει ποτέ για πάντα κάτω, και η παλιοπαρέα ενός απ’ τους πιο επιδραστικούς τίτλους τρόμου, ξαναμαζεύεται να αναρωτηθεί ποια είναι η αγαπημένη της σκιαχτική ταινία.

Οι scream queens κι οι drama kings του franchise μαζεύονται στο Woodsboro για την επέτειο της δεκαετίας απ’ τη σειρά των φονικών, και το φαντασματάκι με τη μούρη της Κραυγής του Edvard Munch αρχίζει να ξαναπετιέται από ντουλάπες, για να ποτίσει με το αίμα που θα τραβήξει από τροφαντά κορμάκια το μαχαίρι του, τους σπόρους της Dimension Films για μια καινούρια τριλογία. Τριλογία που όπως καγχάζουν οι νεόφερτοι, δεν έχει ανάγκη τα victim royalties της παλιοσειράς, μπας και σε πείσουν ότι η έκπληξη είναι το καινούριο κλισέ, στους ανανεωμένους κανόνες του είδους που θα προσπαθήσει να ξαναδιαλύσει κι επανασυγκολήσει για άλλη μια φορά ο Williamson, σε μια ταινία το trailer της οποίας ξεβράστηκε στα δίκτύα την προηγούμενη βδομάδα, με μια απ’ αυτές τις διαρροές που τις βλέπεις με ύποπτο μάτι, όταν τυχαίνει να συμβαίνουν σαν απάντηση σε projects ανταγωνιστικών δημιουργών, όπως, ας πούμε, το The Ward (2010) του John Carpenter. Με την αξιοπιστία του πληγωμένη απ’ το φιάσκο του My Soul to Take (2010), ο 72χρονος Wes Craven δεν έρχεται και με την καλύτερη φόρα για να σου σατιρίσει όσα έχουν πάει στραβά με την αναγέννηση του εφηβικού τρόμου που ο ίδιος έβαλε το χεράκι του να ξεκινήσει την περασμένη δεκαετία, ενώ το κατά πόσο μπορεί να σταθεί άλλη μια μετα-ανάλυση σε ένα είδος που δεν έχει προσφέρει και τίποτα καινούριο, πέρα από μεμονωμένες προσπάθειες να το επαναφέρουν στη σοβαρότητά του, είναι άλλο ένα ερώτημα που μοιάζει μάλλον ρητορικό. Αλλά όπως και να 'χει, η σειρά έχει το ατού του έντιμου βίου στις ρίζες της, οπότε αν ο Williamson καταφέρει να την γυρίσει εκεί, χαμένος ο κόπος του δε θα 'ναι, μπορείς να πεις.



Previously on Movies for the Masses: Priest (2011): Vampire western trailer

5 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Κομματακι για τον Κυνοδοντα δεν θα γραψετε ; Εχω διαβασει μεχρι και στα πιο "ακυρα" blogs και οχι σε σας...θεωρειτε πιθανον να μπει στην 5αδα ή πολυ περισσοτερο να σηκωσει την κουπα ;
    Μακαρι να τα καταφερει,αλλα εδω "παιζεται" αν μπει στην πενταδα ! Δεν ξερω καν πως επιλεγεται η 9αδα,μετα η 5αδα, ο τελικος νικητης (εδω μαλλον ξερω-ψηφιζουν ΟΛΟΙ, σωστα ;),εχουν γινει τοσες αλλαγες τελευταια υποτιθεται να διορθωσουν αδικιες των τελευταιων ετων...
    Ξερω ομως οτι αυτη η executive commitee εχει δικαιωμα να "σωσει" (μεχρι ;) 3 ταινιες που δεν εχουν ηδη προταθει,συνηθως πιο "καλλιτεχνικες" ταινιες.Ο Κυνοδοντας ειναι καθαρα δικη της δουλεια,ο Κυνοδοντας παντου γραφοταν ποσο καλος ειναι ,αλλα πουθενα δεν περιλαμβανοταν ως προβλεψη,και μαλιστα θεωρηθηκε εκπληξη που μπηκε στην 9αδα !
    Θα δουμε ...εσεις τι λετε ;
    ΥΓ : εχω δημοσιευσει ακριβως το ιδιο στο blog του Φραγκουλη,απλα θα ηθελα μια γνωμη ,στα ξενα blogs δεν βγαζεις ακρη,η πρωτη εκτιμηση ειναι "πολυ καλη ταινια, αλλα δεν..."

  2. cheaptalk said

    Στις Μάζες γενικά γράφουμε πράγματα που μένουν, τα πιο καθημερινά τα συγκεντρώνουμε με σημαντικές αφορμές (συνήθως) για να βγάζουν γενική εικόνα (και μετά κάνουμε και μια προσπάθεια να τη συμπληρώνουμε από στα σχόλια από κάτω), εγώ έχω τέτοια νοοτροπία γιατί συμπληρώνω άρθρα και στη Wikipedia ίσως. Και έτσι κι αλλιώς αυτά τα μικροσχόλια έχουν μεταφερθεί σε άλλες πλατφόρμες πια, όλοι οι Μασες έχουμε και Facebook, εγώ έχω και Buzz, ο verbal έχει και Twitter.

    Having said that, ο Κυνόδοντας είναι η ταινία που έκανε το πιο καραμπάμ ότι την έβαλε στη shortlist η επιτροπή, από τότε που καθιερώθηκε να βγαίνει shortlist με τη συμμετοχή και επιτροπής. Ήταν στις κορυφαίες επιλογές των κριτικών στις Κάνες το 2009, το ίδιο και στο Τορόντο, έτσι δεν ήταν καμιά έκπληξη που μπήκε στις λίστες του 2010 (σε Βρετανία, Αμερική και όπου αλλού βγήκε στις αίθουσες αυτή τη χρονιά), αλλά δεν είναι ταινία για την Ακαδημία, και οι πιθανότητες να μπει στη πεντάδα είναι από ανύπαρκτες ως ελαχιστότατες. Πράγματα που ήδη σημείωσα πολύ πιο συνοπτικά στο Facebook.

  3. Anonymous said

    NAIIII GO DOGTOOTH !

  4. Screamaniac said

    Δεν διαφωνώ, το scream θεωρείτε ένα από τα κλασσικά πια θρίλερ του κινηματογράφου, αλλά δεν με χαλάει καθόλου που βγαίνει και 4ο

  5. Anonymous said

    Όταν άκουσα για 4ο sequel συγχύστηκα πάρα πολύ! Παρόλα αυτά, καθώς η δεύτερη δουλειά μου είναι σε videoclub και είμαι λίγο πολύ ερωτευμένη με την πρώτη (και μόνο) ταινία της - πλέον - τετραλογίας, είπα να πάω για να γελάσω! Και αν καταφέρει να με εκπλήξει ευχάριστα θα δούμε! Σε 23 ώρες από τώρα θα μπαίνω στην αίθουσα οπότε σε 25,5 θα αφήσω κι άλλο σχόλιο με την άποψή μου!
    anodien

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.