La Piel que Habito (2011): Sélection officielle teaser

La Piel que Habito - Teaser
Δες/Κρύψε ένα clip της ταινίας

Το ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετική ταινία απ’ αυτές που κάνει τόσα χρόνια, απέδειξε σήμερα ο Pedro Almodóvar (όπως έκαναν και λίγο-πολύ όλοι οι auteurs του διαγωνιστικού φέτος), στα αποκαλυπτήρια της ελεύθερης μεταφοράς του μυθιστορήματος Mygale του Thierry Jonquet, Γάλλου νοβελίστα με ειδίκευση στο αστυνομικό με πολιτικές χροιές, και έτερου βασικού λόγου που το La Piel que Habito (2011) του Ισπανού σκηνοθέτη τίγκαρε την πρωινή του δημοσιογραφική.

Γνέθοντας με τρία διαφορετικά νήματα αφήγησης, έναν συναρπαστικό όσο και νοσηρό ιστό ηθικής καταβαράθρωσης και υπαρξιακής κονιορτοποίησης τεσσάρων φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους χαρακτήρων, η νουβέλα του Jonquet θα μπορούσε να δώσει στον Almodóvar την πιο ενδιαφέρουσα και προκλητική ταινία του διαγωνιστικού των φετινών Κανών, και πέρα απ’ αυτό, την πιο σκοτεινή ταινία της χρονιάς, και της καριέρας ολόκληρης του σκηνοθέτη. Αντ’ αυτού, ο Almodóvar κρατάει το βασικό άξονα του μυστηρίου του βιβλίου, σου τρίβει όμως τόσο πολύ τα hints του στη μούρη σου, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κρεμάσει το twist στους τίτλους αρχής να ξεμπερδεύει. Ύστερα, κρατά τη βασική πλοκή και προσαρμόζει στα γούστα του τη θεματική των προβληματισμών του, εξαλείφοντας όμως τα σαδιστικά στοιχεία που κάνουν εφιαλτική τη φιγούρα του κεντρικού του αντιήρωα, μπας και χαλάσει την εικόνα του Banderas. Και στο τέλος, πετάξει έξω τα σεξουαλικά παιχνίδια εξουσίας και τη διαδικασία απογύμνωσης των χαρακτήρων από όλα τα γνωρίσματα της ψυχολογίας τους, αντικαθιστώντας τα με εξάρσεις του ασυγκράτητου camp εαυτού του, δραματουργικές υπεκφυγές και εύκολες επιταχύνσεις, για να κάνει αυτήν την «ιστορία τρόμου χωρίς κραυγές και τρομάρες» όπως την έλεγε, περισσότερο κωμωδία με βεβιασμένα αστεία και τραγωδία με μισοψημένη αξία. Αμήχανη και αλλοπρόσαλλη, ετούτη η νέα προσθήκη στο ύστερο αλμοδοβαρικό σύμπαν παραμένει εξαιρετικά στημένη και φωτογραφημένη βέβαια, αλλά είναι απογοητευτικά λίγη, σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να γίνει.



Previously on Movies for the Masses: Zookeeper (2011): Trailer παιδικής χαράς

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Όπως θα χεις καταλάβει πια, ο verbal γράφει κριτικές στα γρήγορα από τις Κάνες. Δε ξέρω πόσο σε καταμπερδεύει αυτό, σε θέματα που υποτίθεται παρουσιάζουν τη παραγωγή, πάντως στο συγκεκριμένο προτίμησα να μη παραχώσω τίποτα δημοσιογραφικό πρόσθετο, απλά άλλαξα την αφίσα και μεγάλωσα τις διαστάσεις της. Ο Almodóvar έχει δηλώσει αρκετές φορές πως είναι δύσκολο να αντιπροσωπεύσει κάτι ειδικά την αίσθηση της ταινίας, και γι' αυτό της κυκλοφόρησε ένα σωρό αφίσες πέρα από τη πιο γνωστή ανατομική, διάλεξα από αυτές κάτι κοντά στα κίτρινα φίλτρα των βίντεο, και την αλμοδοβαρική τρομάρα του τίζερ.

  2. cheaptalk said

    Με εξαντλητικό ψάξιμο, τα πόστερ παρόλο που κυκλοφόρησαν σε όλα τα δίχτυα, είναι μάλλον εντελώς ανεπίσημα, δουλειά κάποιου Ισπανού σχεδιαστή Mo Caro. Αλλά το μπαζοανατομικό επίσημο τίζερ πόστερ, δε το ξαναπερνάω στο θέμα :p

  3. cheaptalk said

    Τελικά δουλειά δεν είχα, τη.. περιποιήθηκα λίγο πρώτα και πέρασα πάλι την επίσημη αφίσα στο θέμα.

  4. cheaptalk said

    Πιάνοντας και τις αντιδράσεις από τις Κάνες, το Skin I Live In στον αγγλόφωνο τίτλο του, έμεινε στη σκιά φυσικά του διήμερου πανηγυριού που έστησε ο Trier για τη Μελαγχολία του. Θεματικά, το φιλμ του Almodóvar είναι προκλητικότερο, αν και ο σκηνοθέτης το ήθελε τρομαχτικό στο στιλ του Fritz Lang, χωρίς ξεκοιλιάσματα και αίματα, όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ανάμεσα σε άλλα που προκαλούσαν μειδιάματα. Οι κριτικές, του ξεχώρισαν (του Almodóvar) μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη στασιμότητα, αλλά με αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα. Η δικιά μου εκτίμηση από το μέσο όρο των μέσων όρων των κριτικών βαθμολογιών είναι 3 στα 5 αστεράκια για τη ταινία, από τόσα ξεκινάει οποιαδήποτε ταινία με την Elena Anaya να περιφέρεται σε αγωνία και έκσταση βέβαια.

  5. verbal said

    Σε περίπτωση που νόμιζες ότι μόνο οι Αμερικάνοι κάνουν βουβά τα trailers των μη αγγλόφωνων ταινιών τους, οι Γάλλοι έρχονται να αποδείξουν ότι τα αυτάκια των θεατών τους είναι εξίσου ευαίσθητα σε γλώσσες που δεν είναι η δικιά τους, με το teaser που αέρισε χθες στα δίκτυα η Pathé, για την έξοδο του La Piel che Habito στις γαλλικές αίθουσες. Χωρίς να δείχνει τίποτε περισσότερο απ' το teaser των Κανών, παρά μάλλον κρατώντας περισσότερα μυστικά, και διαλέγοντας πιο ροκ υπόκρουση απ' την κλασική που χρησιμοποιεί η ταινία κι η αρχική προώθηση, πετυχαίνει τον ίδιο στόχο με το πρώτο τηζεράκι, που δεν είναι άλλο απ' το να κάνει την ταινία να δείχνει καλύτερη απ' ό,τι στ' αλήθεια είναι.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.