Sundance 2007: Μέρα ανεξαρτησίας

Με ψηφιοποιημένο δελτίο τύπου, ανακοινώθηκε τα ξημερώματα το line-up για το φεστιβάλ του Sundance που ανοίγει στις 18 και κλείνει στις 28 Ιανουαρίου του 2007. Εντελώς παραδοσιακά δηλαδή, κόντρα στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Spirit Awards που έγινε με webcast και νυκοκυραίους guest μια μέρα νωρίτερα. Με παρόμοια φιλοσοφία στις επιλογές όμως αφού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Geoffrey Gilmore, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο αμερικάνικο πανηγύρι (με όποια έννοια προτιμάς) φιλοδοξεί κι αυτό να επανακαθορίσει το indie film. Όχι όμως σε κάτι πιο αφτιασίδωτο και επικεντρωμένο όπως τα Spirits αλλά, ένα βήμα παραπέρα, σε κάτι πιο ώριμο. Λογικό, αφού τα μεν ανεξάρτητα βραβεία επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν, ακόμα περισσότερο, από τα Gothams που συγχέουν (εσκεμένα και θεμιτά ίσως), όλο και περισσότερο, το σινεμά των δημιουργών με ταινίες που καταφέρνουν να μη γίνονται κατά παραγγελία. Το δε ανεξάρτητο φεστιβάλ επιδιώκει να διαφοροποιηθεί από τον εαυτό του, έχοντας βραβεύσει μια λατινούλα Quinceañera (2006) και αγνοήσει την ανεξάρτητη παραγωγή της χρονιάς όπως όλο και πιο πολύ αναδεικνύεται ο Half Nelson (2006), και από όλους τους κάποτε άγουρους και γρήγορα ωριμάζοντες κλώνους του (τύπου Slamdance).

Μέσα από 1852 αμερικάνικες και 1435 διεθνείς συμμετοχές, οι διοργανωτές διάλεξαν τελικά 64, όλες σχεδόν παγκόσμιες πρώτες, για τα διαγωνιστικά τμήματα και θα δείξουν 122 συνολικά. Και κύριο ενιαίο χαρακτηριστικό τους είναι η πρωτοτυπία και το βάθος των ιστοριών σύμφωνα με τα επίσημα χείλη. Και η προκλητικότητα σύμφωνα με μένα, κρίνοντας από δυο τρεις που ήξερα και από σπόντα και έλλειψη χρόνου δεν έγιναν ήδη θέμα στις Μάσες. Σα το Untitled Dakota Fanning Project aka Hounddog που έχει γεμίσει στήλες και μηνυτήριες αναφορές με τους βιασμούς και τα ανήλικα γυμνά της μικρής Ντακότας. Ή το Zoo που βασίστηκε σε στήλες και ιατροδικαστικές αναφορές για το "βιασμό" μέχρι θανάτου ανδρός από άλογο του εξωτικού Σιάτλ.

Να συμπληρώσουν το πιο ανεξάρτητο 24ωρο της χρονιάς, ήρθαν τα Gotham Awards από τη μια και τα BIFA από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα πρώτα σκούπισε, κατα-χειροκροτούμενος, μέσω αστείων για την ανεξαρτησία πληροφοριοδοτών, ο βέρος νεοϋορκέζος μισός Νέλσονας και οι δημιουργοί του Ryan Fleck και Anna Boden (που είχαν εκφράσει στην estelle την αγάπη τους για το cinéma vérité). Τα δεύτερα μοιράστηκαν στο This is England (2006), το The Last King of Scotland (2006) και το Red Road (2006) ενώ αγνόησαν σχεδόν παντελώς τη Βασίλισσα (2006) που εκθειάζουν οι υπόλοιποι (και είχε άλλωστε την ίδια αντιμετώπιση και στο φεστιβάλ του Λονδίνου).

Δες/Κρύψε τα Gotham Awards

Best Feature:
"Half Nelson"

Best Documentary:
"Iraq in Fragments"

Breakthrough Director Award:
Ryan Fleck, "Half Nelson"

Breakthrough Actor Award:
Shareeka Epps, "Half Nelson"
Rinko Kikuchi, "Babel"

Best Ensemble Cast Award:
"Babel," Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Koji Yakusho, Adriana Barraza, Rinko Kikuchi, Said Tarchani, Boubker Ait El Caid

Best Film Not Playing at a Theater Near You Award:
"Choking Man"

Δες/Κρύψε τα BIFA

BEST BRITISH INDEPENDENT FILM – SPONSORED BY THE UK FILM COUNCIL
This is England

BEST DIRECTOR - SPONSORED BY THE CREATIVE PARTNERSHIP
Kevin Macdonald – The Last King of Scotland

BEST ACTOR
Tony Curran – Red Road

BEST ACTRESS – SPONSORED BY M.A.C
Kate Dickie – Red Road

BEST SUPPORTING ACTOR / ACTRESS
Leslie Phillips - Venus

MOST PROMISING NEWCOMER (ON SCREEN) – SPONSORED BY DIESEL
Thomas Turgoose – This is England

BEST SCREENPLAY – SPONSORED BY BBC FILMS
Peter Morgan – The Queen

BEST FOREIGN INDEPENDENT FILM
Hidden [Caché]

THE DOUGLAS HICKOX AWARD - (BEST DEBUT DIRECTOR)
Menhaj Huda - Kidulthood

BEST BRITISH DOCUMENTARY
The Road to Guantanamo

BEST TECHNICAL ACHIEVEMENT - SPONSORED BY SKILLSET
Anthony Dod Mantle – Cinematography – The Last King of Scotland

BEST ACHIEVEMENT IN PRODUCTION - SPONSORED BY RECORDED PICTURE COMPANY
London to Brighton

BEST BRITISH SHORT
Cubs

THE RAINDANCE AWARD - SPONSORED BY RAINDANCE
The Ballad of AJ Weberman

BEST 15 SECOND SHORT - SPONSORED BY NOKIA
What’s the Point?

SPECIAL AWARDS
THE VARIETY UK FILM ACHIEVEMENT AWARD – Helen Mirren
THE RICHARD HARRIS AWARD (OUTSTANDING CONTRIBUTION TO BRITISH FILM BY AN ACTOR) - SPONSORED BY BUENA VISTA INTERNATIONAL – Jim Broadbent
THE SPECIAL JURY PRIZE – Ken Loach



Previously on Movies for the Masses: Spirit Awards 2007: Οι υποψηφιότητες

One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα του 13ου Slamdance, που πανηγυρίζει το ότι φέτος δέχτηκε 3600 συμμετοχές. Όσες κατέλαβαν τις "λιγότερες από 100" θέσεις του προγράμματος επιλέχτηκαν, σύμφωνα και με το σλόγκαν της διοργάνωσης, από κινηματογραφιστές.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.