Οι κόρες του Hollywood οι σοσιαλίστριες


Πιθανά έχεις βαρεθεί να ακούς τελευταία για pre-strikes και fast-tracks και χοροπηδήματα ανάμεσα σε ταινίες και άλλες που ξεκινάνε παραγωγή χωρίς να έχουν βρει σενάριο. Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι νέα όπως ότι ο Michael Bay σκέφτεται να πηδήξει αλλού και και θα καθυστερήσουν οι Transformers 2 αφορούν τον μέσο Μάζα που ακόμα κι αν του μοστράρεις τζάμπα εισιτήρια όταν θα βγει η ταινία πάλι θα το σκέφτεται να πάει να τη δει, μη φοβάσαι οι Μάσες είναι εδώ με αυτές τις ατελείωτες προτάσεις που όταν φτάσεις στο τέλος τους έχει ξεχαστεί από τους αρχαιολόγους η αρχή να σου εξηγήσουν σα να το περίμενες για να σου περάσει το hangover από τη χτεσινοβραδυνή έξοδο, τόσο πυκνογραμμένα που μόνο αν βλέπεις περισσότερες ταινίες απ' όλους μας μαζί και μας διαβάζεις περιμένοντας τη στιγμή που θα μας πιάσεις αδιάβαστους για να σχολιάσεις από κάτω καταλαβαίνεις, ερμμ.. αυτά που λέγαμε στην αρχή.

Στις 31 Οκτωβρίου λοιπόν λήγει η συλλογική σύμβαση της ογκώδους συντεχνίας των Αμερικάνων σεναριογράφων (WGA) με τον τεράστιο συνασπισμό των (κινηματογραφικών και τηλεοπτικών) παραγωγών (AMPTP). Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν χωρίς συμβόλαια μέχρι τον Ιούνιο του 2008 που λήγουν και τα αντίστοιχα των τερατωδών συντεχνιών ηθοποιών (SAG) και σκηνοθετών (DGA). Και όλες μαζί πιθανά θα αναζητήσουν το ιερό χάρτινο πράσινο allspark που έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει οτιδήποτε σε αντίγραφό του και η τοποθεσία του βρίσκεται κρυμμένη στην περούκα του George Washington. Η AMPTP στο εντωμεταξύ, όπως φαίνεται στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν, ετοιμάζει τις δικές της τεράστιες γαμημένες μηχανές που θα μπουν στον πόλεμο για το allspark και θα είναι τόσο καταστροφικά αδιάφορες προς το ανθρώπινο είδος όσο και οι διαβόητες Men in Black II (2002) και Planet of the Apes (2001) που στήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες (βλ. απειλή απεργίας από τη WGA το 2001, όταν η 22ήμερη του 1988 είχε κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη βιομηχανία).

Η σύγκρουση θα λάβει χώρα στην υπερλεωφόρο της μπάζας από το δίχτυο και την πυκνοκατοικημένη περιοχή της απόδοσης δικαιωμάτων πριν ή μετά την ανάκτηση της επένδυσης από την παραγωγή. Ειδικά η καλή δύναμη της WGA έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το είδος των ριαλιτοσεναριογράφων που έχουν κατακλύσει τον πλανήτη επονομαζόμενο Γη και επιθυμεί να τους ενσωματώσει στη μηχανή της, αυξάνοντας εκθετικά την ακτίνα δράσης της. Το τελευταίο απ' ότι λέγεται θα συμβεί όταν το κορμί της AMPTP είναι πιο άσπρο και ψόφιο από αυτό της Nicole Kidman στη σκηνή του βιασμού της στο Dogville (2003), και μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής και με τις υπόλοιπες δυνάμεις του Καλού.


11 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Πιο απλά οι συντεχνίες θέλουν από τώρα μερίδιο στην αγορά του internet που υπολογίζεται ότι θα αξίζει $1,3 δις το 2011, και ότι άλλο μπορούν περισσότερο από τις υπόλοιπες, και γι' αυτό εκλέγουν και προέδρους με μεγάλη όρεξη. Από την άλλη οι παραγωγοί που μαζεύουν όλο και περισσότερες επενδύσεις υψηλού κινδύνου (σκοπεύοντας βέβαια να βγάζουν μπλοκμαστεριές 13 μήνες το χρόνο, όχι να ασχοληθούν με υψηλή τέχνη) πιάνουν, όπως θα περίμενες, το άλλο άκρο και ζητάνε να πληρώνουν αν και όποτε βάλουν κάνα φράγκο στην τσέπη, και φυσικά να αναβληθεί το μοίρασμα της πίτας του 2011 μέχρι το επόμενο συμβόλαιο. Έτσι, με πρώτα βέβαια κάτι φιλόπτωχα ταμεία σα τη Fox, προσπαθούν να έχουν περάσει σε post-production όσα περισσότερα project γίνεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου, για να έχει και μικρότερο πάτημα η πιθανή απεργία.

  2. cheaptalk said

    Η πιθανότητα να περιμένει η WGA μέχρι το καλοκαίρι φαντάζει όλο και πιο απίθανη, φυσιολογικά, όσο οι παραγωγοί προετοιμάζονται περισσότερο για το ενδεχόμενο. Η συντεχνία έχει ζητήσει από τα μέλη της εξουσιοδότηση για απεργία που πάει πια πιο πιθανά για Ιανουάριο (με τους δυο μήνες χωρίς συμβόλαιο σαν ένδειξη καλής θέλησης) ή ακόμα και για 1η Νοεμβρίου. Το τελευταίο ενδεχόμενο ειδικά θα είναι και το πιο καταστροφικό για τα αμερικάνικα κανάλια αφού θα πνίξει όλες τις σειρές της σεζόν που ξεκινάνε, προτού ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Όλα αυτά σύμφωνα με την κάλυψη των διαπραγματεύσεων που μπαίνουν στη δεύτερη βδομάδα τους από το Variety.

  3. cheaptalk said

    Η πρώτη υποχώρηση από το καλοκαίρι που κουτουλιούνται ανοιχτά η WGA με την AMPTP, σημειώθηκε χτες. Σύμφωνα με το Variety οι παραγωγοί απέσυραν την απαίτηση να πληρώνουν τα δικαιώματα (residuals) αφότου αρχίσει μια παραγωγή να μπαίνει στο μαύρο (i.e. να βγάζει λεφτά), αφού οι σεναριογράφοι σκλήρυναν αποφασιστικά τη στάση τους. Το πιο πιθανό είναι πάντως οι συντεχνίες να απεργήσουν το καλοκαίρι, όπως σχεδιάζονταν από την αρχή, μιας και φαίνονται αποφασισμένες να διασφαλίσουν από τώρα τα έσοδά τους στο τοπίο που αλλάζουν τα "νέα" μέσα.

  4. verbal said

    Τακτικές εκφοβισμού και απειλές με μαύρες λίστες, βλέπει ο πρόεδρος της συμμαχίας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, πίσω απ' τους πανηγυρισμούς του επι κεφαλής της WGA για την εντυπωσιακή συμμετοχή των μελών του σωματείου των γραφιάδων στην ψηφοφορία για απεργία που ολοκληρώθηκε χθες, με το συντρηπτικό 90% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ της κινητοποίησης. Τα σωματεία θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, σχεδόν μια βδομάδα μετά την αναδίπλωση των παραγωγών στο θέμα της παρακράτησης των δικαιωμάτων μέχρι την έναρξη των κερδών απ' τα έργα της διάννοιάς τους, κίνηση που εκτιμάται ότι δεν είχε αντίκτυπο στην ψηφοφορία των σεναριογράφων, αφού έγινε πολύ αργά στη διαδικασία.

  5. cheaptalk said

    Απεργία αποφάσισαν τα μέλη της WGA τα ξημερώματα. Πάνω από 3 χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στη σχετική μάζωξη στο Los Angeles Convention Center, πανηγύρισαν την ανακοίνωση, και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια αμέσως μετά, όταν άρχιζε το Q&A session. Την απόφαση αναμένεται να εγκρίνουν τα σχετικά συμβούλια σήμερα και η απεργία το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από Δευτέρα. Η SAG στηρίζει και θα παραστεί στις πικετοφορίες αλλά η σύμβασή της με την AMPTP λήγει σε έξι (6) μήνες όπως ξαναματάπαμε. Και υπάρχει και μια πιθανότητα να τα βρουν οι δυο πλευρές αλλά εξαιρετικά χλωμή μετά τις βρισιές και τις ροχάλες που εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες ώρες.

    Οι LA Times κυρίως και το Variety σχετικά καλύπτουν ζωντανά, εκεί τα διαβάζουμε κι εμείς, κι άμα δεις κάνα νέο πρώτος, συμπλήρωσέ το από κάτω μόνος σου.

  6. cheaptalk said

    Απεργούν από τα ξημερώματα οι συντεχνίες των Αμερικανών σεναριογράφων. Οι μαραθώνιες συνομιλίες της τελευταίας στιγμής έληξαν άδοξα, όταν μετά από καμιά δεκαριά ώρες η WGA East κοίταξε το ρολόι της, είδε ότι πέρασε από δώδεκα στην Ανατολική Ακτή, πήρε το πικετάκι της και βγήκε στο δρόμο, αφήνοντας τους AMPTPάδες με ανοιχτό το στόμα και μισάνοιχτη τη χούφτα με τα δολάρια. Το μόνο ερωτηματικό πια είναι για πόσο, με δεδομένο το μεγάλο άμεσο πρόβλημα των τηλεοπτικών και τον πολύ ελαφρό επηρεασμό (προς το παρόν) των κινηματογραφικών παραγωγών.

  7. dark tyler said

    Ποιος είπε οτι η απεργία δε μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα; Η Sony δε θα αφήσει για την ώρα τον Ron Howard να γυρίσει το "Angels & Demons" γιατί δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με το πασάλειμα που άφησε ο Akiva Goldsman πριν πιάσει το picket του. (imagine that!)

    Ένα μικρό βήμα για το συνδικαλισμό, μια μεγάλη νίκη για την τέχνη.

  8. cheaptalk said

    Με την ανακοίνωση

    Leaders from the WGA and the AMPTP have mutually agreed to resume formal negotiations on November 26. No other details or press statements will be issued.

    στη σελίδα με τις επίσημες ενημερώσεις για την απεργία της, η WGA δηλώνει τη πρόθεσή της να ξαναρχίσει συνομιλίες, αφού χωνέψει φυσικά τη γαλοπούλα των Ευχαριστιών. Άρα μέχρι τότε μπορείς να περιμένεις μια από τα ίδια όσων διαδραματίστηκαν μέχρι τώρα, με τους σεναριογράφους να πήζουν το δίκτυο στις εξυπνάδες και τα παιδιά τους να πεινάνε περισσότερο κι από αυτά της Αιθιοπίας και να επιστρατεύουν ηθοποιούς και λοιπούς σχετικούς και άσχετους συμπαραστάτες (στην προοπτική να λιμοκτονήσουν και οι δικές τους οικογένειες), και τους παραγωγούς να πληρώνουν διαφημιστικές καταχωρήσεις φανερά και δημοσιογραφικές καταχωρήσεις (σε Variety, LA Times, κτλ.) αφάνερα και να απολύουν όσους δε χρειάζονται, επικαλούμενοι τη σχετική "ανωτέρα βία".

  9. cheaptalk said

    Με την ανακοίνωση

    We’re disappointed to report that talks between the AMPTP and WGA have broken down yet again.

    οι παραγωγοί αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες με τους σεναριογράφους. Και αν κοιτάξεις και τη συνέχεια θα δεις ότι κύριος λόγος είναι η απαίτηση της WGA για "full control over reality television and animation", που όπως ξέρεις εδώ και μήνες θα υλοποιηθεί "όταν το κορμί της AMPTP είναι πιο άσπρο και ψόφιο από αυτό της Nicole Kidman στη σκηνή του βιασμού της στο Dogville (2003)". Προφανώς και θεωρείται απίθανο να ξαναρχίσουν επίσημα κουβεντιάσματα πριν τη περίοδο των γιορτών που τα παιδιά των σεναριογράφων θα ζητιανεύουν ξεροκόμματα έξω από βιτρίνες με στολισμένες γουρουνάδες.

  10. verbal said

    Με συμφωνία για φιξαρισμένες τιμές (της τάξης των $1.500) που σε τρία χρόνια θα γίνουν ποσοστά (της τάξης του 2% από κάποια απ' τα έσοδα του studio) ανά επεισόδιο που βρίσκει διαφημιστές να το αερίσουν στο internet, ετοιμάζεται να λήξει απόψε η απεργία που πάγωσε το Hollywood, με την υπογραφή του πιο σημαντικού κειμένου των τριών τελευταίων μηνών για τους Αμερικάνους σεναριογράφους.

    Έκβαση που το Variety παρουσιάζει σαν aftermath τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα κεφάλια της WGA χαιρετίζουν ως "την πιο πετυχημένη απεργία της Αμερικάνικης εργατιάς εδώ και δέκα χρόνια", ο Gawker χαρακτηρίζει ως "τίποτα μπροστά στη μεγάλη απεργία των bloggers το 2009", και πρακτικά σημαίνει πρώτον ότι η τελετή των Όσκαρ θα γίνει κανονικά, δεύτερον ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε να ξεσκαρτάρουμε εκτός απ' τις κανονικές, κι ένα σωρό ταινίες που είχαν αρχίσει να γυρίζονται για να προλάβουν το ενδεχόμενο παράλληλης, ή back to back απεργίας σεναριογράφων και ηθοποιών, και τρίτον ότι το ανέκδοτο "είναι τόσο ηλίθια που κοιμήθηκε με τον σεναριογράφο για να πάρει ρόλο", εξακολουθεί να ισχύει. Ανακουφιστικό που κάτι μένει σταθερό.

  11. cheaptalk said

    Πέσαν και επίσημα τα ξημερώματα οι τίτλοι τέλους στην εκατονταήμερη απεργία των Αμερικάνων σεναριογράφων. Με ποσοστό 92,5% υπέρ, τα μέλη των συντεχνιών και των δυο ακτών αποφάσισαν να αποδεχτούν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ηγεσία τους με τους παραγωγούς. Ποιος "κέρδισε" θα το αποφασίσει όμως η ιστορία, σύμφωνα με όλους και ειδικότερα και με το άρθρο των LA Times που σπονσονάρει η WGA παραπέμποντας από τη σελίδα της. Σίγουρα, έσπασε η παρθενιά του προηγούμενου, στο χώρο των "δικαιωμάτων" στα "νέα" μέσα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.