European Film Awards 2007: Οι νικητές


Στην arena στο Βερολίνο, τη φυσική τους έδρα όπου επιστρέφουν κάθε δεύτερη χρονιά, απονεμήθηκαν χτες βράδυ τα πρώην Felix και νυν ανώνυμα ευρωπαϊκά βραβεία για το 2007. Και παρόλο που δε τα σάρωσε κανένα φιλμ τα καθόρισαν οι ρουμάνικες 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες (2007), η ισραηλινή Επίσκεψη της Μπάντας (2007), η αγγλική Βασίλισσα (2006) και το γερμανικό Άρωμα (2006), με δύο βραβεύσεις έκαστο.

Όπως καταλαβαίνεις από την απουσία συνδέσμου στους σχετικούς τίτλους, τις ταινίες που ήταν καλύτερες για την Ευρωπαϊκή Ακαδημία των χιλιάδων και ολοένα αυξανόμενων μελών, συνολικά και στη σκηνοθεσία η μια, και σε πρώτη εμφάνιση και ανδρική ερμηνεία η άλλη, όπως και την βραβευμένη με την περίεργη επωδό "επιλογή των μαζών" Άγνωστη (2006), παρόλο που έχουν ήδη παιχτεί στην Ελλάδα, σνόμπαρε ο verbal στις δημοσιογραφικές και και οι δυο μας στα φεστιβάλ. Έτσι αυτό που μπορώ να σου πω, αν δε τις έχεις πετύχει πουθενά, είναι ότι το εκτρωτικό δράμα του Cristian Mungiu είναι αξιολογότατο αλλά από αυτά που θα πήγαιναν στην κατηγορία "παραγωγές κάτω των $500 χιλιάδων" στα Indie Spirits, όπως για παράδειγμα το Shotgun Stories (2007), αν γυρίζονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βρεθεί καν στη πεντάδα των μη αγγλόφωνων επιλογών των Αμερικάνων Ακαδημαϊκών. Ενώ την Μπάντα δε την άκουσα πουθενά, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Νύχτες και θετικά σχόλια από το κοινό όπου παίχτηκε, όμως εξαιρέθηκε των ξενόγλωσσων Όσκαρ επειδή χρησιμοποιεί σε ποσοστό πάνω από το επιτρεπόμενο 50% την διεθνή γλώσσα (τα Αγγλικά εννοώ, όχι καμιά νοηματική ή μουσική).

Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι Ακαδημαϊκοί ακολούθησαν τις Κάνες όχι μόνο στο μεγάλο βραβείο τους αλλά και σε αυτό του σεναρίου, συνεχίζοντας την κουλαμάρα να συγχαίρουν τον Fatih Akin για μια ροή που έγραψε κυρίως, κόβοντας ράβοντας και αναδιοργανώνοντας κατά βούληση, ο μονταζιέρης του όπως δηλώνουν απροκάλυπτα και οι δυο. Ακολουθητική οποιασδήποτε κινηματογραφικής απονομής στο δυτικό ημισφαίριο ήταν και η βράβευση της Helen Mirren για την υποδειγματική προσποίηση ότι η δημόσια εικόνα της Αγγλίδας μοναρχίδας είναι ίδια και απαράλλαχτη στην ιδιωτική της ζωή. Και αν ψάχνεις να βρεις κάτι να σταματήσεις να χασμουριέσαι, σε ένα θέμα που κατ' εξαίρεση λόγω εντοπιότητας συμπεριλαμβάνουν οι Μάζες στα ενδιαφέροντα της χρονιάς, θα το βρεις στις προεόρτιες δηλώσεις του, τιμημένου για τη.. ζωή του, μεγάλου Jean-Luc Godard ότι ψιλοβούταγε ότι λεφτά έβρισκε, ακόμα και από την οικογένειά του, για να χρηματοδοτήσει τις παραγωγές του και των φίλων του.

Δες/Κρύψε τα όλα τα βραβεία


EUROPEAN FILM 2007
4 LUNI, 3 SAPTAMINI SI 2 ZILE (4 Months, 3 Weeks and 2 Days), Romania
directed by Cristian Mungiu
produced by Mobra Film SRL

EUROPEAN DIRECTOR 2007
Cristian Mungiu for 4 LUNI, 3 SAPTAMINI SI 2 ZILE

EUROPEAN ACTRESS 2007
Helen Mirren in THE QUEEN

EUROPEAN ACTOR 2007
Sasson Gabai in BIKUR HATIZMORET (The Band’s Visit)

EUROPEAN SCREENWRITER 2007
Fatih Akin for AUF DER ANDEREN SEITE (The Edge of Heaven)

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2007
Frank Griebe for DAS PARFUM – DIE GESCHICHTE EINES MÖRDERS (Perfume: The Story of a Murderer)

EUROPEAN COMPOSER 2007
Alexandre Desplat for THE QUEEN

EUROPEAN DISCOVERY 2007
BIKUR HATIZMORET (The Band’s Visit) by Eran Kolirin, Israel

EUROPEAN FILM ACADEMY PRIX D’EXCELLENCE 2007
Uli Hanisch for Production Design DAS PARFUM – DIE GESCHICHTE EINES MÖRDERS

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2007 - Prix FIPRESCI
COEURS by Alain Resnais

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2007 – Prix UIP
ALUMBRAMIENTO by Eduardo Chapero-Jackson, Spain

PEOPLE'S CHOICE AWARD 2007 for Best European Film
LA SCONOSCIUTA by Giuseppe Tornatore

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Jean-Luc Godard

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2007 – Prix Screen International
Michael Ballhaus

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2007 –Prix ARTE
LE PAPIER NE PEUT PAS ENVELOPPER LA BRAISE
(Paper cannot Wrap up Embers)
by Rithy Panh, France

PRIX EURIMAGES
Margaret Ménégoz and Dr. Veit Heiduschka

HONORARY AWARD
presented by the European Film Academy on the occasion of the 20th European Film Awards
Manoel de Oliveira


One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Ο Cristian Mungiu δε θα χρειαστεί να ξαναφορέσει το φράκο του για να παραστεί και στη βραδιά απονομής των μεγαλύτερων βραβείων της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Στη shortlist που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας, με εννιά (9) ταινίες που θα συνεχίσουν στο δεύτερο γύρο ψηφοφοριών της μη αγγλόφωνης οσκαρικής κούρσας, δε περιλαμβάνονται οι 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες (2007), όπως περίμενες από τότε που το 'γραφα εδώ παραπάνω. Και δικαιολογημένα αφού ελάχιστοι ψάρωσαν στην αντίπερα όχθη με τον φετινό χρυσό φοίνικα των Κανών στη ταινία που τον χρειάζονταν περισσότερο (και κυρίως ήταν και εντοπιότερη), αντί σε αυτές που τον άξιζαν πιο πολύ, το No Country for Old Men (2007) και το Le Scaphandre et le Papillon (2007) που σάρωσαν και στις σχετικές λίστες κριτικών και συντεχνιών.

    Μεγαλύτερη αδικία, που στερεί εντελώς και το οποιοδήποτε χρώμα της σορτλίστας, είναι ο αποκλεισμός και της Περσέπολης (2007), μάλλον με το σκεπτικό ότι ταιριάζει στην animated κατηγορία και μόνο. Αντίδραση μάλλον αρτηριοσκληρωτική, στη θαρραλέα απόφαση της Γαλλίας να υποβάλλει την ταινία ως επίσημη υποψηφιότητά της.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.