Star Trek (2009): Αντικανονικό trailer


Δωδεκάχρονος πηδάει από παλιά κόκκινη Corvette που πάει με τέρμα το γκάζι να συναντήσει γκρεμό, την τελευταία στιγμή γαντζώνεται στο χείλος του. Οι μη φανατικοί που βλέπουν το trailer του Star Trek (2009), υποδεικνύουν ότι η φυσική δεν επιτρέπει τέτοια και η φυσιολογία μετράει σπασμένα μέλη, οπότε κολλάνε στο φιλμ ένα "cliffed the vette" (κατά το nuked the fridge, άμα ζούσες σε άλλο κινηματογραφικό πλανήτη το καλοκαίρι) από τη πρώτη σκηνή του που δημοσιεύεται. Οι φαν τα παίρνουν επειδή παραβλέπεται ο στίχος 3, λεπτό 27, TOS #46, production #49 που αποκαλύπτει ότι ο James Tiberius Kirk δεν οδηγάει, όμως οι ιεροί τους κανόνες αναφέρουν πως αν εξωγήινος αναστηθεί μεγαλώνοντας σε λίγα 24ωρα σε πλανήτη δημιουργημένον από μπόμπα που προορίζονταν να γεωδιαμορφώσει άλλο, τότε γήινος φίλος του μπορεί να μην υπακούει στους νόμους της ορμής και της βαρύτητας, ενίοτε, σαν παιδί.

Εσένα βέβαια, η σκηνή σου θυμίζει διαφήμιση τσιχλόφουσκας, κι έχεις εντοπίσει το βασικό πρόβλημα του πρώτου στην ιστορία σικουελοπρικουελοριμπουτοειδούς re-imaging μεταφοράς τηλεοπτικής σειράς στο πανί: προσπαθεί να τους ικανοποιήσει όλους και καταλήγει κέλυφος χωρίς katra. Κρατάει πράγματα, όπως τις camp-y στολές των 60s, που το Star Trek: The Motion Picture (1979) ξεφορτώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ρίχνει και πρωταγωνιστές με εμφάνιση τηλεστάρ των 00s για τα κοριτσάκια, και παρακολουθεί αμήχανο το αχάριστο κοινό να επαναλαμβάνει με πρώτο σχόλιο σε κάθε σχετικό και άσχετο θέμα στα internets τον θαυμασμό του για το.. αγκάλιασμα του σχετικού slash fiction, όσο διαμαρτύρεται για τον ρεβεζιονισμό του να φαίνεται να έχει η γέφυρα του Enterprise πραγματικά μηχανήματα αντί για χρωματιστά ντενεκεδάκια που κάνουν μπλινκ μπλονκ όταν τα κλωτσάει έντεχνα το καστ. Οι φουστίτσες του πληρώματος μάκρυναν (μπου!) όμως η νέα Uhura επιδεικνύει (υστερώντας φανερά σε σχέση με τον θρύλο) ότι στον 23ο αιώνα οι στηθόδεσμοι δεν έχουν αντικατασταθεί από αόρατα μπαλάκια αντιβαρύτητας˙ η επιμονή του J.J. Abrams να αποφεύγει τις πρασινοθόνες κάνει τα σκηνικά του βασικά και τον εκθέτει όπου τις χρησιμοποιεί όμως το μετα-τηλεοπτικό του στιλάκι κάνει σε άλλες σκηνές θαύματα˙ ο William Shatner δεν(?) εμφανίζεται όμως ο Leonard Nimoy θαρραλέα ξαναματαπερνάει από το σετ όπως βλέπεις˙ η υπόκρουση αυτού του τρέιλερ μοιάζει να έχει (και μάλλον έχει) χρησιμοποιηθεί σε αρκετά και φτηνιάρικα αλλά η υποκριτική δεινότητα της Diora Βaird βγάζει και πάλι μάτι και στο σκοτάδι˙ γενικά ή η προώθηση κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να απομακρυνθεί από τον μετροσεξουαλισμό (στη καλύτερη) των πρώτων εικόνων ή συνήθισες στο σοκ, και προσαρμόζεσαι, μες στο πλήθος από βελάκια που δείχνουν δεξιά κι αριστερά, στην κανονικά αντικανονική εκδοχή των Roberto Orci & Alex Kurtzman, γνωστών για τον τρεκισμό και τα no-brainer σενάριά τους (Transformers (2007), Mission Impossible III (2006)).

Όσο για το πρώιμο buzz, μιας και η παραγωγή είναι η πρώτη που είδε μπλοκμπαστερικό φως το καλοκαίρι και άφησε τον χειμώνα, μπορεί ο Kevin Smith (που βλέπει τις ταινίες πιο νωρίς και από τον cinemad) περίπου να έλεγε ότι ο σκηνοθέτης και το συνεργείο του κάναν "φαινομενική δουλειά", όμως περίπου αυτό ήταν και το trailer που έδειχνε ο σκηνοθέτης στο συνεργείο του κάνοντάς το να κλάψει.


Previously on Movies for the Masses: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009): Trailer

4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Λίγο πολύ ότι γράφω, πιο ζωγραφιστό για πιο εύκολη κατανάλωση, μπορείς να το βρεις και στα γιουτιούμπια, στα mashups που παρουσιάζουν το trailer σε στιλ Smallville στη καλύτερη και 90210 πιο συχνά, και στις αντιδράσεις των φαν είτε έμμεσες, είτε άμεσες (πρόσεξε με τι ατάκα κλείνει ο άμασος). Το τηλεοπτικό του πράγματος ή το αδέξιο της εισαγωγικής σκηνής, ενισχύει και το πρώτο TV Spot που κυκλοφόρησε με το ένα λεπτό του μοντάζ μείον το πήδημα στο γκρεμό.

  2. cheaptalk said

    Το "έμμεσο" βιντεάκι που αναφέρω παραπάνω έφτασε στη συνέχεια στα πέρατα των internets και beyond. Αλλά η Paramount, που θα ζήσει και θα πεθάνει με δικές της παραγωγές το 2009, απάντησε άμεσα με νέα εκδοχή του trailer που προσθέτει τον παλιό Spock (με τον οποίο είχα μπερδέψει, στο θέμα, τον καινούριο σε κάτι σκηνές) να εμφανίζεται στο τέλος. Έμμεση απάντηση (στις άμεσες και έμμεσες απαντήσεις) ήταν και η αντίδραση του παλιο-Kirk στο νέο Enterprise, κάτι μέρες νωρίτερα.

  3. Anonymous said

    Knight_Templar6
    Βεβαια δεν εχω δει την ταινια για να εχω πληρη γνωση αλλα ενα ειναι σιγουρο οτι το συμπαν σταρ τρεκ πεθανε μαζι με τον δημιουργό του (οπου σε καθε ταινια ηταν παρων)στην ιδεα ενος αριστου αυριο για την ανθρωποτητα..και μιλουσε για μια κοινωνια χωρις χρηματα..την εποχη του ψυχρου πολεμου στην Αμερικη σαν ηγετιδα χωρα του καπιταλισμου.
    Ο νεος Σποκ παντως φαινεται ωραιος αν και θα επρεπε να ειναι ποιο γομαρι σαν Βουλκαν χαχ.
    το αστροπλοιο ειναι τρομερο πάντως και οι μαχες θα ειναι οι καλυτερες.
    Ελπιζω οταν δω την τανια να δω Σταρ Τρεκ με τα οραματα και τα νοηματα που εχει η σειρα και να μην δω για ακομα μια φορα μια Αμερικανια...που λανσαρει μονο το ονομα

  4. Anonymous said

    Μετά από τα δύο πρώτα -μάλλον- άνευρα trailers και την (εύλογη) επιφύλαξη των απανταχού Trekkies για το αν ο Abrams μπορεί να σεβαστεί και να διατηρήσει τις αξίες, τις παραδόσεις κι όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν δεκαετίες τώρα την Trek Legacy, ο δημιουργός των Lost, Alias και Fringe και το "επιτελείο" του δείχνουν με το 3ο trailer όχι μόνο να "σώζουν" την παρτίδα (τουλάχιστον αρχικά και μέχρι τα πρώτα επίσημα / public screenings)αλλά και να μετατρέπουν τα άλλοτε ουδετερο-αρνητικά σχόλια σε διθυράμβους!

    Και μπορεί η κλασσική ρήση "το trailer περιέχει όλες τις καλές σκηνές - η υπόλοιπη ταινία μπορεί να είναι φόλα" να έρχεται και πάλι και να ακουμπάει ελαφρά το πίσω μέρος του μυαλού μας, αλλά στο σύνολό του αφενός αποτελεί μακράν το καλύτερο trailer που έχει φτιαχτεί έως σήμερα για ST movie, κι αφετέρου μας γεμίζει ελπίδες για κάτι πραγματικά σπουδαίο.

    Δυναμώστε τα ηχεία σας [το score του Michael Giacchino (Lost, Fringe, Ratatouille, Mission Impossible III) ακούγεται και ταιρίαζει απίστευτα με την ροή των σκηνών του trailer 3), αποφύγετε την YouTube version, καθίστε αναπαυτικά στην θέση σας και απολαύστε κάποια από τις HD versions (quictime) του επίσημου site

    http://www.apple.com/trailers/paramount/startrek/index.html

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.