Frost/Nixon (2008)

Frost/Nixon. Η Αναμέτρηση.
Frost Nixon, Poster

Σκηνοθεσία: Ron Howard
Σενάριο: Peter Morgan
Παίζουν: Frank Langella, Michael Sheen, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Βρετανός Τηλεπαρουσιαστής ντροπιασμένος, χωρίς άλλο πρόγραμμα, σε ειδικές εκπομπές στην Αυστραλία, και ειδικός στα καλοκαιρινά πάρτι και το πίτσι πίτσι με μοντέλες / Αμερικάνος Πλανητάρχης ντροπιασμένος, μόνος στην ιστορία, σε παραίτηση, και αγγελούδι μπροστά σε καουμπόιδες με alzheimer και βλάχο στον εγκέφαλο που ακολούθησαν.Frost Nixon, PhotographSurprise! Ο Peter Morgan συνεχίζει να εξερευνάει, με την ενδελέχεια γκόμενας που παίζει τυφλόμυγα σε πάρτι σε ταινία τρόμου, την πλαισιωτική δύναμη της τηλεόρασης. Και μετά τη Μοναρχίδα (2006) του, κάνει και τον Richard Nixon, υπόδειγμα τομαριού στα 70s, να φέρνει προς Sarah Palin, κομπλέ με τα απαραίτητα διαλείμματα για προσομοίωση κατάποσης παραισθησιογόνων (από σένα στην πλατεία). Διαλείμματα που αυτή τη φορά, προσαρμοσμένα φυσικά στην αμερικάνικη πραγματικότητα, για τη προσοχή στη λεπτομέρεια, χορεύουν παραληρηματικά γύρω από γιγαντιαία cheeseburgers. Τον δραματικό τόνο στην ιστορία, ωσεί παρούσα, δε δίνει τώρα καμιά νεκρή πριγκίπισσα, αλλά η άπλυτη φόρμα του Stallone από τον Rocky (1976), κομπλέ με προπονητές που επευφημούν και πρωταθλητές που προπονούνται εξαντλητικά το βράδυ πριν τον κρίσιμο αγώνα.

Όσα, πολλά, κλισέ κατατρεγμένου άφησε έξω ο Παλαιστής (2008), τα μάζεψε λοιπόν ο Morgan και τα προσάρμοσε, πάλι, και στους δυο κατ' όνομα αντιπάλους του που, ξανά, λίγο απέχουν από το να ξεσπάσουν σε γλωσσόφιλα σε κάθε σκηνή --"πολιτική" ίσων αποστάσεων το ίδιο εξωφρενική με αυτή που πεθαίνει με το ζόρι (και μετά περνάει και δεύτερη γύρα για να τον αφήσει φυτό) στα chain mails, έναν νεαρό αστυνομικό για κάθε Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Από την άλλη, ο Ron Howard, φύσει ανίκανος για πραγματικές δραματικές εξάρσεις, αντιμετωπίζει το θέμα μάλλον ψαρωμένα συγκρατημένα (ή ιδιοφυώς ακαδημαϊκά) πηγαίνοντάς το προς τις πραγματικές του διαστάσεις ιστορικής υποσημείωσης, χρησιμοποιώντας τα φράγκα της παραγωγής σε χλιδή που κάνει τη δουλειά της (να μη φαίνεται αλλά και να καλύπτει την θεατρική τηλεοπτικότητα της οποίας μόνα τους τα συστατικά μέρη έχουν καταπλακώσει στρατιές φιλόδοξων σκηνοθετών), αφήνοντας υπόγεια καυστικά τον Frank Langella να παραδίδει σε σημεία μια καρικατούρα Skeletor/Quasimodo στη θέση του Nixon, πιάνοντας από καλή γωνία κάθε καλή στιγμή των καλών του πρωταγωνιστών, κόβοντας σάλια, ράβοντας μουσικούς υπαινιγμούς, κρατώντας ρυθμό ακόμα και στα κατα-πληκτικά κλου του σεναρίου. Και μάλλον παραδίδει ένα αριστούργημα of sorts, για τη νεο-αγράμματη γενιά που έχει τους κάποτε γιάπηδες και παιδιά του μπαμπά να της παριστάνουν και τους γκουρού της πολιτικής (αν δεν έχουν ήδη γίνει πρωθυπουργοί και πλανητάρχες), προφανώς και ανατριχιαστικά αξεπέραστο μπροστά στην τέχνη της επιφατικής.. επίφασης που ήδη έχει κάνει απόβαση και στον κινηματογράφο.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΕΛΛΗ FILMCENTER
Ακαδημίας 64 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 210-3632789.
Πεμ. - Τετ.: 17.30/ 20.00/ 22.30

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΔΑΝΑΟΣ 1
Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου), 2106922655.
Πεμ. - Τετ.: 18.00/ 20.30/ 23.00

ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΑΙΓΛΗ 2
Λ. Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 2106841010.
Πεμ. - Τετ.: 18.00/ 20.30/ 22.50

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL
VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL ΑΙΘΟΥΣΑ 11
Aνδρέα Παπανδρέου (παραπλεύρως Αττικής Οδού) ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα, Μαρούσι, 2106104100.
Πεμ. - Τετ.: 17.00/ 19.30/ 22.00/ 00.30

ODEON STARCITY - Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ
ODEON STARCITY ΑΙΘΟΥΣΑ 4
Λεωφ.Συγγρου 111 & Λεοντίου, Ν.Κόσμος, 8011160000.
Πεμ. - Τετ.: 18.50/ 21.30/ 00.00


6 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Αν κάποιος δεν έχει πετύχει καμία από τις 163 χιλιάδες φορές που έχω γράψει απαξιωτικά για τη Βασίλισσα, ο Peter Morgan έχει ένα συνήθειο να βάζει τους χαρακτήρες του που είναι ιστορικά πρόσωπα (όπως ο Nixon), να συμπεριφέρονται στην ιδιωτική τους ζωή ακριβώς όπως στη δημόσια. Και για να μη μπορείς να του την πεις, τους βάζει (τους χαρακτήρες) να έχουν και πραγματικά ανθρώπινες στιγμές, ας πούμε σε.. τηλεπαθητικές συνομιλίες με ταράνδους την Ελισάβετ, και σε πιωμένα τηλεφωνικά παραληρήματα για χάμπουργκερ τον Tricky Dick εδώ.

  2. cheaptalk said

    Από σημέρα παίζει στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PRINCE FILMCENTER και ο Δανοαραβικός Τζαμίλ (2008) που έκοψε την ανάσα του Χρήστου Μήτση με τη βιαιότητά του. Και στο ΙΝΤΕΑΛ οι 12 (2007) του Nikita Mikhalkov, που σχεδιάζω να γράψω αργότερα.

  3. cheaptalk said

    Μάλλον η καλύτερη σκηνοθετική δουλειά του ανθρώπου που, for worse στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρκείται να.. σκηνοθετεί (χωρίς να σφραγίζει), το Frost/Nixon πέρασε σε ημι-ευρεία διανομή στην Αμερική πριν τρεις βδομάδες. Όταν και ανακοινώθηκαν οι οσκαρικές υποψηφιότητες που το συμπεριλαμβάνουν σε πέντε (5) μεγάλες κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, α' ανδρικού και μοντάζ. Παρολαυτά πάτωσε στα ταμεία, όπως έπαθαν λίγο πολύ και οι υπόλοιπες της πεντάδας, σε μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία για τη σαβουροπαραγωγή της και τα σαβουροτεροβραβεία της. Έτσι το σαββατοκύριακο που πέρασε η Universal πέταξε πετσέτα μαζί με 627 από τις 1125 αίθουσες προβολής, και τα έσοδα πάνε να κλείσουν στα $18 μύρια, ποσό μάλλον χαμηλότερο στη καριέρα του Ron Howard.

  4. W. said

    4,5 στη συντηρητική ακαδημαϊκότητα το ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΑΤΟΝ και 2,5 σε μια πολιτική ταινιάρα κούκλα;;;

    Επίσης, δε θα θεωρούσα με τίποτε απαράδεκτη μια χρονιά με ταινίες όπως SLUMDOG MILLIONAIRE, WALL-E, ENTRE LES MURS...

  5. cheaptalk said

    Γενικά συνειδητά όλες τις κριτικές εδώ φαίνεται στο τέλος να τις υπογράφει ο.. Μούβης Μάσας, και λίγο πολύ όσοι τις υπογράφουμε τις ίδιες απόψεις εκφράζουμε, όμως δε συμβαίνει και πάντα. Για τον Button διαχώρισα τη θέση μου στα σχόλια και.. περιμένω να με δικαιώσει ο χρόνος.

    Για το Frost/Nixon γράφω και παραπάνω ότι μάλλον αποτελεί τη καλύτερη σκηνοθετική δουλειά του Howard αλλά πολιτική η ταινία δεν είναι (παρόλο που έχει ένα κάτι ευγενικό να πει θεωρητικά, όπως είχα γράψει από το trailer), και ούτε το προσποιείται και πολύ. Αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι η τηλεόραση και πως αλλάζει τα δεδομένα και.. τη πραγματικότητα. Πράγμα που, ειρωνικά, όπως θα περίμενες από τον Morgan, κάνει και όλο το σενάριο, πιο χαρακτηριστικά στη κατάληξή του: το quote από τον Nixon (που ήταν και το μόνο που ουσιαστικά έμεινε από αυτή την ιστορική υποσημείωση) είναι out of context (όπως αναπαράγεται φυσικά από τότε), και εννοεί το.. αυτονόητο που συμπλήρωσε

    NIXON: Well, when the president does it that means that it is not illegal.

    FROST: By definition.

    NIXON: Exactly. Exactly. If the president, for example, approves something because of the national security, or in this case because of a threat to internal peace and order of significant magnitude, then the president's decision in that instance is one that enables those who carry it out, to carry it out without violating a law. Otherwise they're in an impossible position.


    Και προφανώς ήταν τόσο αυτονόητο που ο Frost συμφώνησε αμέσως, πριν τη διευκρίνιση. Άσε που η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορούσε καν το Watergate.

    Δε λέω ότι ο ανθρωποειδής Nixon τελικά αδικείται από ότι έμεινε στην ιστορία από αυτή τη φάση. Λέω, το ίδιο εκατονπενήντα φορές, ότι το σενάριο είναι αλλού γι αλλού, κουτουλάει στους τοίχους χωρίς καμία συνέπεια, παρουσιάζει ότι θέλει όπως θέλει, με μόνο σκοπό τη πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ακόμα και στη WWE ξέρουν ότι με δυο heads (ή δυο heels) δε μπορείς να τραβήξεις για πολύ το ψευτοθέαμα.

  6. cheaptalk said

    Όσο για το 2008, τα είπαμε και στις οσκαρικές υποψηφιότητες, σίγουρα κάποιες καλές ταινίες είχε, συνολικά ήταν για τα μπάζα, και φάνηκε και σε όλα τα φεστιβάλ στη διάρκεια και στα βραβεία στο τέλος (i.e. δε το λέω μόνο εγώ). Και φαίνεται ακόμα χειρότερο σε σύγκριση με το 2007 που, συνολικά και πάλι, ήταν από τις καλύτερες χρονιές της κινηματογραφικής παραγωγής.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.