Κυνόδοντας (2009): Dogtooth trailer

Dogtooth - International trailer

Έχοντας στις αποσκευές του τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού κινηματογράφου της τελευταίας δεκαετίας, στις Κάνες και όχι μόνο, ο Κυνόδοντας (2009) του Γιώργου Λάνθιμου επέστρεψε στα μέρη μας, φέρνοντας μαζί και το τρέιλέρ του, που παίζονταν, σε δαιμονισμένη λούπα σύμφωνα με τον verbal, στη γιγαντοθόνη του ελληνικού περιπτέρου στη Croisette.

Συνοψίζοντας όσα χιλιοξαναματάπαμε (και όχι μόνο εδώ) προς όφελος όσων τώρα την ανακαλύπτουν, η παραγωγή της Boo Productions κέρδισε το Σάββατο το Prix Un Certain Regard, του δεύτερου τη τάξει τμήματος των Κανών με δουλειά θεωρητικά "να ενθαρρύνει καινοτόμες δημιουργίες νέων ταλέντων". Το τμήμα φέτος συγκέντρωσε αρκετές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες όλου του φεστιβάλ, αφού το κύριο διαγωνιστικό του προτίμησε κυρίως φλεβοτόμες δημιουργίες παλιών παραλυμένων. Κατακαταξιωμένα ονόματα, σα του Bong Joon-ho που έκανε όλον τον πλανήτη να τον προσέξει με το Gwoemul (2006) και του Cristian Mungiu που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα πριν δυο χρόνια, και ωραίοι νέοι σα τον Corneliu Porumboiu που όλοι περίμεναν ότι θα γυρίσει στη Ρουμανία με το μεγάλο βραβείο (και πήρε τελικά και το βραβείο της επιτροπής και αυτό των κριτικών), κάναν την επικράτηση του Λάνθιμου "θρίαμβο" σύμφωνα με το Variety, τη μεγαλύτερη έκδοση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Guardian τον χαρακτήρισε.. "νορβηγικό δράμα", ο Hollywood Reporter.. δε κατάλαβε ότι κέρδισε, αλλά όλη τη βδομάδα που πέρασε οι πιο ψυλλιασμένοι τρέχαν να γράψουν για τον Κυνόδοντα ακόμα και δίπλα στον Robert Pattinson, και προς το τέλος ακόμα και όσοι καταλαβαίναμε τι διάσταση θα είχε μια τέτοια επιτυχία αρχίσαμε να πιστεύουμε σε αυτή.

Ο verbal έγραψε ήδη στις Μάζες ότι
η κρυπτική πλοκή περιστρέφεται γύρω από μια, αποκομμένη απ' την πραγματικότητα, πενταμελή οικογένεια, που μένει σ' ένα σπίτι κάπου στην ύπαιθρο, κλεισμένο μ' έναν ψηλό φράχτη, μέσα στον οποίο τα τρία παιδιά παίζουν κι εκπαιδεύονται όπως κρίνουν οι γονείς τους ότι αρμόζει, και νομίζουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω απ' το σπίτι είναι παιχνίδια και ζόμπι είναι εκείνα τα κίτρινα λουλουδάκια που φυτρώνουν στην αυλή. Μόνη τους επαφή με τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι μια σεκιουριτού, την οποία φέρνει για επίσκεψη ο πατέρας όταν χρειάζονται ανακούφιση οι σεξουαλικές ορμές του γιου και η οποία χαλάει την οικογενειακή γαλήνη, όταν χαρίζει ένα τσιμπιδάκι στη μεγάλη κόρη και ζητάει "κάτι άλλο" για αντάλλαγμα.
Και ο φίλος μας ο Boyd συμπλήρωσε στο Variety πως
Two brief erect-penis shots guarantee pic's arthouse cred.


5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Συνέντευξη του Γιώργου Λάνθιμου, και του Χρήστου Πασσαλή και της Αγγελικής Παπούλια (που στις Μάζες συνηθίζουμε να τη λέμε Μαίρη Τσώνη για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους που μας αντιγράφουν) από το καστ, καθώς και υψηλής ποιότητας βίντεο από την απονομή, στο θέμα: Dogtooth (2009): Συνέντευξη συντελεστών.

  2. cheaptalk said

    Κατά σύμπτωση, τη Πέμπτη βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες και το Last House on the Left (2009) του Ντένη Ηλιάδη, για το οποίο κάτι "easily one of the best horror remakes ever made" που γράψαν οι Αμερικάνοι του χώρου, δεν είναι καθόλου υπερβολές. Και μπαίνει επιτέλους "ταφόπλακα στη μιζέρια, μούχλα και την αφόρητη εσωστρέφεια" του ελληνικού κινηματογράφου όπως γράφει ο Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ. Και τις βλαχομπλαστεριές μας έχουμε πια ανά 2-3 βδομάδες, και παραγωγές που επιλέγονται ως αξιοπρόσεκτες για διεθνή φεστιβαλική προβολή έχοντας ήδη παίξει όχι μόνο σε πραγματικές αλλά και σε πολλές εγχώριες αίθουσες, και σκηνοθέτες που ταξιδεύουν στο Χόλιγουντ και τα καταφέρνουν και καλύτερα από πολλές και θαυμάσιες εισαγωγές του, και ταινίες που μπορείς να τις σφυράς σε κάνα ψυλλιασμένο φίλο σου έξω και όχι μόνο να μη κλαίει απ' τα γέλια αλλά να γράφει ρεπορτάζ μετά για το πως κέρδισαν βραβεία κι εντυπώσεις στο πιο μουράτο φεστιβάλ του πλανήτη. Και τους συντελεστές σε όλα αυτά πρέπει να τους ευχαριστείς και για ότι ακολουθήσει, γιατί τα κατάφεραν μόνοι τους.

  3. cheaptalk said

    Ο Todd Brown, γνωστός μας χρόνια και πασίγνωστος πια στο δίκτυο επειδή δε γράφει αυτά που γράφουν όλοι οι άλλοι, έβγαλε το τρέιλερ στο Twitch.

  4. cheaptalk said

    Μέσα στον πανικό για την ελληνική πρεμιέρα του φιλμ στις αθηναϊκές Νύχτες, ο Κυνόδοντας συνέχισε τη διεθνή του διαδρομή στο Τορόντο. Το μεγαλύτερο και πιο ενδεικτικό τρέιλερ του φιλμ το 'βγαλε το Twitch από εκεί (μετά από ένα κάποιο ελληνικό σφύριγμα), και οι προβολές στο πρώτο και (βαρυφορτωμένο γενικά) σαββατοκύριακο του φεστιβάλ πήγαν αρκετά καλά για να βρεθεί αγοραστής για τα βορειοαμερικάνικα δικαιώματα.

  5. verbal said

    Για τους καινούριους που έρχονται από Τα Νέα, το καινούριο, ελληνικό κινηματογραφικό trailer της ταινίας, βρίσκεται ενσωματωμένο στην κριτική της.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.