Sundance 2011: Μέρα τρελής επιβεβαίωσης

Sundance 2011 Awards, Drake DoremusΔες/Κρύψε όλη τη τελετή

Με τις περσινές κύριες επιλογές του, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, να φιγουράρουν από την Τρίτη στην οσκαρική δεκάδα, και με τις φετινές του να τραβάνε ένα κάποιο τρελό ενδιαφέρον κριτικών και διανομών, το φεστιβάλ του Sundance για το 2011 απένειμε το σημαντικότερο βραβείο του στο Like Crazy (2011) του Drake Doremus, ξημερώματα Κυριακής, στο Basin Recreation Fieldhouse, βόρεια του Park City της Utah.

Το Racquet Club που φιλοξενεί παραδοσιακά τη τελετή απονομής των κάπως μυριάδων βραβείων του φεστιβάλ, ήταν φέτος κλειστό για ανακαίνιση, πράγμα που υπονοεί πως η διοργάνωση έχει ξαναρχίσει να σφύζει από ζωή, και μάλιστα από πέρσι, όταν έδωσε και τα πρώτα σημάδια γενικότερης ανάκαμψης της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, μετά από καναδυό χρόνια κρίσης. Τα σημάδια επιβεβαιώθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι, το Hollywood ακόμα συνέρχονταν από κρίσεις και απεργίες, οι ανεξάρτητες διανομές τόλμησαν να προγραμματίσουν τη φουρνιά του Sundance από νωρίς απέναντι στις μπλοκμπαστεριές, δικαιώθηκαν, και από τον προγραμματισμό τους και μόνο φέτος, εταιρείες σα τη Fox Searchlight και τη Focus φαίνονταν πως πήγαν στο Park City με σκοπό να γεμίσουν τις εντελώς άδειες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ημερομηνίες στη διανομή τους. Από τις πρώτες πωλήσεις του Sundance, το Like Crazy πήγε όχι σε καμιά άλλη αλλά στη τελευταία γνωστή για την υπερβολική προσοχή της Paramount, που προσπέρασε στη πλειοδοσία τους Weinsteins και τη Summit, δίνοντας χολιγουντιανό τόνο στις αγορές, που φτάσανε τελικά κυριολεκτικά τις καναδυό ντουζίνες, κάνοντας αδύνατο και το να πιάσεις τη καθεμιά ξεχωριστά να πλακώσεις τις συγκρίσεις. Κάποιες γενικότερες τάσεις διακρίνονται, σημαντικότερη αυτή του cult με τη καλή έννοια, ταινίες σα το Martha Marcy May Marlene (2011) που αποκάλυψε την Elizabeth Olsen, έχουν ήδη γίνει θρυλικές ένα πράμα, πριν καν στεγνώσει το διαδιχτυακό μελάνι στα θέματα που τις παρουσίαζαν.

Όλοι οι νικητές στο δελτίο τύπου "2011 SUNDANCE FILM FESTIVAL ANNOUNCES AWARDS"



Previously on Movies for the Masses: Oscars® 2011: Οι υποψηφιότητες

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Το θέμα είναι από αυτά που τους ρίχνουμε εκεί μια κλωτσιά να βγουν, γιατί δε προλαβαίνουμε τιποτάλλο αλλά δε μπορούμε και να τα προσπεράσουμε. Μια πολύ γενική εικόνα περιλαμβάνει προς το παρόν, links και τα σημαντικότερα ειδικότερα, τα προσθέτω οσονούπω. Αλήθεια :p

  2. Stelios.Koukouvitakis said

    Ανταπόκριση απ το Park City για το ποιες (άλλες) τάσεις φάνηκαν φέτος, κυρίως στη σύνδεση indie filmmaking και web...:
    http://www.studiodaily.com/blog/?p=5592

  3. maksek said

    Το Attenberg τι κριτικές πήρε στο φεστιβάλ;

  4. cheaptalk said

    Για το Attenberg δε θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστική η κριτική του Hollywood Reporter, κυρίως από το γεγονός ότι την αναδημοσίευσε και το Reuters. Είναι πράγματα που είχαμε πει από τη Βενετία, πέρασαν τώρα και τον Ατλαντικό, και προφανώς είναι και για εξέταση από διεθνή πρακτορεία: η ταινία είναι ξεχωριστή, μαζεύει ενδιαφέρον και σαν.. ελληνική σχολή πλέον που είναι το σημαντικότερο, τη πέτυχα και σε κάτι τοπ του 2010, θα μείνει βέβαια στα φεστιβαλικά κυκλώματα αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση, μια συνέχεια και μια συνέπεια στη παραγωγή.

  5. cheaptalk said

    Στις τάσεις που μάζεψε το studiodaily και αναφέρει παραπάνω ο Στέλιος, τελευταία είναι και η κίνηση του Kevin Smith να αυτοδιανείμει to Red State του. Το Sundance ασχολείται από τις αρχές του αιώνα σχεδόν με εναλλακτικές διανομές, έχει και συμφωνίες με το YouTube χαρακτηριστικότερα κόντρα στις συνεχείς προσπάθειες γελοιοποίησής τους από εξυπναδίστικα σχόλια, αλλά ο Smith δεν είναι ακριβώς πρότυπο για filmmakers, μαζεύει οπαδούς με τακτικές βαμμένων ποδοσφαιροφυλλάδων, και στο Park City φάνηκε αρκετά αυτό φέτος, ο James Marsh τον έβρισε λίγο περισσότερο συγκρατημένα από τον cinemad ας πούμε :p

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.