Κάνες 2011: Το επίσημο πρόγραμμα

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με την περσινή ανακοίνωση, έγινε χθες η αποκάλυψη των τίτλων που θα μαζέψουν τις ουρές έξω απ’ τις αίθουσες του Palais des Festivals τον ερχόμενο Μάη, σε μια συνέντευξη Τύπου τόσο μακρόσυρτη, που ανάγκασε τα γαλλικά κανάλια που την μετέδιδαν, να την παρατήσουν κάπου στη μέση και να ρίξουν διαφημίσεις. Η ίδια η φουρνιά των ταινιών, πάντως, αναμένεται πιο ζωηρή, αν πιστέψεις τουλάχιστον τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Κανών, Thierry Fremaux, ο οποίος χαρακτήρισε την επιλογή των 49 ταινιών του προγράμματός του (απ’ τις 1715 που είχαν υποβληθεί) ως «λιγότερο σκοτεινή, ίσως ακόμα κι ελαφρύτερη απ’ ότι συνήθως».

Δεν ξέρω πώς μπορεί να δει κανείς ελαφρύ ένα πρόγραμμα που έχει Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan, αδερφούς Dardenne, κι ακόμα και Terrence Mallick στους headliners του, αλλά κοντά-σιμά είν’ τα Γιάννενα για το φεστιβάλ που θα σηκώσει την αυλαία του στις 11 του Μάη, με τον Woody Allen να φέρνει στο μεγάλο χαλί της Κρουαζέτ τον Owen Wilson, τη Rachel McAdams, τη Marion Cotillard και τον Adrien Brody για την επίσημη παγκόσμια πρώτη του Midnight in Paris, που θα ανοίξει στις Κάνες την ίδια ώρα με τις πρώτες προβολές του στους παριζιάνικους κινηματογράφους. Άγνωστο παραμένει αν την προβολή θα τιμήσει και η Carla Bruni που βάζει την αύρα της στο κουλέρ λοκάλ της ταινίας του Allen, ο σύζυγός της, πάντως, Nicolas Sarkozy, πιθανότατα θα απέχει από ένα φεστιβάλ που στους εκτός συναγωνισμού τίτλους του, δεν αμέλησε να συμπεριλάβει το La Conquête του Xavier Durringer, μια βιογραφία του Γάλλου προέδρου, που ήδη έχει προκαλέσει σούσουρο στη Γαλλία. Επίσης στις εκτός διαγωνιστικού επιλογές που θα δώσουν και λίγο ψωμάκι στους φωτογράφους, το Pirates of the Carribean: On Stranger Tides, αλλά και το The Beaver της Jodie Foster, με τον Mel Gibson και τη μαριονέτα του, ενώ βαβουριάρικα ονόματα έχει μαζέψει και το Un Certain Regard, που ανοίγει με Gus Van Sant, κι έχει στις λίστες του από Robert Guidiguian και Bruno Dumont, μέχρι Kim Ki-duk.

Με τους 19 τίτλους του διαγωνιστικού και τα συνήθη υπονοούμενα ότι μπορεί να προστεθούν και δυο-τρεις ακόμη, η κεντρική ατραξιόν του φεστιβάλ επιχειρεί σημαντική ανανέωση στα ονόματα των καλεσμένων της, βάζοντας ολόκληρη οχτάδα πρωτοεμφανιζόμενων στις περατζάδες των Κανών, αντιμέτωπους με τέσσερις κατόχους Χρυσού Φοίνικα, και επτά βραβευμένους σε άλλες κατηγορίες του Φεστιβάλ. Ειδικότερα, ο Markus Sleinzer, casting director του Michael Haneke στη Λευκή Κορδέλα, συμμετέχει με το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το Michael, ενώ ντεμπούτο κάνει στις Κάνες και η Julia Leigh, με το Sleeping Beauty που ήδη έχει σταμπαριστεί για τις ετήσιες πίπες των Κανών. Στους πιο ψημένους, ο Terrence Mallick φυσικά θα παρουσιάσει επιτέλους το The Tree of Life του εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στο διαγωνιστικό, ο Trier θα καταστρέψει τον κόσμο με το Melancholia, οι αδερφοί Dardenne θα φορτώσουν χαμένο πιτσιρίκι στην Cécile De France με το Set me Free, ο Paolo Sorentino στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του θα βάλει τον Sean Penn να ψάχνει Ναζί εκτελεστές για το This Must Be the Place, ο Nani Moretti θα έχει τον Michel Piccoli να απαρνιέται το αξίωμα του Πάπα στο Habemus Papam, κι ο Nuri Bilge Ceylan με το Once Upon a Time in Anatolia, τη μεγαλύτερη παραγωγή της καριέρας του, γυρισμένη στις στέπες της Ανατολίας, θα λειτουργήσει ως γέφυρα της Ευρώπης προς την Ανατολή, απ’ όπου θα έρθει ο Takashi Miike να κάνει το Hara-Kiri: Death of a Samurai την πρώτη 3D συμμετοχή στην ιστορία του διαγωνιστικού. Στο οποίο βέβαια, ως πιο δυναμικές συμμετοχές ξεχωρίζουν εύκολα το Drive όπου ο Nicolas Refn βάζει τον Ryan Gosling από οδηγό-κασκαντέρ να κάνει αρπαχτές ως οδηγός διαφυγής ληστειών, και το The Skin I Live In, που αναγγέλλεται ως στροφή του Pedro Almodovar στο θριλερικό νουάρ. Στους δημιουργούς που αγνοούνται, ο David Cronenberg που θα κρατηθεί για το Toronto, ο Wong Kar Wai που μπορεί να μην είναι έτοιμος ούτε για του χρόνου, ο Michael Haneke που μάλλον δε θα ασχοληθεί να βιαστεί, και βέβαια ο Γιώργος Λάνθιμος που παίζει παντού ως το πιθανότερο late entry.


Δες/Κρύψε το επίσημο πρόγραμμα

Official Selection

Competition
The Skin I Live In (Spain) - Pedro Almodóvar
L'Apollonide (France) - Bertrand Bonello
Footnote (Israel) - Joseph Cedar
Pater (France) - Alain Cavalier
Once Upon a Time in Anatolia (Turkey) - Nuri Bilge Ceylan
Hanezu no Tsuki (Japan) - Naomi Kawase
The Kid With a Bike (Belgium) - Luc and Jean-Pierre Dardenne
Le Havre (Finland) - Aki Kaurismäki
Sleeping Beauty (Australia) - Julie Leigh
Tree of Life (US) - Terrence Malick
Polisse (France) - Maïwen
The Source (France) - Radu Mihaileanu
We Have a Pope [trailer] (Italy) - Nanni Moretti
Ishimei (Hari-Kiri: Death of a Samurai) (Japan) - Takashi Miike
Michael (Austria) - Markus Schleinzer
We Need to Talk About Kevin (UK) - Lynne Ramsay
Melancholia [trailer] (Denmark) - Lars von Trier
This Must Be the Place (Italy) - Paolo Sorrentino
Drive (US) - Nicolas Winding Refn

Out of Competition
Opening Film
Midnight in Paris [trailer] (Spain/US) - Woody Allen

The Conquest (France) - Xavier Durringer
The Beaver (US) - Jodie Foster
The Artist (France) - Michel Hazanavicius
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (US) - Rob Marshall

Midnight Screenings
Wu Xia (China) - Chan Peter
Day of Grace - Everardo Gout (Mexico)

Special Screenings
Labrador (Denmark) - Frederikke Aspöck
Le Maître des Forges de l'Enfer (France) - Rithy Panh
Michel Petrucciani (US) - Michael Radford
Tous au Larzac (France) - Christian Rouaud

Un Certain Regard
Restless (Opening film) - Gus Van Sant
The Hunter - Bakur Bakuradze
Halt Auf Freier Strecke - Andreas Dresen
Hors Satan - Bruno Dumont
Martha Marcy May Marlene - Sean Durkin
Hard Labor – Marco Dutra, Juliana Rojas
The Snows of Kilimanjaro - Robert Guédiguian
Skoonheid - Olivier Hermanus
The Day He Arrives - Hong Sang-soo
Bonsai - Cristian Jiménez
Tatsumi - Eric Khoo
Arirang - Kim Ki-duk
Where Do We Go Now? - Nadine Labaki
Loverboy - Catalin Mitulesco
Yellow Sea - Na Hong-jin
Miss Bala - Gerardo Naranjo
The Exercise of State - Pierre Schoeller
Toomelah - Ivan Sens
Oslo, August 31st - Joachim Trier


3 Responses so far.

  1. verbal said

    Με τα twitters να έχουν σημειώσει τις παρουσίες των Cecile DeFrance και Kirsten Dunst και των Ryan Gosling και Jean Dujardin ως ενδείξεις για σχετικά split στα βραβεία των αντίστοιχων ερμηνειών, το Poliss να φλερτάρει το βραβείο της επιτροπής στους χθεσινοβραδινούς ψυθίρους των δημοσιογράφων, τον Nicolas Winding Refn να διατηρεί το traction του προς το βραβείο σκηνοθεσίας για το Drive και τον Nuri Bilge Ceylan και το Once Upon a Time in Anatolia του να φέρεται ως επικρατέστερος Palme d' Or hopeful, έχοντας πάντα τον Aki Kaurismaki πάνω απ' τον ώμο του με το Le Havre, η τελετή απονομής των βραβείων των Κανών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως μπορείς να δεις και στο stream του Canal+.

  2. verbal said

    Ξεχασμένος απ' τα προγνωστικά, ο Terrence Mallick έδειξε πως τα 10 χρόνια που αφιέρωσε στο The Tree of Life μάλλον κάτι άξιζαν τελικά, ανεβαίνοντας στην σκηνή του Lumiere για να παραλάβει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών. Κι όπως η ταινία του μπήκε από την πίσω πόρτα στη λίστα των νικητών της 64ης επετείου της διοργάνωσης, κάπως έτσι πρέπει να μπήκε κι ο ίδιος στο Palais, αφού έτσι ακριβοθώρητος όπως είναι, αν τον είχε πάρει κάνα μάτι στο κόκκινο χαλί, η βραδιά θα είχε τελειώσει καμιά ώρα νωρίτερα.

    Απ' τις συμμετοχές που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνιστικό, με άδεια χέρια έμειναν Aki Kaurismäki για το Le Havre και Pedro Almodóvar για το La Piel que Habito, ενώ μολονότι η Kirsten Dunst του Melancholia θεωρούταν άξια διεκδικήτρια ακόμα και πριν πάρει το έξτρα ατού του βραβείου παρηγοριάς κι ανωτερότητας για το σκάνδαλο Trier, το We Need to Talk About Kevin και η Tilda Swinton μάλλον ήταν που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά απ' την σύγκρουση του Δανού με την εβραϊκή κοινότητα.

    Τα βραβεία όπως εκτυλίχθηκαν:
    Ψάχνοντας ανάσα να βάλει σε σειρά τις ευχαριστίες της, η φιλενάδα του cheaplog, Maïwenn Le Besco, παρέλαβε όντως το βραβείο της επιτροπής για το Polisse, την ιστορία δημοσιογράφου που καλύπτει αστυνομικό ρεπορτάζ και μπλέκει μπούτια με εμπλεκόμενο, ενώ για να παραλάβει το βραβείο σεναρίου, ο πρόεδρος της επιτροπής Robert De Niro κάλεσε στη σκηνή τον Joseph Cedar του Ισραηλινού Footnote για εκκεντρικούς καθηγητές του Ταλμούδ, που αρπάζονται παρ' ότι διδάσκουν στο ίδιο πανεπιστήμιο.

    "Τι εβδομάδα κι αυτή" είπε η Kirsten Dunst όταν ανέβηκε στη σκηνή για παραλάβει (εξ ολοκληρίας) το βραβείο για την ερμηνεία της στο Melancholia, σημειώνοντας την αποψινή ως "μια πολύ σημαντική βραδιά".

    Βραβείο σκηνοθεσίας στον Nicolas Winding Refn για το Drive, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την βοήθειά του τον Gaspar Noe, πιθανότατα για να στείλει τον cinemad σε οργασμική νιρβάνα.

    Θύελλα χειροκροτημάτων αμά τη ανακοινώση του Jean Dujardin για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του για τη δουλειά του στο The Artist.

    Σε διπλωματικό μοίρασμα το μέγα βραβείο της επιτροπής από κοινού στο Once Upon a Time in Anatolia και το Le Gamin au Vélo, αφήνει ανοιχτό τον δρόμο προς τον Φοίνικα στον Aki Kaurismaki.

    Ξεγραμμένος απ' τα προγνωστικά, ο Terrence Mallick με το The Tree of Life του έκανε ανατροπάρα σηκώνοντας τον Χρυσό Φοίνικα.

  3. cheaptalk said

    Δε ξέρω κατά πόσο πραγματικά μπορείς να πεις ανατροπή το φοινίκωμα του Δέντρου. Υπήρχε μια αίσθηση σε αρκετούς ότι η επιτροπή θα ακολουθήσει τους κριτικούς, αλλά στην πρόσφατη ιστορία του φεστιβάλ κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει στατιστικά. Έκπληξη ήταν πραγματικά ο Χρυσός Φοίνικας στη Λευκή Κορδέλα πρόπερσι ας πούμε, είχα σημειώσει και τότε πως το βραβείο FIPRESCI είναι φιλί του θανάτου για τις συμμετοχές, και ότι στις Κάνες καλύτερα να ρωτάς τον περιπτερά για προγνωστικά :p

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.