Beginners (2010)

Οι Πρωτάρηδες
Beginners, Poster

Σκηνοθεσία: Mike Mills
Σενάριο: Mike Mills
Παίζουν: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent


Δες/Κρύψε το trailer

Ο Oliver, ένας 38χρονος γραφίστας που βρίσκεται σε προσωπικό και επαγγελματικό αδιέξοδο, έρχεται αντιμέτωπος με την διπλή αποκάλυψη του 75άρη πατέρα του ότι πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο, καθώς και την παραδοχή του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Beginners, PhotographΞεκινώντας την καριέρα του ως γραφίστας και ο ίδιος και έχοντας χάσει την μητέρα του από την ίδια ασθένεια, ο σκηνοθέτης Mike Mills μεταφέρει εν μέρει τα δικά του βιώματα σε αυτή την δραματική κωμωδία, που απαρτίζεται από ένα αρκούντως ταλαντούχο cast. Αξιόλογη δεύτερη δουλειά για κάποιον που περιορίζεται κυρίως στη δημιουργία μουσικών βίντεο και ντοκιμαντέρ, αφού μετά το συμπαθητικό Thumbsucker (2005), το Beginners (2010) αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ταινία για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει έντονα μέχρι τέλους όπως ακριβώς θέλει. Το θέμα της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζεται με ένα ειλικρινή και ρεαλιστικό τρόπο και δημιουργεί μια γλυκόπικρη αίσθηση που ακολουθεί την ταινία σε όλη τη διάρκεια των εκατό περίπου λεπτών της. Οι επαγγελματικές γνώσεις του Mills αποδίδουν εδώ τα μέγιστα συνθέτοντας μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετική παρουσία που παραπέμπει σε indie παραγωγές, φιλτραρισμένη με τον αέρα του χολιγουντιανού ταμπεραμέντου των πρωταγωνιστών. Οι φωτογραφικές σεκάνς του παιδικού-και όχι μόνο- παρελθόντος του ήρωα, σε συνδυασμό με τις τζαζίστικες και μπλουζίστικες μουσικές νότες του background, συνθέτουν ένα σύγχρονα παλιομοδίτικο αποτέλεσμα που απογειώνει τη στυλιζαρισμένη αισθητική της ταινίας. O Christopher Plummer διαθέτει τα απαραίτητα κότσια προκειμένου να ερμηνεύσει τον ρόλο του ομοφυλόφιλου πατέρα με τα μπόλικα σεξουαλικά υπονοούμενα και τα παθιάρικα φιλιά με τον κατά πολύ νεότερο εραστή του, και δημιουργεί στην τελική έναν γνήσια συμπαθητικό χαρακτήρα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ταινίας. Στο πλευρό του, ο Ewan McGregor δίνει ρεσιτάλ ψυχραιμίας απέναντι στα πατρικά μυστικά και μαζί με την όμορφη Mélanie Laurent αποτελούν ένα ταλαντούχο κινηματογραφικό ζευγάρι, με αισθηματική και όχι τόσο ερωτική χημεία, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον με τα σχεσιακά του προβλήματα που βρίσκονται στο μάτι του ομοφυλοφιλικού/καρκινικού κυκλώνα.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΘΗΣΕΙΟ - ΠΛΑΚΑ
CINE PARIS Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.50/ 23.10

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΑΝΕΣΙΣ Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00

ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.50/ 23.00

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚHΦΙΣΙΑ
ΧΛΟΗ Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00

Ν. ΚΟΣΜΟΣ - ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00

ΓΛΥΦΑΔΑ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΒΑΡΚΙΖΑ
ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 (DIGITAL SOUND)Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.40/ 23.00


Το κείμενο υπογράφει η Βαρβάρα Κοντονή του Mia tainia thn hmera

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Στη δημοσιογραφική δε πήγα, και άμα ρωτήσεις τον verbal θα σου πει ότι την ταινία κάπου την είδε, κατά πάσα πιθανότητα στον ύπνο του. Αλλά γενικά η παραγωγή έχει μαζέψει καλές κριτικές, τόσο πέρσι στο Τορόντο όπου έκανε πρεμιέρα, όσο και από φέτος τον Ιούνη που άνοιξε στην Αμερική. Οπότε, παρά τις συνηθισμένες γυναικείες επιφανειακές γενικολογίες στη κριτική, η ταινία είναι πολύ πιθανά πολύ καλύτερη από τις τυπικές που αναλαμβάνει η Βαρβάρα για να μην υποστούμε το μαρτύριο οι άλλοι Μάσες.

  2. cheaptalk said

    Παρεμπιπτόντως, άμα πετύχεις πουθενά τον verbal, ρώτα τον και άμα θα γράψει καμιά κριτική για σήμερα.

  3. verbal said

    Μαζοπρόταση γι' αυτή τη βδομάδα, μονάχα τους κωμικοδραματικούς Beginners [3/5] μπορείς να πεις, με το φορεμένο νουάρ του Blitz, τις φαντασιώσεις της Γυναίκας που Ονειρεύτηκε έναν Άντρα και την φαφούτικη δηκτικότητα της Άτακτης Καθηγήτριας να βγαίνουν παγανιά με [2/5] έκαστο, μονάχα για να έχουν κάτι να παίζουν οι αίθουσες, περίπου όπως και ο Largo Winch II [1.5/5] με τις αθέλητες αυτοπαρωδίες της Sharon Stone.

    A Bout de Souffle (1960) σε τρεις αίθουσες, Le Grand Amour (1969) σε άλλες δυο και το ελληνικό Το Μπλόκο (1965) σε μία και μοναδική, αποτελούν τις επανεκδόσεις της βδομάδας.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.