Ευρωπαϊκό Πανόραμα 2007: Το Πρόγραμμα

Σε είδα που παραλίγο το ξέχασες, αλλά μη νομίζεις ότι σε ξέχασε κι αυτό. Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κλείνει φέτος τη δεύτερη δεκαετία ζωής, και θέλει εσένα για να ξεκινήσει την τρίτη. Και μετανιωμένο απ' το περσινό του άνοιγμα στην αμερικάνικη αγορά, επιστρέφει φέτος με τίτλους ευρωπαϊκούς στις πρεμιέρες του, και κλίση στην ανατολικομπλοκίτικη ποικιλία, προκαλώντας σε να αντέξεις την κινηματογραφία της ηπείρου σου, χωρίς να ρευτείς το δυνατό roster αμερικάνικου ανεξάρτητου που χλαπάκιασες την προηγούμενη βδομάδα. Το πρόγραμμα προβολών του, μπορείς να το βρεις online από σήμερα, στην ανενεωμένη (κι ας μην της φαίνεται) σελίδα του.

Τη δεκαήμερή του διάρκεια, το φεστιβάλ θα την ανοίξει την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20.00 στην πλατεία Δικαστηρίων με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που σε μιάμιση ώρα θα παίξει "ένα απάνθισμα αντιπροσωπευτικών μουσικών από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες όπως Δόκτωρ Ζιβάγκο, Μπεν Χουρ, Οι Πειρατές της Καραϊβικής, Ζορμπάς αλλά και αφιερώματα στον Νίνο Ρότα, Τσάρλι Τσάπλιν και πολλά ακόμα," κι αμέσως μετά, όλοι μαζί θα περάσουμε απέναντι, για την επίσημη πρεμιέρα της διοργάνωσης με το φετινό Χρυσό Φοίνικα, 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες (2007). Η τελετή λήξης θα γίνει πάλι στο Ιντεάλ, την Κυριακή 21, με το βραβευμένο στα παράπλευρα της Βενετίας It's a Free World (2007) του Ken Loach. Ας ελπίσουμε οι αιθουσάρχες να έχουν ρυθμίσει το ηχείο που τρίζει πάνω απ' την είσοδο.

Στο ενδιάμεσο, εκτός από 17 πρεμιέρες σημαντικών επί το πλείστον παραγωγών --μεταξύ των οποίων το Lust, Caution (2007) του Ang Lee και το Elizabeth: The Golden Age (2007) που δε θα χάσεις, το Factory Girl (2006) που μπορείς και να χάσεις, αλλά και το Taxidermia (2006) που δεν πρέπει να χάσεις-- το Ευρωπαϊκό Πανόραμα θα σε χορτάσει και με αφιερώματα, σ' έναν πιτσιρικά που λέγεται Orson Welles και το έργο του δεν έχει αναλυθεί αρκετά, μία συλλογή από cult ταινίες τις μισές εκ των οποίων θα 'χεις δει έτσι κι αλλιώς και τις μισές απ' αυτές σε μεγάλη οθόνη κιόλας, την ενότητα Make Love Not War με αντιπολεμικές "και άλλες ταινίες" όπως το MASH (1970), το Easy Rider (1969) και το Zabriskie Point (1970), μερικές επιλογές απ' τη φιλμογραφία του Ken Loach και του παραγωγού Monte Hellman, πνευματικού τέκνου του Roger Corman, κάποιες (υπερ)ειδικές προβολές προς τιμήν των Antonioni και Bergman, και το μάλλον πιο ενδιαφέρον απ' όλα πρόγραμμα, με τίτλο Επίμαχος Ελληνικός Κινηματογράφος, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ταινιών ανορθόδοξων, αιρετικών, ή τέλος πάντων αμφιλεγόμενων Ελλήνων δημιουργών.


*Το 20 Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα γεμίσει απ' τις 11 ως τις 21 Οκτώβρη τις αίθουσες Ιντεάλ, Μικρόκοσμος Film Center και Τριανόν Film Center.


7 Responses so far.

  1. ΠΡΕΖΑ TV said

    Το taxidermia ειναι παρα πολυ καλο...Με σκηνες σοκ...Που το ανακαλυψαν;;Το εχω σε dvd απο το Φεβρουαριο...

  2. cheaptalk said

    Το Taxidermia έπαιξε πέρσι στις Κάνες, το σπονσονάρει ο verbal από πέρσι το καλοκαίρι ανεπίσημα, και από τη Θεσσαλονίκη όπου έπαιξε πιο επίσημα, και διανέμεται στην Ελλάδα από τη Seven Films οπότε θα 'χει και την ευκαιρία να του βάλει καμιά δεκαριά αστεράκια.

  3. Anonymous said

    υπήρχε κάποιο φεστιβάλ που διοργάνωνε παλιότερα η εφημερίδα Τα Νέα? υπάρχει ακόμα?

    εξελίχτηκε σε κάποιο από τις Νύχτες Πρεμιέρας ή αυτό του θέματος, ή έπαψε οριστικά?

  4. a female Darcy said

    epeidi to site tou festival einai gia ta mpaza mipos exete kamia pliroforia gia tous kalesmenous. as poume o Loach tha vrisketai mono stin provoli h tha kanoun kai kapoia dialexi opos eixan kanei prin apo xronia me ton Max von sydow(kapos etsi nomizo oti grafetai)
    ps. kati leei mesa kai Neil jordan, na ipotheso oti anaferetai se tainia...

  5. verbal said

    Ο μόνος προσκεκλημένος που έχει ανακοινωθεί, είναι ο Ken Loach, και το μόνο που έχει ανακοινωθεί ότι θα κάνει, είναι να παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας του. Πέραν τούτου, ουδέν.

    Για τον johnny, φεστιβάλ των Νέων δεν θυμάμαι για παλιότερα, προσφατότερα πάντως δεν ξέρω να έχει γίνει. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι του ΣΙΝΕΜΑ και το Πανόραμα της Ελευθεροτυπίας, και κανένα απ' αυτά δεν έχει σχέση με τον ΔΟΛ που έχει Τα Νεα.

  6. verbal said

    Μέσω του ανταποκριτή μας, Δελτίου Τύπου, Πανόραμα ανακοινώνει:

    "Η διοργανωτική επιτροπή του φετινού ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, βρίσκεται στη δυσαρεστη θέση να αποσύρει την υποψηφιότητα της ταινίας «WORDEN OF THE DEAD» του Ilian Simenov απο το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, καθώς η παραγωγός εταιρεία αδυνατεί να μας παρέχει την προσυμφωνημένη κόπια 35mm προκειμένου να προχωρήσουμε στην προβολή της ταινίας καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, το υλικό χάθηκε στο δρόμο του προς την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να μας δώσει την άδεια να την προβάλουμε σε άλλη μορφή (ΒΕΤΑ, DVD).

    Κατά συνέπεια, η ταινία δεν θα προβληθεί στο πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος ενώ τη θέση της στο πρόγραμμα της Τρίτης 16/10 στον κινηματογράφο IDEAL θα πάρει το «A CASA NOSTRA» (Στο Σπίτι μας) Της Francesca Comencini.

    Η Προβολή του «A Casa Nostra» που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 20/10, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ενώ στην προβολή θα παρεβρίσκεται η πρωταγωνίστρια , κυρία Valeria Golino προκειμένου να παρουσιάσει την ταινία στο ελληνικό κοινό."

  7. verbal said

    Ο Δελτίος Τύπου χτυπά ξανά, για να σου αλλάξει το πρόγραμμα, και αναφέρει:

    "Το 20ο Πανόραμα έχει συμπεριλάβει τον Εμίρ Κουστουρίτσα στα τιμώμενα πρόσωπα και σκόπευε να του απονείμει ειδικό βραβείο την Κυριακή 21 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της τελετής λήξης. Ωστόσο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται εδώ λίγες μέρες νωρίτερα (...) Ο Εμίρ Κουστουρίτσα θα βρίσκεται την Παρασκευή 19 Οκτώβρη στις 22.30 στον κινηματογράφο Ιντεάλ (...) Ακριβώς πριν από την προβολή της νέας ταινίας του Ανγκ Λι Προσοχή: Πόθος, ο γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών (Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές και Underground), θα ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το ειδικό βραβείο του Πανοράματος και θα μιλήσει στο κοινό για τη νέα ταινία του Να μου το υποσχεθείς που προβλήθηκε σε avant premiere φέτος στο πλαίσιο του 20ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου."

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.