Watchmen (2009): No saviours trailer

Δες/Κρύψε το Scream Awards teaser

Μετά από δυο μουσικομονταζοτηζεράκια, ένα μάτσο character posters και μια σειρά από βαρετοσυναρπαστικά video diaries από τα γυρίσματα, η Warner έβγαλε σήμερα στο Yahoo!, λίγο πριν το ξαμολύσει στις αίθουσες μπροστά απ’ το Quantum of Solace (2008) που καθυστέρησε στην Αμερική για να τελειώσουν οι εκλογές, το theatrical trailer της μάλλον πιο πολυαναμενόμενης απ’ όλες τις ταινίες της ερχόμενης σαιζόν και θα ’ταν και της προηγούμενης αν δεν υπήρχε ο Σκοτεινός Ιππότης (2008).

Με μια καλή ματιά στη δολοφονία του ανθρώπου που σκότωσε τον JFK για όσους έχουν διαβάσει το κόμικ, το trailer ξεκινά περίπου όπως και η ταινία, σύμφωνα με τις αναφορές απ’ το sneak preview σκόρπιου υλικού που είχε παρουσιάσει ο Zack Snyder πριν κάνα μήνα και συνεχίζει με την πρώτη σοβαρή αναφορά στην πλοκή, που εκτυλίσσεται στην Αμερική των mid ‘80s, γύρω από την ύποπτη σειρά δολοφονιών των παρηκμασμένων κοστουμαρισμένων ηρώων που είχαν μεσουρανήσει την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και του Richard Nixon και είχαν ωθηθεί σε αναγκαστική απόσυρση μετά από λαϊκή κατακραυγή, για όποιον δεν έχει επαφή με το σημαντικότερο, αν όχι καλύτερο, graphic novel που έχει ζωγραφιστεί ποτέ.

Με σενάριο του Alan Moore και πενάκια του Dave Gibbons, το Watchmen πρωτοχτύπησε τα ράφια το 1986 ως η υλοποίηση της πρόθεσης του Moore να δημιουργήσει τον Moby Dick των κόμικς και παρ’ ότι βασιζόταν σε μια σειρά ανύπαρκτων, generic χαρακτήρων, ενδεικτικών της στόφας και της γκάμας όλων των υπερηρώων, το Watchmen έφερε την εκδότρια DC Comics μπροστά από την Marvel στις πωλήσεις της εποχής και η κριτική αναγνώριση που συνάντησε απ’ την αρχή χάρη στην ιδιαίτερη αισθητική, το ανανεωτικό αυτάρκες σενάριο, τους πολιτικούς και σατιρικούς υπαινιγμούς και τη βαθιά φιλοσοφική του διάθεση, με την πάροδο των χρόνων το ανέβασε στο ψηλότερο ράφι του hall of fame των graphic novels, με αποκορύφωση να είναι το μόνο κόμικ στη λίστα των 100 καλύτερων αγγλόγλωσσων βιβλίων απ’ το 1923 ως το 2005, για το περιοδικό Time.

Οπότε καταλαβαίνεις γιατί μπορεί να έχει μια απ' τις μεγαλύτερες στρατιές φανατικών αγνικιστών, που παραφύλαγαν γύρω απ’ το λαιμό του Snyder τα τελευταία τρία χρόνια να βρουν ευκαιρία να του τον δαγκάσουν αν τους πείραζε τη βίβλο τους, κι έπαθαν την αναμενόμενη κρίση τους πριν μερικές βδομάδες, όταν κυκλοφόρησε ότι τους άλλαξε το φινάλε, κόβοντας ένα γιγαντιαίο καλαμάρι και ρίχνοντάς το στο τηγάνι. Το αληθινό θέμα με τη μεταφορά του βέβαια, που έρχεται μετά από αποτυχημένες αντίστοιχες απόπειρες, τόσων χρόνων όσων είναι και το ίδιο το κόμικ (ο Terry Gilliam, ο Daren Aronofksy κι ο Paul Greengrass έχουν περάσει απ’ την καρέκλα του υποψήφιου σκηνοθέτη τις τελευταίες δυο δεκαετίες), περισσότερο απ’ το αν θα καταφέρει να περάσει το πνεύμα του κόμικ στην οθόνη (για το ύφος και την υφή, είναι προφανές ότι ξέρει τί κάνει), είναι το πώς θα σε πείσει να πάρεις στα σοβαρά, ανθρώπους που φορούν στολές που ήταν ηθελημένα παρωχημένες ακόμα και στα 80s και φλερτάρουν με την κιτσερέλα σήμερα. Και δεν ξέρω για σένα, αλλά σ’ αυτό εμένα το trailer δεν με πείθει, και όλη αυτή η οπερατικίλα με τα slow motion που μας κοπανάει απ’ την αρχή του promotion, ελπίζω να μην είναι ενδεικτική της ταινίας που μας ετοιμάζει, παρά μονάχα τα χειρότερα απ’ το υλικό του, που αποφάσισε ν’ αποκαλύψει για να κρατήσει τα καλύτερα για μέσα στην αίθουσα, το Μάρτη που θα κάνει πρεμιέρα.


Previously on Movies for the Masses: Up (2009): Ταξιδιάρικο teaser

27 Responses so far.

  1. Anonymous said

    φοβερή φωτογένια ο dr manhattan στη φωτό

  2. cheaptalk said

    Και μένα δε με πείθει τίποτα μέχρι τώρα, ίσως γιατί ήμουνα αρκετά μεγάλος και φανατικός όταν βγήκε το κόμικ. Και ακόμα και να μην είχα περάσει το στάδιο της απλής υπερκόπωσης πια, και αυτό το trailer θα το έβγαζα όσο και τα προηγούμενα :p

  3. Alkisti said

    Εμένα αφού παίζει ο Denny, μου φτάνει :-) Θα το δω!

  4. cheaptalk said

    (Πέρασα και το teaser από τα Scream Awards στο θέμα, μιας και το είχα έτοιμο. Με την ευκαιρία άλλαξα και το "thumb" της αφίσας, σε κάτι που να μην είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την αφίσα :p)

  5. cheaptalk said

    Οι LA Times δημοσίευσαν προχτές ένα άρθρο για τη δικαστική "σούπερ διαμάχη", μεταξύ Warner και Fox, για τα δικαιώματα του φιλμ, η οποία ξεκινάει να ακούγεται στις 6 Ιανουαρίου. Άρθρο τόσο τρομαχτικά εκτενέστατο που δε το βάζω καν στην τρομαχτικά εκτενέστατη λίστα με τα todo μου, αλλά αν έχεις χρόνο να το ψάξεις, άφησε και καμιά σούμα σε συσκευασία εξυπνάδας.

  6. cheaptalk said

    Μετά τη κοκορομαχία για το πιο στούντιο είναι το καλυτερότερο, και αφού ούτε οι στρατιές των ασυγκράτητων (στα πληκτρολόγια) fanboys ούτε ο δημόσιος σπαραγμός του παραγωγού Lloyd Levin πέτυχαν να πείσουν τη βιομηχανία και τη δικαιοσύνη, η Warner φαίνεται τελικά να αποφάσισε να δώσει στη Fox τα φράγκα που της αναλογούν από τους Watchmen (2009).

    Άμα μας διαβάζεις τόσα χρόνια, ξέρεις ότι για μένα η Fox είναι ο κύριος εκπρόσωπος της αμερικανιάς, με τη βδελυγμία που χρησιμοποιεί τη λέξη ο Μήτσης. Και από την άλλη, από αυτά (τα άπειρα) που έχω δει μέχρι τώρα, άμα θα βγει το φιλμ ή όχι με ενδιαφέρει κατάτι λιγότερο από όσο τον Alan Moore. Λίγο ασχολήθηκα λοιπόν, όμως η Warner δε φαίνονταν ποτέ να είχε ελπίδα να γλυτώσει κάνα δολάριο ακόμα και πάνω από το νεκρό παγωμένο κορμί του Murdoch (και άμα είχε τόση εμπιστοσύνη στη παραγωγή θα τα έχωνε νωρίτερα, να γλυτώναμε και το μεγαλύτερο πρήξιμο παπαριών από την εποχή του Πρίαπου).

  7. cheaptalk said

    Στις 15 Ιανουαρίου, τα studio ανακοίνωσαν την τελική συμφωνία τους. Συμφωνία που περιλαμβάνει κυρίως $5-$10 μύρια αποζημίωση στη Fox (για όσα, δικαστικά και επαγγελματικά, έγιναν μέχρι τώρα) και 5%-8,5% ποσοστό της στο φιλμ. Και ψιλογελείως, παραδοχή από την Warner της "καλής πίστης" της αντίπαλης πλευράς.

  8. verbal said

    Μισή ώρα υλικού του Watchmen, προβλήθηκε και για τα δικά μας μάτια σήμερα, σαν κομμάτι ενός περιοδεύοντος θιάσου της Paramount, που πέρασε απ' την Ελλάδα στις γύρες που κάνει παίζοντας αποσπάσματα από τη μεταφορά του Zack Snyder, αλλά και απ' το Star Trek που φρεσκάρει ο J.J. Abrams και το Monsters vs Aliens, την πρώτη απόπειρα 3-D κινούμενου της Dreamworks, όπως περηφανεύτηκε ο Katzenberg στο σχετικό εισαγωγικό.

    Απ' αυτά που μας έδειξαν, γεγονός είναι ότι το Watchmen μπορεί να πείσει ότι έχει ένα απ' τα ωραιότερα opening title sequences που μπορείς να πετύχεις εκεί έξω, ενώ το origin story του Dr. Manhattan, με την μελαγχολική λυρικότητα της αφήγησης του Billy Crudup από πάνω, είναι εξίσου αξιοθαύμαστο. Η εισαγωγική σκηνή με τη δολοφονία του Comedian όμως, κατάφερε μονάχα να ενισχύσει την ανησυχία μου ότι όλο αυτό το frame speed manipulation με την οπερατική επικολυρικούρα του, μάλλον θα φέρει μαζί του περισσότερη γκρίνια παρά αποτελεσματικότητα, παρ' ότι φάνηκε να δουλεύει καλά στην σκηνή κανονικής δράσης της απόδρασης του Rorschach.

    Όπως και να'χει πάντως, δεν μπορώ να μη σημειώσω, κόντρα στην παραίνεσή τους, το μέλι που έσταζαν αξιόπιστα χείλη, όταν εξέφρασα στα, συνδεδεμένα στο ίδιο κεφάλι, αυτιά, τις επιφυλάξεις μου. Το πόσα αστεράκια λαμπίριζαν στα αντίστοιχα μάτια, που προφανώς είχαν δει κι όλα τα άλλα κομμάτια της ταινίας, υποθέτω θα φανεί εν καιρώ.

  9. cheaptalk said

    Ελπίζω τουλάχιστο μέχρι τότε να έχουν σταματήσει να μας τη λένε για τον Button :p

  10. verbal said

    "There is some of the Zack Snyder signature slow motion, and though it's a little heavy in the very first scene (which worried me) it isn't overdone throughout the movie at all, and I found it to be pretty cool and entertaining," λέει ο εκστασιασμένος Wil Wheaton, που είδε την ταινία πριν την θωπεύσει στο αντίστοιχο επεισόδιο του MTV Spoilers, ως "the best movie inspired by a graphic novel that I’ve ever seen".

    Ίσως με λιγότερο ενθουσιασμό, πάνω-κάτω αυτή είναι γενικά και η γενική αίσθηση όσων (δευτεροτριευόντων) γραφιάδων έχουν αποκαλύψει πράγματα για την ταινία (το /Film έχει μαζέψει αρκετούς), αν και υπάρχουν και φωνές που το απορρίπτουν ως "an empty, inert, meandering and, yes, boring 2 hours and 45 minute staggering failure".

  11. cheaptalk said

    Θυμίζω ότι στη περίπτωση του Σκοτεινού Ιππότη (με παρόμοιο εμπάργκο από τη Warner) οι πρώτες επίσημες κριτικές είχαν ήδη ξεφυτρώσει τουλάχιστο 3 βδομάδες νωρίτερα. Eνώ για τους Watchmen, λιγότερο από δυο βδομάδες πριν, διαβάζεις "reviews" ανθρώπων που δε ξέρουν ούτε το όνομα του σκηνοθέτη (και αποθεώνουν.. ερμηνείες που από το τρέιλερ διακρίνεις ότι ξεπερνάνε το camp στη καλύτερη).

    Ήδη υπάρχουν και σοβαρές αναφορές που λένε περίπου ότι και οι φανμποϊκές τελικά, ότι άλλο οι 300 και άλλο οι Watchmen, σαν source material (ή αλλιώς, συμφωνούν ότι οι τελευταίοι είναι μεγάλη.. πιστή μεταφορά). Ήδη πάντως μέχρι και το NY Mag ξέρει τι θα μισήσουν ακόμα και οι πιο πωρωμένοι. Eνώ για την τεράστια ανακρίβεια του τεράστιου παπαριού του Manhattan, περίεργα, δεν παραπονιέται κανένας, ίσα ίσα, όπως λέει ο Defamer.

    Όσο για εισπράξεις, από Hulk μέχρι X-Men είναι τα όρια ταινιών βασισμένα σε κόμικ τουλάχιστο 10 ως τουλάχιστο 100 φορές πιο δημοφιλή. Και δεν έχω πετύχει γκόμενα να περιμένει πως και πως τα ψηφιακά προσόντα μπλε ανδροειδούς μέχρι τώρα.

    Αυτά, για να υπάρχει και μια πραγματική ισορροπία στις αναφορές :p

  12. cheaptalk said

    Α και οι 300 τουλάχιστο, σα.. πραγματικοί Σπαρτιάτες, είχαν κάνει πρεμιέρα μέσα σε γιούχες στο Βερολίνο.

  13. cheaptalk said

    Γενικά πάρα πολλά έγραψα ήδη, ακόμα και τα κουτσομπολίστικα την έχουν βαρεθεί τη καμπάνια (που προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή από την.. απελπισία), και όποιος δε θυμάται ότι το γυναικείο κοινό ήταν μεγαλύτερο και από το αντρικό και τους είδε και περισσότερες φορές, μπορεί να ρίξει μια ματιά στη σύνοψη της καμπάνιας των 300 (2007) όπου υπάρχουν και τα υπόλοιπα, πολλά, που διαχωρίζουν αυτή των Watchmen (και όσο να 'ναι, μια ιδέα για το πιο πιθανό μέλλον την αφήνουν και στους εκτός βιομηχανίας).

  14. cheaptalk said

    "Looks like we have the first real flop of 2009."

    Kirk Honeycutt, First official Watchmen review, February 26, 2009 03:35 ET

  15. cheaptalk said

    Νωρίτερα, από τους διάφορους που δε δεσμεύονταν (ουσιαστικά ή τυπικά) από εμπάργκα, ο Devin Faraci έγραψε το μεγαλύτερο ποτάμι για τον "νέο Νονό", υπερασπιζόμενος πάνω από το πτώμα του μέχρι και την Malin Ackerman.

    Δυστυχώς η όποια αξιοπιστία μένει στη κριτική του μετά την πεντέκτη φορά που σε παρακινεί (σα διάλειμμα για διαφημίσεις ένα πράμα) να δεις πεντέξι φορές τη ταινία, χάνεται στη συνέπεια. Ο σκηνοθέτης που δε μπορούσε να χειριστεί ούτε τις "very, very silly" ανάσες ανάμεσα στη δράση στους 300, για τον ίδιο reviewer, παρέδωσε, έτσι με πολύ περισσότερα λόγια αλλά χωρίς καμία αιτιολόγηση της διαφοράς, ένα φιλμ "where ideas and emotions take center stage far ahead of action scenes, where the best moments don't feature people hitting and kicking each other but feature characters in conflict with themselves and the world around them".

  16. cheaptalk said

    Συνεπέστατα αντίθετα ο Honeycutt, που είχε γράψει ψιλοδιθύραμβο για τους γαμηστερούς Σπαρτιάτες κόντρα στο ρεύμα από το Βερολίνο, είχε προβλέψει κι από τότε ότι αυτοί οι νέοι στιλιζαρισμένοι κόσμοι (κυρίως) του Snyder κινδύνευαν, σε λάθος βήμα, να γίνουν "old, even ancient, very fast".

  17. verbal said

    Στοχεύοντας τον cheaplog που περιμένει το Watchmen ως μια απ' τις κωμωδίες της χρονιάς, ο Matthew Goode που παίζει τον Ozymandias, τον ενημερώνει με τη γνωστή βρεττανική κομψότητα, μέσω της The Sun, πώς "if fanboys still hate the film after going and seeing it, they can all line up and suck my dick. I don’t give a fuck".

  18. cheaptalk said

    Ο verbal συνεχίζει την ερευνητική δημοσιογραφία, από αναφορές που δεν ξέρουν το όνομα του σκηνοθέτη σε ρεπορτάζ που δε ξέρουν τους ήρωες της ταινίας (πως τον λένε αυτόν τον καουμπόι που ψάχνει τα ερείπια? Bandana Jones?). Και όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να παρακαλάνε τον κόσμο να πάει να δει τη ταινία.

    "Meeting with Veidt left bad taste in mouth. He is pampered and decadent, betraying even his own shallow, liberal affectations. Possibly homosexual? Must remember to investigate further."

  19. cheaptalk said

    BTW, από τη.. μεγάλη αδερφή της Sun, ακόμα ένα ενδιαφέρον.. ρεπορτάζ:

    "163 minutes of tin-ear dialogue and absurd violence, capped with one of the most laughable sex scenes since Nomi Malone went outboard motor in the Showgirls swimming pool."

  20. Alkisti said

    Μα τόσο χάλια ρε παιδι μου;
    Θα το δω για να το διαπιστωσω.

  21. cheaptalk said

    Νουβέλα είναι και το Do Androids Dream of Electric Sheep? (που έγινε σχετικά.. άγνωστη ταινία με τίτλο Blade Runner) νουβέλα είναι και o Οδυσσέας. O Ridley Scott (και ας συγχωρέσει κανένας μεγαλόψυχος την ιεροσυλία να τον συγκρίνω με τον Snyder) παρολαυτά δε πήγε από τον Philip K. Dick στον James Joyce με την ίδια φούρια και το ίδιο στιλ .

    Ή αλλιώς, το φιλμ εμένα μου φαίνεται από την αρχή ένα μισογελοίο μισοσοβαρό tribute στο κόμικ. Και δυστυχώς η φανμποϊκή υποδοχή του γελοιοποιεί τελικά, και δυστυχώς μάλλον ανεπανόρθωτα, όσους σοβαρά στήριξαν συγκλίσεις των δυο μέσων (φιλμ και κόμικ). Σα να γυρνάει ο Mario Salieri μεταφορά του Maus και να.. χύνουν όλοι με τη νέα.. Λίστα του Σίντλερ.

  22. cheaptalk said

    Με το εμπάργκο ληγμένο, άρχισαν να ανεβαίνουν και κριτικές από ανθρώπους που δε γράφουν από το δωματιάκι για τα τσαπιά του κήπου της μάνας τους. Μέχρι τώρα οι πέντε "top critics" που οι μισοί τουλάχιστο και γενικά είχαν δει με καλό μάτι τους 300 ομοφωνούν: σάπια ντομάτα και 2.5/10.

    Και μια φανμποϊκή άποψη εντελώς κόντρα στις αποτρελαμένα θρησκευτικά φανατισμένες μέχρι τώρα, από το Quietus:

    "Incredibly, Snyder has taken one of the greatest comic books ever published, and made the the single worst comic book movie ever to see daylight. Batman And Robin was Apocalypse Now compared to this. Watchmen: The Movie! is a goonish, damp, moronic, downright rude travesty. Alan Moore's worst fears could not prepare us for what Snyder has done to his most beloved work. Watchmen may have single handedly killed the comic-book movie genre."

  23. cheaptalk said

    Για να είμαι ακριβής, τα εμπάργκα της Warner λήγουν τη μέρα που βγαίνει η ταινία στις αίθουσες, αλλά γενικά τη βδομάδα εξόδου (i.e. από Δευτέρα) τις βγάζουν όλοι χωρίς προβλήματα. Εκτός άμα η ταινία είναι πραγματικά σκατένια.

    Ένα άλλο που έμαθα, όταν έβγαινε ο Σκοτεινός Ιππότης (2008), παρακολoυθώντας ανά λεπτό, επί 24ώρου βάσεως, για καναδυό βδομάδες, το τοματόμετρο και τα σχετικά σχόλια και φόρα του, είναι ότι τα B-, 2/4, 3/6 κτλ. δεν είναι φρέσκιες τομάτες (το φρέσκο θέλει περίπου 60% όσο και το τοματόμετρο). Για κάποιο περίεργο λόγο, όλες οι "μισές" (και ακόμα χειρότερες) βαθμολογίες είναι "φρέσκιες" μέχρι τώρα, άσχετα αν θάβουν τη ταινία στο κειμενάκι δίπλα.

    Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε με τον Ιππότη, και η κίνηση γενικά ήταν δεκαπλάσια, αν ενδιαφέρει κανέναν.

  24. cheaptalk said

    Με το φιλμ να φαίνεται όλο και περισσότερο το Sex and the City των geeks, κάποιος έκατσε και κόλλησε, με τη σειρά που παίζουν στη ταινία, αρκετά (όχι όλα, ότι κι αν ισχυρίζεται) από τα κλιπάκια που κυκλοφορούν, φτιάχνοντας μια.. μισάωρη σύνοψη στο Watchmen: Every Clip.

  25. cheaptalk said

    Χάρη στη πολυέξοδη υπερεπιθετική (αλλά και σοφή ως μόνη ρεαλιστική επιλογή) καμπάνια της Warner, οι Watchmen (2009) άνοιξαν, χωρίς αντίπαλο, με $55μισι εκατομμύρια στην Αμερική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τριημέρου. Η παραγωγή άνοιξε σε 3611 τοποθεσίες και 7μισι χιλιάδες αίθουσες, ρεκόρ για R-rated ταινία, μιας και οι αιθουσάρχες είχαν μείνει υπερ-ικανοποιημένοι από τη πορεία των 300 (2007). Πορεία που είχε φτάσει μέχρι τα $210Μ σε εισπράξεις, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφτεί από το καινούριο πόνημα του Zack Snyder, που είχε πάντα οροφή τον Incredible Hulk (2008) άμα είχες και καμία επαφή με τη βιομηχανία. Και παρόλο που οι Watchmen ξεκίνησαν με ακριβώς τις εισπράξεις του Hulk, ούτε αυτουνού τις τελικές ($135Μ) θα φτάσουν μάλλον, έχοντας κακό, χειρότερο από το διχασμένο των κριτικών, word of mouth να τους συνοδεύει από το Σάββατο ήδη. Word of mouth που, παρεμπιπτόντως, πρόερχεται από αντρικό κοινό ακριβώς ανάποδα αντίστοιχο του Sex and the City (2008), ακριβώς όπως ταιριάζει και στο φιλμ.

  26. cheaptalk said

    Στον υπόλοιπο πλανήτη, η παραγωγή κινήθηκε με τη μισή επιτυχία και μάζεψε $27μισι εκατομμύρια σε 5097 αίθουσες σε 45 χώρες. Στη Γαλλία δε κούνησε καν από τη πρώτη θέση το Gran Torino (2008) που έπεσε μόλις 10% από τη πρώτη του βδομάδα και πάει να επαναλάβει τον εισπρακτικό του θρίαμβο και σε αρκετές γωνιές του κόσμου, παρόλο που ο προϋπολογισμός του (στον οποίο πια η Warner φαίνεται να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο και όλο το marketing για οπουδήποτε αλλά και τα ετήσια μπόνους των στελεχών της) δεν έφτανε ούτε για τα προφυλακτικά που μοίρασε το studio προωθώντας το "vision" του Snyder.

  27. cheaptalk said

    Σημειώνω ότι για τις Μάζες, η Warner παραμένει το πιο σοβαρό χολιγουντιανό στούντιο, μαζί με την παράδοξα εκπληκτικά προχωρημένη σε πολλά σημεία Disney. Και σίγουρα το φιλμ, με τον.. αχανή προϋπολογισμό του, κάθε άλλο παρά αρπαχτή είναι. Αλλά όλη τη βλακεία της παραγωγής του τελικά δε μπορεί να τη χρεωθεί μόνο ο Snyder.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.