Indiana Jones and the Trailer of the Crystal Skull


Τελικά η εντυπωσιακότερη, αν και όχι τόσο προμελετημένη, κίνηση του marketing της Paramount για τον τέταρτο Indiana Jones ήταν το κόλλημα του trailer σε όλες τις κόπιες του Iron Man (2008) που σαρώνει τον πλανήτη από την Πέμπτη. Η ευφορία του πιο καλού πελάτη των αιθουσών, Μέσου Κοινού, από μια ταινία που πραγματικά τον ευχαρίστησε, μπορεί να αποδειχτεί ο ιδανικότερος καταλύτης μετατροπής όλου του ενδιαφέροντος για την μετά 20 χρόνια επιστροφή του αρχαίου αρχαιολόγου, σε πραγματική πρόθεση για στήσιμο στις ουρές των ταμείων. Το trailer, που επιμένει να μην αποκαλύπτει και πολλά και να μη φτάνει χαρακτηριστικά ούτε τα 2 λεπτά σε διάρκεια, σίγουρα κάνει μια προσπάθεια να μη φανεί τόσο γηριατρικό όσο το teaser, έστω κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το βαριεστημένο voice over του Harrison Ford (κομμένο πιθανά από διάλογο της ταινίας) στην εισαγωγή. Περισσότερες εξωτερικές σκηνές απαντάνε στα παράπονα για πολλά στουντιογυρίσματα στα προηγούμενα προωθητικά βίντεο, ακόμα και η Cate Blanchett και ο Shia LaBeouf φαίνεται να ακολουθούν τις οβερδετοπικές προθέσεις του εβδομηντάρη πρωταγωνιστή, το πιο γοργό μοντάζ προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι και πάλι ο Spielberg θα βγάλει τα μεγάλα πλάνα του με ελάχιστα cuts, αναφορά στον Keaton και τον Chaplin, που έκανε και πάλι υπερμοντέρνα στα 80s αλλά μοιάζουν αντιδραστικά την εποχή των οσκαροτιμημένων αλαφιασμένων bourneικών κοψιμάτων.

Από την άλλη, το "σα να μη πέρασε μια μέρα" στιλ είναι το μόνο που χρειάζεται η παραγωγή για να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για μεγαλύτερη της χρονιάς, μη έχοντας ανάγκη να προσθέσει καινούριους φαν σε μια λίστα που περιλαμβάνει ήδη όλη την υφήλιο, γεγονός που κατανοεί πάρα πολύ καλά ο σκηνοθέτης της, επιμένοντας για παραδοσιακότητα ακόμα και στις μηχανές προβολής. Και παραδοσιακά, ο ίδιος θα 'χει σκυλιάσει με τη Paramount, η οποία φαίνεται να τρέχει μια καμπάνια απλά.. καθυστερημένη, μη έχοντας έτσι κι αλλιώς, πέρα από τη μούρη των μεγάλων εισπράξεων, ιδιαίτερα κίνητρα, εφόσον το 87,5% των δολαρίων πέρα από τα πρώτα $400 μύρια θα πηγαίνει στις τσέπες Spielberg, Lucas, Ford και λοιπών μεγαλοσυμμετέχοντων.


Previously on Movies for the Masses: Hancock (2008): Παραπλανητικό trailer

2 Responses so far.

  1. verbal said

    Την πρώτη παγκόσμια αποκάλυψη του Βασίλειου του Κρυστάλινου Κρανίου (2008) στους δημοσιογράφους έκανε χθες το μεσημέρι στις Κάνες ο Indiana Jones εν μέσω σχετικής μεταμόρφωσης του Λουτρακίου της Γαλίας (που λέει κι ο Χουβαρδάς), το οποίο τον υποδέχτηκε με ελάχιστα μαστιγώματα, αλλά ούτε και ιδιαίτερα ενθουσιώδη καρότα. Δηλαδή με τις περισσότερες κριτικές να είναι συγκρατημένα θετικές, ή τουλάχιστον ανακουφιστικά ανακουφισμένες, όπως μπορείς να καταλάβεις κι απ' το 7άρι στο Rotten Tomatoes. Κάτι που εσύ ο μέσος Μάζας μπορείς να βρεις ενθαρρυντικό, κι αν θες και επιπλέον επιβεβαίωση, σχεδόν 24 ώρες μετά (πριν κάνα πεντάωρο από τώρα δηλαδή), η ταινία έκανε και την πρώτη της παγκόσμια ελληνική δημοσιογραφική προβολή, κι επειδή ξέρω πως καίγεσαι, σου λέω πως το κλου της μετά από δύο παρά κάτι δεκαετίες επιστροφής του αρχαίου αρχαιολόγου (ΤΜ), είναι ο τρόπος που οι Spielberg και Lucas, παραμένοντας πιστοί στη φόρμα που εισήγαγε ο πρώτος (και ψιλοξέχασε ο δεύτερος) Indy, κουνάνε την εμπειρία τους και πασπαλίζουν την ταινία με αυτό που λείπει απ' τους περισσότερους σκηνοθέτες υπερθεαμάτων σήμερα: την αυτοσυγκράτηση --ως αισητική επιλογή, απ' το σενάριο, ως την ένταση κι ως τα ψηφιακά βεβαίως. Δεν θα πρέπει βέβαια να περάσει απαρατήρητο, κυρίως απ' τους μελετητές της χειραγώγησης του κοινού, το γεγονός ότι η ταινία ολοκληρώνει όπως οι τσόντες που (κατά το ανέκδοτο) αρέσουν στις γυναίκες: στο τέλος παντρεύονται. Αυτά βέβαια στα γράφω από τώρα και δεν τα φυλάω για την Πέμπτη, που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες, κυρίως γιατί το CHUD προειδοποιεί, σαν από κατάρα των Ίνκας, πως όποιος πει καλό για τον Indiana, ως του χρόνου θα το 'χει μετανιώσει. Οπότε είπα να'χω ένα προβάδισμα.

  2. Anonymous said

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ.ΕΜΕΝΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ Ο SPIELBERG ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ MARION ΚΑΙ Η ΠΡOΣΘΗΚΗ ΤΟΥ SHIA LA BEOUF ΚΑΙ ΤΟΥ RAY WINSTONE ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗ ΗΤΑΝ BLANCHETT.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.