Σκοτεινός Ιππότης κυρίαρχος του σύμπαντος


Με $158,4 εκατομμύρια τελικό απολογισμό εισπράξεων το τριήμερο στην Αμερική, ο Σκοτεινός Ιππότης (2008) όχι μόνο έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα από τότε που ξεκίνησε ο χρόνος του σύμπαντος, όχι μόνο άγγιξε τα μεγαλύτερα πραγματικά ή τεχνικά τετραήμερα ταινίας ποτέ (τα $158,4 της Επιστροφής των Σιθ (2005) ή τα $161,1 του Spider-Man 3 (2007)) αλλά το 'κανε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη. Από την ελάχιστη φιλικότητα προς παιδιά και οικογένειες μέχρι το μέγιστο ανταγωνισμό από ταινίες για γιαγιάδες, το μέγεθος της μαγκιάς δε περιγράφει ούτε το απόλυτο νούμερο των $260Μ+ που άφησαν οι Αμερικάνοι στα ταμεία από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, ούτε το +70% από το περσινό weekend (που συμπεριελάμβανε την πρώτη βδομάδα του Τάγματος του Φοίνικα (2007) και τη δεύτερη των Transformers (2007)), ούτε καν το +20% από το μεγαλύτερο σύνολο τριημέρου ή τετραημέρου ποτέ (αρκετά κινούνται στα $210-220Μ, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που άνοιξε το Σεντούκι του Νεκρού (2006)). Θα φανεί μετά από χρόνια και χρόνια, όταν το θανατερό σοβάρεμα των μπλοκμπαστεριών που σχεδιάζει από το πρωί (πρωί) το Χόλιγουντ γίνει κοινός τόπος, και η συσσώρευση του πληθωρισμού επιτρέψει σχετικές φιλοδοξίες.

Το πιο σπάνιο από τα σπάνια φαινόμενα, στην εποχή των διαδιχτυακών χιονοστιβάδων, μια ταινία που καταφέρνει να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την εποχή που όλος ο πλανήτης περίμενε Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939), και να τις ξεπεράσει σε βαθμό που τα 2/3 των θεατών να σχεδιάζουν να τη ξαναδούν βγαίνοντας από την αίθουσα, τέτοιο φαινόμενο πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί, όπως και να 'χει. Και καλύτερα μη βάλεις πρόβλεψη να παίζει στις 6 το πρωί, να πουλιούνται τα εισιτήρια στο eBay, να παίρνει 8,5 από τους κριτικούς και 9,5 από το κοινό. Γιατί εκεί το μοντέλο χτυπάει τιλτ, βαράνε οι σειρήνες, έρχονται τα μικρά άσπρα ανθρωπάκια και κάνεις παρέα με τις αράχνες στους τοίχους μέχρι να αναστηθεί ο Heath Ledger και να ακονίσει το μολύβι του. Βάλε πάντως 48% γυναίκες και ίδια αναλογία στους πάνω και κάτω από τα 30 χρόνια, γιατί ο Batman δεν έχει όρια.


16 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Πες τα χρυσοστομε...Εκανα το λαθος και μπηκα το πρωι στο κ@*λοκουλτουριαρικο αθηνοραμα που εχει ακουσον-ειδον την ιδια βαθμολογια της πρωτης ταινιας με τη δευτερη (***)....Ολοι οι μλκες που το θαβουν εκει μεσα,θελουν μαλλον να τους πεταξω το λινκ με τα λεγομενα σου μπας και ξεφορτωθουν το κομπλεξ που τους "κολλησε" ο Αγγελοπουλος απο τοτε που πηρε το (xaxaxa)βραβειο...


    JAD

  2. Anonymous said

    I HAVE NEWS FOR YOU!!

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ..

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ... ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ!

  3. Anonymous said

    Η ταινία είναι αριστούργημα κατά την γνώμη μου. Σε μια εποχή όπου τα εφέ έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ιστορία και όλοι κατεβάζουν ταινίες από torrents να τις δουν στα laptop τους το dark night τραβάει τον κόσμο πίσω στις σκοτεινές αίθουσες. Με σενάριο που σπάει κόκκαλα, ερμηνείες από άλλη διάσταση μέχρι και οι εκρήξεις έδειχναν πρώτη φορά να έχουν νόημα.
    Όσο για αυτούς που δεν τους άρεσε η ταινία αυτό ειναι φυσιολογικό και καθόλου κακό. Εμένα θα με τρόμαζε μία ταινία που θα άρεσε σε ΌΛΟ τον κόσμο (για διάφορους λόγους).

    kostas

  4. cheaptalk said

    Τα σημαντικότερα νέα τα έγραψα στο θέμα. Ότι κάθε ταινία έχει τους περισσότερους ή λιγότερους ή ελάχιστους ή τόσο σπάνιους όσο οι πυγμαίοι υποστηρικτές της ελληνικής εθνικής ομάδας μπέιζμπολ, που μείναν ανικανοποίητοι, δεν είναι νέο. Ότι όποιος θέλει να λέει τον εαυτό του μεγιστάνα του Χόλιγουντ ψάχνει κόπια να δει τη ταινία, και δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, περνάει για υποσημείωση.

  5. cheaptalk said

    Για την ιστορία, ο Σκοτεινός Ιππότης έκοψε άλλα $24,5Μ τη Δευτέρα στην Αμερική, και είναι εκεί από την τέταρτή του μέρα ο μεγαλύτερος.. πενθήμερος και ο 2ος μεγαλύτερος εξαήμερος των εποχών. Στα IMAX οι ουρές εκατοντάδων ατόμων για τις θέσεις που δεν έχουν προπωληθεί συνεχίζονται, στην Ελλάδα που είναι ως συνήθως μια φάση πίσω, τα 100 χιλιάδες εισιτήρια κρίνονται ικανοποιητικά (ως.. σχεδόν επιπέδου Mamma Mia και με λιγότερο κόσμο στη πρωτεύουσα).

  6. Sisifos said

    Cheaplog, to boxofficemojo δεν πρέπει να έχει ακόμα τα νούμερα για την 6η μέρα του TDK (αν δεις 5η & 6η είναι ίδιες), οπότε πιθανότατα και εξαημέρος θα είναι ο μεγαλύτερος ;->

    Πόσα ρεκόρ με αυτό;

  7. dark tyler said

    Ωραία, έγινε το 5ήμερο, καθαρίσαμε και τα $200m... Όταν με το καλό πάρουμε και το καλύτερο δεύτερο γουήκεντ έβερ από τον Σρεκ τον Δεύτερο, τότε θα αρχίσουμε πια να ασχολούμαστε με τη Μεγάλη τη λίστα ή θα περιμένουμε να εμφανιστεί κανά παγόβουνο πρώτα;

  8. cheaptalk said

    Στην Αμερική, ο Σκοτεινός Ιππότης πέρασε τα $200Μ εισπράξεων σε πέντε (5) μέρες όταν το απόλυτο ρεκόρ ήταν οι οχτώ (8), πράγμα που σημαίνει ότι ξεκίνησε με παγκόσμιο 9,60 δεύτερα στο κατοστάρι απέναντι σε -4 άνεμο, και όχι μόνο συνέχισε αλλά έκανε 15" στα 200m. Βέβαια μπορείς να πεις ότι ο Jesse Owens ήταν καλύτερος, τα σπριντ και ο στίβος είναι κάτι μαλάκες που τρέχουν και χοροπηδάνε, οι Ολυμπιακοί είναι της Coca-Cola, εντυπωσιακή είναι η ταπητουργία του Ardabīl στον 16ο αιώνα. Από την άλλη, πότε κατάλαβες ότι η Ιστορία ήταν αυτή που σου κοπάναγε το κεφάλι με ασημένιο σφυρί?

    Στην Ελλάδα ανοίγουν αυτή τη βδομάδα ακόμα: η Ιδιωτική Ζώνη (2007) που μπορεί να γράψω το βράδυ αν θυμηθώ τίποτα παραπάνω απ' ότι δεν είχε τίποτα να θυμάσαι ή να ανεβάσω τη συνέντευξη του σκηνοθέτη από τις περσινές Νύχτες αν την κόψει ο verbal, η Αναζήτηση ενός Φιλιού τα Μεσάνυχτα (2007) από την αγαπησιάρα ανεξάρτητη Seven, και το νέο Κυνηγητό του Κόκκινου Μπαλονιού (2007) που το είχαμε παρουσιάσει όταν έπαιζε στις περσινές Κάνες και είναι από αυτόν τον ΧσινΧσουνΧσέν Πωστονλέν που γενικά μ' αρέσει. Ακόμα: ο Ιδανικός Εραστής (2008) με τον Βρετανό φλεγματικό Daniel Craig και ο Σαλβαδόρ (2006) για τον Καταλανό αναρχικό Salvador Puig Antich. Και επειδή ακόμα στην Αθήνα είσαι όπως όλος ο κόσμος, και παρακολουθείς την έξαρση της κινηματογραφικής περιόδου, επανεκδίδεται και ο γιαπωνέζικος Λάκκος (1962).

  9. Anonymous said

    Μόλις γύρισα από γνωστό multiplex όπου είδα σκοτεινό ιπποτη, να μάχεται το κακό προσπαθώντας πρώτα από όλα να το προσδιορίσει. Προφανώς η ταινία είναι πολύ καλή για το είδος αλλά θεωρώ πως δε δικαιολογεί τον χαμό που γίνεται. Επίσης και τα 4,5 αστέρια των μαζών μου φαίνονται κάπως πολλά. Η ερμηνεία του Ledger στο τζόκερ είναι όντως γαμάτη αλλά οι υπόλοιποι (εξαιρώ τους Michael Caine κ Morgan Freeman) ήταν "λίγοι". Προσωπικά βαριόμουν όταν ο τζόκερ δεν ήταν στην οθόνη. Anyway για άλλο θέλω να κραξω. Την ταινία την είδα στη Vmax στο mall όπου κατάφεραν να την διαλύσουν παίζοντας τον ήχο τέρμα σε σημείο να σε πονάει το κεφάλι και με τα subwoofer να θυμίζουν κάγκουρα με saxorallo που προσπάθέι να επιδείξει την γαματοσύνη του. Ακόμα κ στους διαλόγους τα υπογούφερ βούιζαν λες κ γινόταν σεισμός. Έλεος

  10. cheaptalk said

    Στο Mall είδα τη ταινία σε μια Europa με DTS στη δημοσιογραφική, στη 10 με Dolby Digital τη προηγούμενη βδομάδα, και στη VMAX με DTS προχτές. Η καλύτερη και συνολικά και ηχητικά ήταν η Europa, η πιο "ήσυχη" η 10 (μάλλον και λόγω συμπίεσης). Και η VMAX ήσυχη μου φάνηκε πάντως, και δεδομένα τα πρίμα ακούγονται "μακρινά" λόγω της τεραστιότητας. Τέρμα ο ήχος της αίθουσας δεν ήταν σε καμία περίπτωση, τα subwoofer δε μπορείς να πεις ότι βουίζουν (εφόσον παίζουν μπάσα) και ειδικά σε διαλόγους (που δεν έχουν και τόσα), ο ήχος της ταινίας είναι οσκαρικά γαμάτος και μια χαρά ακούγονταν στις κορυφώσεις. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ να πλησιάζει σε ότι λες είναι οι "σειρήνες" με τις οποίες ξεκινάει γενικά το score αλλά κι αυτές ιδιοφυείς μου φάνηκαν.

  11. cheaptalk said

    Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Σκοτεινός Ιππότης κυριάρχησε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στα αμερικάνικα ταμεία, μαζεύοντας $26,1 μύρια, απέναντι στα $23,2 του Pineapple Express το οποίο είχε προτιμήσει να ανοίξει από την Τετάρτη και έφτασε τα άκρως ικανοποιητικά $41,3Μ το πενθήμερο. Νωρίτερα το juggernaut της Warner είχε πατήσει και την τρίτη Μιουμοταινία (που για κάποιο λόγο την αγνοήσαμε επιδεικτικά όσο προωθούνταν), έχει ξεπεράσει πια τα $450Μ στην Αμερική (και τα $710Μ παγκόσμια, χωρίς να έχει ανοίξει σε όλες τις μεγάλες αγορές) και μάλιστα σε τρελούς χρόνους ρεκόρ, πάει για $520 σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες προβλέψεις, είναι de facto πλέον η μεγαλύτερη ταινία της δεκαετίας, κι αν δε τη βάζεις στις 4-5 μεγαλύτερες των εποχών τότε σε λένε Robert "Iron Man" Downey Jr. Παρεμπιπτόντως, εδώ και καναδυο βδομάδες, ο Iron Man έχει ξεπεράσει τόσο σε θέατρα όσο και σε εισπράξεις τον τέταρτο Indiana Jones, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση του μποξόφη του καλοκαιριού και μάλλον και της χρονιάς.

    Το σαββατοκύριακο που έρχεται, το πιο καλοκαιρινό του καλοκαιριού στην Ελλάδα, θα παίζει και η φετινή, γαλλική, Καλοκαιρινή Ώρα / L'Heure d'Été, με μια αγνώριστη, ξανθιά, Juliette Binoche. Για κάποιο λόγο που εσύ μπορεί να καταλαβαίνεις, ο επίσημος ελληνικός τίτλος φαίνεται να είναι Στιγμές Αγάπης.

  12. Anonymous said

    Και ενώ ο Nolan δέχτηκε πρόταση και για 3η συνέχεια, οι φανς κρατούν όλη την παράνοια του Heath ζωντανή και περιμένουν... http://www.ropeofsilicon.com/Images/stories/2008/aug/dkriddler.jpg Ακόμα και να δεχτεί ο Nolan, μάλλον το Batman3 θα καθυστερήσει αφού ο ίδιος θα ξεκινήσει ένα προσωπικό project σύντομα.

  13. cheaptalk said

    Τη Δευτέρα οι Αμερικάνοι παραγωγοί ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες για τα βραβεία της συντεχνίας τους για το 2008, υποψηφιότητες που φέτος θα είναι εξαιρετική έκπληξη να μην αποτελούν και την οσκαρική πεντάδα. Εξαιρετικότερη έκπληξη θα είναι ο Σκοτεινός Ιππότης να μη πάρει και το βραβείο της PGA, αφού, από τη σκοπιά της βιομηχανίας, και οι πέντε θέσεις στη λίστα θα έπρεπε να είναι δικές του.

    Ο Benjamin Button, που σχετικά αναπάντεχα πήγε σχετικά καλά στα αμερικάνικα ταμεία και μπορεί να πλησιάσει να βγάλει τα λεφτά του μαζί με τις εισπράξεις στον υπόλοιπο πλανήτη, κλείδωσε ταυτόχρονα και θέση στη πεντάδα. Από καιρό ήταν εκεί και ο Milk και ο Slumdog Millionaire που λατρεύτηκαν από τους κριτικούς, και ειδικά ο δεύτερος σάρωσε όλες τις ενώσεις τους και κάνει πάρτι στα ταμεία. Το Frost/Nixon, απλά τυπική ταινία που αγαπάει η ©AMPAS®, βρίσκεται στην πιο επισφαλή θέση, αν και οι φανατικοί του Revolutionary Road δε φαίνονται αρκετοί για να το σμπρώξουν, η Disney μάλλον απέσυρε διακριτικά τον WALL•E από τη κούρσα παρόλο που ήταν ο μοναδικός πιο κριτικά αποδεχτός από τον Dark Knight, και Doubt και Wrestler επικεντρώνονται στις κατηγορίες ηθοποιίας (με το πρώτο να φαίνεται να το παλεύει ακόμα και για τη μεγάλη πεντάδα).

    "
    The Darryl F. Zanuck Producer of the Year Award
    in Theatrical Motion Pictures


    THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
    Kathleen Kennedy & Frank Marshall
    Ceán Chaffin

    THE DARK KNIGHT
    Christopher Nolan
    Charles Roven
    Emma Thomas

    FROST/NIXON
    Brian Grazer
    Ron Howard
    Eric Fellner

    MILK
    Dan Jinks
    Bruce Cohen

    SLUMDOG MILLIONAIRE
    Christian Colson
    "

    Πολλές φορές μέχρι τώρα με είπαν πολλοί τρελό, αλλά ο Ιππότης τους τρέλανε όλους. Η δικιά μου πρόβλεψη παραμένει πως θα συγκεντρώσει τις περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες και θα πάρει το μεγαλύτερο χρυσό αγαλματάκι.

  14. cheaptalk said

    Μετά από παρότρυνση του cinemad που έβαλε και 4μισι αστεράκια στον Benjamin Button, έκανα (από 1μισι) 4μισι και τα αστεράκια του Reader και θα βάλω τόσα ή και παραπάνω στο Frost/Nixon. Όλες ταινίες αναμφισβήτητα μεγάλες (κρίνοντας από το πόσες φορές κοιμάσαι μέχρι να τελειώσουν) και για τους αιώνες (που θα διαρκέσουν ακόμα 2-3 μήνες, μέχρι να πεθάνουν τα μπαρμπάδια της ακαδημίας που τις ψήφισε).

    Ο Σκοτεινός Ιππότης απλά θα μείνει να τον θυμούνται όσοι, από βιομηχανία, κριτικούς και κοινό, τον θεώρησαν ταινία της χρονιάς (και βάλε).

  15. cheaptalk said

    Για την Ιστορία, η ιστορία συνεχίζεται στο θέμα: Oscars® 2009: Οι υποψηφιότητες.

    Προσωπικά, ευχαριστώ πια, τον Christopher Nolan, τον Heath Ledger και όλους τους σκοτεινούς συντελεστές, για το μεγαλύτερο, και για δυο τουλάχιστο ώρες κυριολεκτικά ασταμάτητο, κινηματογραφικό thrill στα σαράντα χρόνια της ζωής μου. Στους μικρότερους, που είναι αρκετά τυχεροί για να τους σημαδέψει όσο θα 'πρεπε η ταινία, εύχομαι να είναι το ίδιο τυχεροί να ζήσουν και καμιά μεγαλύτερη.

  16. cheaptalk said

    Ένα χρόνο μετά το πιο σκοτεινό σαββατοκύριακο των εποχών, εφτά και κάτι μήνες αφότου διέλυσε και τα ντιβιντομπλουρεϊκά ρεκόρ, τέσσερις και κάτι μήνες από τη μέρα που η Warner σταμάτησε να δίνει επίσημα στοιχεία για τις εισπράξεις του στην Αμερική παρόλο που έπαιζε ακόμα σε όσες αίθουσες ανοίγει μπλοκμπαστεριά στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ίσως εμπρεπώς τις μέρες που κάτι αντίστοιχο στο πιο χαβαλετζίδικο αφήνει το δικό του σημάδι στη κινηματογραφική ιστορία, κοντά στο τέλος Ιουλίου του 2009, ο Σκοτεινός Ιππότης (2008) φεύγει και από το κυλιόμενο τοπ 10 των Μαζών (αυτό που βλέπεις πατώντας το more● σε κάθε κριτική) έχοντας μείνει φυσικά καρφωμένος στη κορυφή του σχεδόν από την αρχή. Everything must change και τα λοιπά από τη μια, και από την άλλη αποδείχτηκε παραπάνω από όσο μπορούσαν να καταπιούν όσοι έχουν μείνει στον προηγούμενο αιώνα, αλλά ακόμα κάτι τελευταίο για τη μεγαλύτερη ταινία του σύμπαντος δε γίνονταν να μη δημοσιεύσουμε.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.