Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2007: Το πρόγραμμα

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την 48η έκδοση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (που χαρακτηρίστηκε απ' την άξαφνη φυγή του Υπουργού Πολιτισμού Μισέλ ντε Λιαπί αμέσως μόλις τα μικρόφωνα άνοιξαν για τους δημοσιογράφους), ζωντάνεψε και το φρέσκο site της διοργάνωσης, με έξαλλο καινούριο λουκ, ένα μάτσο γράμματα για τις εκδηλώσεις και τους καλεσμένους, και φυσικά, το πλήρες πρόγραμμα που κατεβάζεις και μ' ένα κλικ. Για να μην ψάχνεσαι όμως στην υπερπροσφορά του, να σ'τα πω εγώ μαζεμένα.

Μετά τις Κάνες, ο Wong Kar Wai θα ανοίξει και τη Θεσσαλονίκη με το My Blueberry Nights (2007), και ο Wes Anderson με το The Darjeeling Limited (2007) θα μας στείλει στο τρένο του γυρισμού κλείνοντάς την. Στο ενδιάμεσο, από τις 27 ταινίες του Διεθνούς Προγράμματος, 14 θα διαγωνιστούν για το διεθνές βραβείο, με 2μιση απ' αυτές να είναι ελληνικές (το μισό μόριο στο PCV-1 (2007) του Σπύρου Σταθόπουλου λόγω συμπαραγωγής με την Κολομβία, και η Διόρθωση (2007) του Θάνου Αναστόπουλου και το Valse Sentimentalle (2007) της κόρης Βούλγαρη από ένα), και μία να είναι του γιου του Alfonso Cuaron, Jonas, με προ προβολής προβάδισμα, έτσι για να γιορτάσουμε τον νεποτισμό της τέχνης. Στα εκτός συναγωνισμού, το μάτι πέφτει στο βελγικό Small Gods (2007), πάλι λόγω ελληνικού ονόματος του δημιουργού Δημήτρη Καρακατσάνη σε πρώτη φάση, και λόγω της φημολογούμενης εξαιρετικής δουλειάς στη φωτογραφία της απ' τον αδερφό του, σε δεύτερη. Το πολύ χαρτί βέβαια θα το μαζέψουν οι Ειδικές Προβολές, με άλλες 12 ταινίες να ετοιμάζονται για τα sold out τους, ξεκινώντας απ' το Irina Palm (2007) του Βερολίνου, περνώντας στο The 11th Hour (2007) των Κανών, τα Into the Wild (2007) και Juno (2007) του Telluride, το Fugitive Pieces (2007) του Toronto και κλείνοντας με το The Assassination of Jesse James (2007) της Βενετίας, για να αναφέρουμε τα μισά, που είχαμε ξαναναφέρει κάτι μήνες πριν.

Στο ημεδαπό κομμάτι, μην αφήσεις να σε ξεγελάσει το φαινομενικά συγκρατημένο νούμερο των 14 ταινιών στη λίστα της μυθοπλασίας (και μόλις 7 να μην έχουν ήδη παιχτεί) γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει αργότερα στη χρονιά, ενώ στο DigitalWave 02, απ' τις 11 που διαγωνίζονται, μπορώ να σου πω εκ προσωπικής πείρας (μέλους της προκριματικής επιτροπής) ότι κι εκεί 7 είναι αυτές που αξίζουν τον κόπο να κινήσεις να τις δεις, με προσωπικό αγαπημένο βηταριό τον Γιαγκόναν (2007). Επίσης, η φιλμογραφία του Νίκου Νικολαΐδη θα έχει την τιμητική της παράλληλα με μια συλλογή ελληνικών φιλμ νουάρ απ' το '58 μέχρι σήμερα παραπρόπερσι, ενώ θα τιμηθούν και οι μνήμες του Νίκου Κούρκουλου, του Σωτήρη Μουστάκα και του Σωτήρη Καψάσκη, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, με τον Χριστό Ξανασταυρώνεται (1958) και τον Τελευταίο Πειρασμό (1988) να αναμένεται να προκαλέσουν και σχετικό αντιβλασφημικό τζέρτζελο έξω απ' την αίθουσα.

Από 'κει και πέρα, αφιερώματα μέχρι σκασμού, με τον κλήρο της εθνικής κινηματογραφίας να πέφτει φέτος στην Ισπανία και το El Orfanato (2007) να ξεχωρίζει στη λίστα που δεν περιλαμβάνει το [REC] (2007). Οι Αλέξανδροι συνεισφοράς γυαλίζονται για τους John Sayles και William Klein, στο παράλληλο πρόγραμμα του Ανεξάρτητου σημείωσε από τώρα την προβολή του Hannah Takes the Stairs (2007) του John Swanberg (που θα κληθεί και σε αντίστοιχο masterclass να υπερασπιστεί το αμφιλεγόμενης ισχύος κίνημα του Mumblecore), κύκλωσε και το ντοκιμαντέρ Joy Division (2006) σαν συμπλήρωμα του Control (2007), κι άμα θες γεύση από Βαλκάνια, σημάδεψε και το Auf Der Anderen Seite (2007) του Fatih Akin, που είναι και στις προτάσεις για τα Όσκαρ. Ε και βέβαια φόρα το καλό σου χαμόγελο, γιατί ως γνωστόν, εκτός απ' τους John Malkovich, David Strathairn, Chris Cooper, Danny Glover, Alfonso Cuaron, Sam Rockwell και Diego Luna, στο λιμάνι και τις αποθήκες του Φεστιβάλ θα κυκλοφορήσουν φέτος η Asia Argento (μετά από ασφυκτικό κόρτε του Άκη Καπράνου, λένε οι φήμες), και ο ισχυρότερος άνθρωπος του Hollywood, Jim Gianopulos. Ε κι αν δεν σου κάτσει κανένας απ' αυτούς, έλα να δεις εμάς στη στρογγυλή τράπεζα για τους movie bloggers. Πέφτουμε πιο εύκολα.


2 Responses so far.

  1. verbal said

    Όχι ότι μου πέφτει λόγος, αλλά αν έχεις σκοπό να πας σήμερα στο υπέροχο πρόγραμμα Just Talking που φέρνει face to face ανθρώπους του κινηματογράφου κι ανθρώπους που περνάνε έξω απ' το κτήριο Ε του λιμανιού, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί θα δεις εκεί και τον υπογράφοντα και μπορεί να του καταστρέψεις το μύθο της ανωνυμίας.

  2. verbal said

    Έκαναν την εμφάνισή τους κι οι αφίσες για την ταινία έκπληξη που έλειπε απ' το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, και μπήκε παίρνοντας την απογευματινή θέση του Padre Nuestro (2007) την Κυριακή στις 6μιση στη Φρίντα Λιάπα. Ο δε Πάντρες Ημών, κατέληξε στο πύρ το εξώτερον προβολής στη μιάμιση τη νύχτα, που βέβαια θα ταίριαζε περισσότερο στην ταινία έκπληξη, που στάζει αίμα απ' το μάτι, ερμηνεύει την περατζάδα της Asia Argento, και θα στείλει τον Άκη Καπράνο στον έβδομο ουρανό.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.